In het tumult van invoerheffingen, handelsconflicten en oplopende geopolitieke spanningen lopen we het risico om twee andere belangrijke krachten uit het oog te verliezen die evengoed de wereldeconomie aan het herstructureren zijn.
Kunstmatige intelligentie (AI) creëert het potentieel voor een productiviteitsrevolutie die de groei enorm zal versterken.
Tegelijkertijd hebben de toenemende overstromingen, droogte, hittestress, bosbranden en andere fysieke klimaatrisico’s een enorme impact op de basisverwachtingen voor de economische groei.
De interactie van deze twee krachten met elkaar en met andere megatrends jaagt innovatie aan.
Maar in welke mate? Gaan deze megatrends, en onze reactie daarop, onze wereld meer of juist minder welvarend maken?
Verken de drie potentiële toekomstscenario's en ontdek wat ze voor jou kunnen betekenen.
Om deze vragen te beantwoorden en business leaders te helpen een deel van de waarde te benutten die het komende decennium in beweging komt, heeft PwC de potentiële impact van deze krachten op de wereldeconomie van 2035 gekwantificeerd.
Voor een zo realistisch en bruikbaar mogelijk beeld van 2035 hebben we ons geconcentreerd op drie plausibele mondiale scenario’s: drie uiteenlopende toekomstbeelden.
Elk beeld wordt geprojecteerd ten opzichte van een basisscenario waarin de bestaande trends zich ongewijzigd voortzetten. Elk beeld gaat ook uit van specifieke aannames over AI-inzet en klimaatrespons die input vormen voor onze economische modellering.
Het basisgroeicijfer gaat uit van gematigde economische en technologische vooruitgang, zonder significante externe schokken of ingrijpende beleidsinterventies. Het houdt geen rekening met de voordelen van grootschalige AI-adoptie, die enorm vergaand kunnen zijn. We kunnen dit zien als het "business as usual"-scenario; het gaat ervan uit dat historische trends aanhouden.
In dit scenario zie we hoe de integratie en het verantwoorde gebruik van geavanceerde technologieën leidt tot wijdverbreide groei van de productiviteit en werkgelegenheid, en tegelijkertijd duurzame oplossingen en innovatie bevordert. Kaders voor vertrouwen (inclusief mondiale standaarden en samenwerking) maken deel uit van dit beeld. De economische voordelen van AI zijn in dit scenario groter dan de kosten van gestrande activa in verband met CO2-reductie. Dat zou leiden tot hogere economische groeicijfers dan verwacht in het basisscenario, zelfs na correctie voor klimaatgerelateerde economische schade.
Het is niet moeilijk om je een wereld voor te stellen waarin nationale en regionale belangen de overhand krijgen, waarin duurzaamheidsinspanningen hun topprioriteit verliezen en waarin technologie gefragmenteerder is, minder vertrouwen geniet en minder in staat is om het productiviteitspotentieel van AI waar te maken. De groei zou zich in het beste geval stabiliseren, waarbij de AI-winsten en klimaatkosten elkaar grotendeels opheffen en de energietransitie moeizaam verloopt – wat de weg vrijmaakt voor grotere fysieke klimaatrisico's in de toekomst.
De combinatie van conflicten, instabiliteit en toenemende onzekerheid kan het vertrouwen in technologie en de economische voordelen daarvan uithollen. AI vernietigt meer banen dan het creëert en duurzaamheidsmaatregelen worden verwaarloosd ten koste van de toekomst. De groei zou in dit scenario tot onder de basisprognoses kunnen dalen.
De dynamiek van de drie toekomstbeelden heeft ingrijpende gevolgen voor het leven van mensen over de hele wereld.
Regio's die sterk blootgesteld zijn aan klimaatverandering, zoals Afrika en het Midden-Oosten, zouden een grotere vertraging van de groei kunnen zien. Met name waar de adoptie van AI hoog is, zoals in de regio Azië-Pacific, Noord-Amerika en West-Europa, kan de productiviteitsstijging aanzienlijk zijn (onder gunstige scenario's) of juist laag (als AI teleurstelt).
In een wereld waarin de transformatie is gebaseerd op vertrouwen, zou de reële winst de basisverwachtingen met 13-15 procent kunnen overtreffen in Azië-Pacific en West-Europa, en met 6-10 procent in Afrika en Latijns-Amerika.
Gunstige groeiscenario's zouden in veel landen ook de werkloosheidscijfers met maximaal een half procentpunt kunnen doen dalen, en zouden de inkomensongelijkheid significant verminderen.
De hierboven afgebeelde regionale clusters zijn gebaseerd op IIASA-onderzoeksgegevens en ISO-mapping. Zij houden geen verband met de structuur van het PwC-netwerk of met de vestigingslocaties of activiteiten van lidfirma's van PwC.