{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
De Eerste Kamer stemde op 20 december 2022 in met het Belastingplan 2023 en de overige wetsvoorstellen behorend bij het Pakket Belastingplan 2023. Onze Belastingplan 2023 pagina is tijdens het parlementaire proces steeds aangepast aan de laatste informatie. U leest hier nu de definitieve maatregelen.
In het Belastingpakket 2023 zijn maatregelen opgenomen voor onder andere de koopkracht. De lasten op arbeid en de lasten op vermogen worden meer in balans gebracht. Bedrijven gaan meer vennootschapsbelasting betalen en er komt een versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek.
Bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor rechtsherstel, bereken dit met de Box 3 rekenmodel rechtsherstel.
Bekijk de belangrijkste fiscale maatregelen uit het Belastingplan of raadpleeg de factsheet Belastingcijfers 2023/2022 voor een vergelijking van de belastingtarieven van 2023 en 2022. Een overzicht van de kernpunten uit de begroting van alle ministeries leest u in de Highlights Miljoenennota. Voor specifieke onderwerpen uit het Belastingplan vindt u hieronder een selectie van onze verdiepende artikelen.
Onze specialisten staan voor u klaar om samen met u duurzame oplossingen voor uw fiscale uitdagingen te creëren. Meer weten wat PwC voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op.
Op 20 oktober bespraken wij in de webcast Fiscale ontwikkelingen 2023 de fiscale Prinsjesdag-plannen van het kabinet, waarbij de focus lag op de directeur-grootaandeelhouder (dga). We bespraken o.a. de wijzigingen die zijn voorgesteld voor box 1, box 2, box 3 en de gebruikelijkloonregeling voor dga’s.
Welke impact hebben de fiscale maatregelen op uzelf of uw onderneming? Wij geven u een overzicht van de belangrijkste maatregelen.
Bekijk hier de fiscale maatregelenIn één oogopslag de verschillende belastingtarieven en -cijfers voor 2023 en 2022 naast elkaar in een handig overzicht.
Met dit rekenmodel krijgt u een indicatie of u met het rechtsherstel voor box 3 mogelijk inkomstenbelasting zou kunnen terugontvangen.
Lees meerBekijk hier een overzicht van de highlights van de Miljoenennota 2023 per ministerie.
Bekijk hier de kernpunten per ministerieHet tarief van de eerste schijf in de inkomstenbelasting wordt verlaagd met 0,11 procentpunt.
De huidige afbouw van de hypotheekrenteaftrek leidt tot een maximering van de aftrek op het basistarief van 37,05 procent in 2023. Deze afbouw wordt niet verder versneld.
De middelingsregeling in de Inkomstenbelasting wordt per 2023 afgeschaft. Dit houdt in dat 2022-2024 het laatste tijdvak is waarover middeling mogelijk is.
De zelfstandigenaftrek wordt vanaf 2023 met stappen van 650 euro per jaar teruggebracht tot 1.200 euro in 2030. Zelfstandigen worden gecompenseerd door een verhoging van de arbeidskorting.
Vanaf 1 januari 2023 mag de FOR niet meer fiscaal gefaciliteerd worden opgebouwd.
Het wetsvoorstel excessief lenen wordt aangepast, waarbij de leengrens wordt verhoogd van 500.000 euro naar 700.000 euro.
Per 2024 krijgt box 2 twee schijven: de eerste schijf van 26 procent voor de eerste 67.000 euro aan box 2-inkomsten per persoon en de tweede schijf van 29,5 procent over het meerdere.
Het voor een directeur-grootaandeelhouder (dga) vast te stellen loon mag niet meer dan 15 procent lager zijn dan een ‘normaal’ voor deze dga vast te stellen loon. Dit verschil is nu 25 procent.
De versoepeling van de gebruikelijkloonregeling voor innovatieve start-ups wordt nog geëvalueerd, afhankelijk van de uitkomst daarvan vervalt de regeling mogelijk per 1 januari 2023.
