Het agrifood-ecosysteem staat op een keerpunt. Het voeden van bijna tien miljard mensen in 2050 vraagt de komende tien jaar om sectoroverschrijdende innovatie.

Hoe we onszelf voeden

How we feed ourselves

Het voedselsysteem moet opnieuw worden geconfigureerd om overvloed, veerkracht en duurzaamheid te leveren

Het huidige voedselsysteem is een complex wereldwijd netwerk: boeren produceren, handelaren distribueren, fabrikanten verwerken, detailhandelaren verkopen en de publieke sector ondersteunt en reguleert om dagelijks voedsel beschikbaar te maken.  Het is ook een systeem dat onder druk staat. Klimaatgevaren zoals droogte en hittestress bedreigen gewassen. De schaarste aan water, landbouwgrond en andere belangrijke hulpbronnen neemt toe.  Voedselverspilling en -verlies elimineren een derde van wat wordt geproduceerd voor mensen om te eten. Dit zijn allemaal kritieke uitdagingen aangezien de wereldbevolking in 2050 de tien miljard nadert.

How we feed
How we feed

De antwoorden op veel van de uitdagingen voor ons voedselsysteem zullen komen van coöperatieve innovatie. We moeten tegelijkertijd technologie, mechanisatie en duurzaamheid in de landbouw opschalen, afval verminderen en de verwerking efficiënter maken, en ons aanpassen aan gezondere, milieubewuste diëten. Bovenal moeten we de gevolgen van klimaat- en weerschommelingen op de voedselvoorziening beperken.

Sommige verschuivingen naar een systeem dat welzijn en groei beter ondersteunt, zijn al gaande: bedrijven voeren hun inspanningen op om hun bedrijfsmodellen opnieuw uit te vinden. In de horecasector verwachten we dat deze inspanningen ertoe zullen leiden dat in 2025 188 miljard dollar aan inkomsten tussen bedrijven zal bewegen.

De waarde benutten in het komende decennium 

Bedrijven die het volle potentieel van het domein Voeden benutten, zullen in 2035 een voorsprong hebben. 

De omvang van die groei zal afhangen van hoe megatrends zich ontwikkelen

Om een kwantitatief beeld te krijgen van hoe het domein Voeding er in 2035 uit zou kunnen zien, hebben we de mogelijke wereldwijde economische impact van twee van de meest urgente megatrends gemodelleerd: technologische disruptie (met name door AI) en klimaatverandering. Het resultaat is drie uiteenlopende scenario's die overeenkomen met een reeks uitkomsten, variërend van een minimum van 9,85 biljoen dollar tot een maximum van 10,83 biljoen dollar.

De waarde benutten in het komende decennium

Inschatting van de mogelijkheden in Voeden

De aard en omvang van de nieuwe zakelijke kansen die zich in het domein Voeden zullen voordoen, zullen afhangen van de manier waarop adoptie van AI en klimaatactie vorderen. Je strategie moet rekening houden met een reeks mogelijke uitkomsten. Drie scenario's kunnen leiders in het domein Voeden helpen om na te denken over wat de toekomst mogelijk in petto heeft.

Verandering door vertrouwen

Wereldwijde afstemming | Verantwoorde technologie | Duurzame oplossingen

Verantwoord landbouwbeleid bevordert duurzame landbouw. Economische stimulansen moedigen spelers, waaronder bedrijven in verpakte consumptiegoederen (CPG) en detailhandelaren, aan om de overstap naar milieuvriendelijk voedsel te verdedigen. Er ontstaan nieuwe ’waardereservoirs’ in productie en verwerking, en leveranciers van digitale technologie duiken erin. Tot de mogelijkheden behoren transparantiehulpmiddelen en slimme sensoren voor gewasbewaking. Voedingsmiddelenbedrijven proberen het voortouw te nemen bij de ontwikkeling van duurzaam ingekochte producten en in laboratoria gekweekt alternatief voedsel. 

Wie is dat gelukt?