Volgens bronnen in de media was aanvankelijk besloten om alleen bezwaarmakers te compenseren voor de te hoge box 3-heffing in de jaren 2017 tot en met 2021. Daarmee zouden alle belastingplichtigen die geen bezwaar hebben gemaakt tegen de box 3-heffing geen recht krijgen op compensatie van een eventueel te hoge box 3-heffing. Afgelopen weekend blijkt volgens media dat ook niet-bezwaarmakers compensatie kunnen krijgen via een verzoek tot ambtshalve vermindering.
Er wordt een nieuw box 3-stelsel ingevoerd op basis van reëel rendement, zoals rente, dividend en huurinkomsten en waardeontwikkelingen. Beoogde ingangsdatum was oorspronkelijk 2025 maar is inmiddels 2026 geworden. Voor de belastingjaren 2023, 2024 en 2025 zal overbruggende wetgeving voor box 3 worden ontworpen.
Volgens uitgelekte plannen in de media gaat het box 3-tarief in stappen omhoog van 31 procent naar 34 procent.
De leegwaarderatio van verhuurd vastgoed in box 3 wordt aangepast in plaats van afgeschaft, zoals in het Coalitieakkoord was aangekondigd. De percentages in de tabel worden geactualiseerd. Verder worden tijdelijke contracten uitgesloten en bij verhuur aan gelieerde partijen vormt het hoogste percentage in de tabel (100%) het uitgangspunt.
Naast het box 1-inkomen gaat per 2025 ook het inkomen uit box 2 en 3 meetellen voor de afbouw van de algemene heffingskorting.
De IACK wordt voor nieuwe gevallen afgeschaft na 2024. Vanaf 2025 wordt een leeftijdsondergrens op basis van geboortejaar gehanteerd. De IACK wordt met ingang van 2037 geheel afgeschaft.
De eerder voorgestelde verhoging van de ouderenkorting gaat niet door.
De kinderopvangtoeslag wordt vervangen door een vergoeding van de kinderopvang voor werkende ouders, die direct wordt uitgekeerd aan kinderopvanginstellingen. Ouders betalen nog een kleine eigen bijdrage.
De maximale huurgrens wordt mogelijk per 2024 afgeschaft en er komt een systeem van normhuren op basis van inkomen.
De huurtoeslag gaat 16,94 euro per maand omhoog. De zorgtoeslag wordt eenmalig verhoogd met 412 euro.
De zorgtoeslag wordt eenmalig verhoogd met 412 euro.
Per 2023 wordt de onbelaste reiskostenvergoeding verhoogd, van 19 cent naar waarschijnlijk 20,5 cent of 21 cent per kilometer. Per 2024 wordt dit 23 cent per kilometer.
De 30%-regeling zal van toepassing zijn tot maximaal de WNT-norm (2022: 216.000 euro). Een overgangsregeling zorgt voor een ingroeipad van drie jaar.
De onbelaste thuiswerkkostenvergoeding wordt geïndexeerd en verhoogd naar waarschijnlijk 2,13 euro.
De schijfgrens wordt vanaf 2023 verlaagd van 395.000 euro (schijfgrens sinds 2022) naar 200.000 euro. Hierdoor betalen bedrijven eerder het hoge vpb-tarief van 25,8 procent. Volgens de uitgelekte plannen gaat het opstaptarief omhoog van 15 procent naar 19 procent.
Volgens de uitgelekte plannen gaat de mijnbouwheffing, een belasting die onder meer energiebedrijven betalen, omhoog.
De EIA en MIA/Vamil zijn fiscale investeringsfaciliteiten voor kwalificerende investeringen in energie-efficiënte en milieuvriendelijke technologieën. De budgetten voor deze faciliteiten worden de komende jaren stapsgewijs verhoogd.
Om de uitstootdoelen in het kader van het klimaatbeleid te halen, wordt de CO2-heffing voor de industrie aangescherpt via een aanpassing van het aantal dispensatierechten.
Volgens uitgelekte bronnen wil het kabinet de reductiefactor voor het jaar 2023 vaststellen op 1,213. Ieder daaropvolgend kalenderjaar zal dan een afname met 0,078 plaatsvinden. Het tarief van de CO2-heffing industrie blijft vooralsnog ongewijzigd.
Het tarief 1e schijf gas in de energiebelasting wordt in de periode 2023-2028 verhoogd, terwijl het tarief 1e schijf elektriciteit in die periode wordt verlaagd. De ODE-tarieven worden vanaf 2023 geïntegreerd in de tarieven van de Energiebelasting.
Het energiebelastingdeel van de energierekening voor huishoudens wordt per 2023 structureel lager. Dit gebeurt via een verhoging van de belastingvermindering. Dit houdt in dat er per elektriciteitsaansluiting meer geld aan het huishouden wordt teruggegeven.
Volgens uitgelekte bronnen zal de verhoging van de belastingvermindering naar verwachting € 27,47 (exclusief btw) per elektriciteitsaansluiting bedragen.
De btw-tariefsverlaging op energie van 21 procent naar 9 procent die geldt vanaf 1 juli 2022 wordt op 31 december 2022 weer ingetrokken. Volgens de uitgelekte plannen gaat in ruil daarvoor de energiebelasting volgend jaar fors omlaag. Er komt een energietoeslag van 1300 euro voor kwetsbare huishoudens.
De tijdelijke verlaging van de brandstofaccijns wordt verlengd tot in ieder geval juni 2023.
De vliegticketbelasting gaat per 2023 omhoog en de opbrengst gaat deels naar de verduurzaming van de luchtvaart en vermindering van leefomgevingseffecten.
Volgens de uitgelekte plannen gaat de vliegbelasting van 7,95 euro naar 28,58 euro per vertrekkende passagier (transfer uitgezonderd).
Het kabinet kondigt aan de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) voor de schenk- en erfbelasting eenvoudiger en doelgerichter te willen maken. Een kabinetsreactie op de CPB-evaluatie van de BOR volgt op Prinsjesdag, dus een wijzigingsvoorstel zal naar verwachting niet al in het Belastingplan 2023 zitten.
De verruimde schenkingsvrijstelling van 106.671 euro (2022) voor de eigen woning wordt per 2024 geschrapt. In aanloop daartoe gaat deze vrijstelling per 2023 omlaag tot 27.231 euro.
De leegwaarderatio is een waarderingsmethode voor schenken en vererven van verhuurd vastgoed, die waarderingsmethode wordt aangepast in plaats van afgeschaft, zoals eerder in het Coalitieakkoord was aangekondigd. De percentages in de tabel worden geactualiseerd. Verder worden tijdelijke contracten uitgesloten en bij verhuur aan gelieerde partijen vormt het hoogste percentage in de tabel (100%) het uitgangspunt.
De overdrachtsbelasting voor niet-woningen én op verkrijgingen van woningen door rechtspersonen en particulieren die niet zelf langdurig in de woningen gaan wonen wordt per 2023 verhoogd van 8 naar 10,1 procent. Volgens uitgelekte plannen in de media wordt dit 10,4 procent.
De btw op de levering en installatie van zonnepanelen gaat van 21 procent naar 0 procent.
Per 1 januari 2025 wordt de KOR aangepast. De belangrijkste wijziging is dat een ondernemer de KOR ook kan toepassen in andere lidstaten.
Het kabinet bekijkt het verlagen van de btw op groente en fruit naar 0 procent.
Per 2023 wordt de belasting op alcoholvrije drank (waaronder frisdrank) verhoogd. Een uitzondering voor mineraalwater volgt per 2024. Er wordt voor gezorgd dat voor lichte bieren minimaal eenzelfde tarief blijft gelden als voor frisdrank en andere alcoholvrije dranken.
De accijns op tabak wordt verhoogd, een pakje van 20 stuks gaat in 2024 ongeveer 10 euro kosten. Dit vindt plaats in twee opvolgende stappen.
De vrijstelling voor bestelauto’s van ondernemers wordt afgeschaft. De vrijstelling voor emissievrije bestelauto’s blijft bestaan.
Volgens de uitgelekte koopkrachtreparatieplannen loopt de korting op de accijns op benzine en diesel door tot 1 juli 2023.
De verhuurderheffing verdwijnt per 2023 in haar geheel.
Door een goed inzicht in uw belastingprocessen bereikt u een hoge mate van transparantie
Met een ambitieuze agenda en een fors investeringsbudget gaat een nieuw kabinet grote maatschappelijke uitdagingen aan op gebieden als energietransitie,...
Lees hier in één oogopslag de kernpunten van de rijksbegroting 2023 per ministerie.