Een importeur maakt gebruik van AI- en datatools om de traceerbaarheid van producten te verbeteren en zo te voldoen aan de grote vraag van op duurzaamheid gerichte voedselproducenten en consumenten. Een stedelijke professional ontvangt verse producten van gemeenschapstuinen, lokale verticale boerderijen die worden aangedreven door hernieuwbare energie en een abonnementsdienst die ethisch ingekochte wereldwijde producten aanbiedt. Een boer op het platteland past milieuvriendelijke praktijken toe in zijn kleine bedrijf en, ondersteund door handelsovereenkomsten die zich richten op ecologische en sociale normen, exporteert wereldwijd duurzame goederen.

Onrustige omwenteling

Regionale afstemming | Gefragmenteerde technologie | Kleinschalige duurzaamheid

Ongelijke landbouwproductie – naast een toename van regionalisme en protectionisme – dwingt tot compromissen op het gebied van duurzaamheid om opbrengsten veilig te stellen en voedselzekerheid te behouden. Consumenten geven voorrang aan voedselveiligheid en betaalbaarheid. Het maakt de weg vrij voor verticale landbouw en innovatieve stadslandbouw. Voedselverwerkende bedrijven regionaliseren hun toeleveringsketens om toegang tot de markt te garanderen. Tegelijkertijd maken ze gebruik van betaalbare automatisering en digitale platforms om bronnen volledig te benutten en verspilling te verminderen.

Wie is dat gelukt?

Om de lokale voedselzekerheid te ondersteunen, maken regionale groepen gebruik van de vooruitgang in schimmel- en ongediertebestendige technologieën om opslagfaciliteiten met grote capaciteit te bouwen. Een graanboer die geen toegang heeft tot de nieuwste technologie, vertrouwt op gesubsidieerde droogtebestendige zaden en protectionistisch beleid om te kunnen concurreren. Regionalisatie leidt tot prijsstijgingen en inconsistente beschikbaarheid, en dus wendt een bezorgde ouder zich tot stedelijke boerderijen om aan de wekelijkse voedingsbehoeften van het gezin te voldoen.

Turbulente tijden

Zeer gefragmenteerde belangen | Ontwrichtende en polariserende technologie | Uitgestelde duurzaamheid

De onbalans tussen voedsel- en energiesystemen ontstaat als grootschalige landbouwbedrijven en energiebedrijven met elkaar wedijveren om landbouwgrond. Terwijl de milieuregelgeving wordt versoepeld, streven bedrijven ernaar om leiders te worden in hoogproductieve landbouw door hun productieprocessen te verbeteren. Het gebruik van agrovoedingsgegevens verbetert de kortetermijnproductiviteit en gewasopbrengsten, terwijl grootschalige geautomatiseerde voedselverwerking aan kracht wint.

Wie is dat gelukt?

Een vleesproducent intensiveert de bio-industrie om aan de vraag te kunnen voldoen, wat schadelijk is voor de menselijke gezondheid en het milieu. Techondernemers proberen innovatieve oplossingen te vinden, zoals in een laboratorium gekweekt vlees en proteïnen afkomstig van insecten. Maar de hoge productkosten leiden nog steeds tot voedselonzekerheid voor lage-inkomensgroepen. Een stadsgezin gebruikt conserven en andere conserveringstechnieken om de stijgende prijzen en voedseltekorten tegen te gaan, terwijl het ook deelneemt aan gemeenschappen die voedsel delen.

Meer informatie over de drie toekomstbeelden

Om je voor te bereiden op meerdere toekomstscenario's, moet je vandaag actie ondernemen

Het proces van heruitvinden moet nu beginnen, met een focus op prioriteiten die inspelen op de herstructurering die al aan de gang is. Dit betekent dat er hard moet worden gewerkt aan een reeks innovatievereisten, dat concurrentievoordelen moeten worden veiliggesteld op gebieden als technologie en vertrouwen, en dat hindernissen zoals klimaatbedreigingen moeten worden omgevormd tot factoren die groei mogelijk maken.

Video

How to win in the Feed domain

2:35
More tools
  • Closed captions
  • Transcript
  • Full screen
  • Share
  • Closed captions

Playback of this video is not currently available

Transcript

Verken alle domeinen

Kies een van de negen domeinen hieronder en ontdek hoe die zich ontwikkelen, hoe groot de mogelijkheden zijn en hoe je kunt profiteren van de waarde die in beweging is.

Contact us

Milo Hartendorf

Milo Hartendorf

Consumer Markets Industry Leader, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 299 15 98

Volg ons