Om een schone en betrouwbare toegang voor een groeiende bevolking te garanderen en industrieën in staat te stellen aan de vraag te voldoen, moet de energiesector nieuwe werkwijzen omarmen.
De gevestigde waardeketens die fossiele brandstoffen omzetten in elektronen en moleculen die onze wereld van brandstof voorzien, bepalen nog steeds de wereldwijde energie-industrie. Maar het systeem evolueert snel, nu klimaatverandering een fundamentele heroverweging afdwingt en technologische innovaties nieuwe kansen creëren.
Terwijl het energiesysteem verschuift om meer koolstofvrije elektriciteit en nieuwe koolstofarme en koolstofvrije brandstoffen op te nemen, moet het zorgen voor betrouwbare toegang tot energie voor een groeiende wereldbevolking. Daarnaast zijn ook goedkope energiebronnen nodig, zodat de industrieën aan de stijgende levensstandaard kunnen voldoen. Kritische sectoren zoals staal, chemicaliën, kunstmest en kunststoffen drijven de vraag naar fossiele brandstoffen op. Er wordt steeds meer geïnvesteerd in bedrijven die werken aan alternatieve brandstoffen, energieopslag, transmissie-infrastructuur en nieuwe technologie die efficiëntie kan identificeren en stimuleren, zoals AI en data-analyse.
Naarmate de vraag naar en het aanbod van essentiële hulpbronnen groeit, zal er op verschillende manieren waarde worden gecreëerd. Door kunstmatige intelligentie neemt de vraag naar elektriciteit toe, maar tegelijkertijd kan het worden ingezet om netwerken te helpen beheren, efficiëntie te verhogen en kosten te verlagen. Andere manieren van waardecreatie die nu nog in de kinderschoenen staan, zoals duurzame brandstoffen en groene waterstof, zullen drastisch opgeschaald moeten worden.
The Move domain is at the heart of transformation in the Netherlands, shaping the way goods and people move across cities, regions, and borders. With a strong foundation in logistics, automotive, and transportation, Dutch businesses are uniquely positioned to lead the charge in reinventing mobility. From the global gateway of the Port of Rotterdam to the advanced infrastructure of Schiphol Airport, our nation’s economy thrives on smart, efficient movement.
As electrification accelerates, Dutch manufacturers in heavy-duty vehicles, cycling subsectors and luxury yachts are rising to the challenge. They are reimagining their operations to align with sustainability goals while pioneering innovation in business models and technology. Whether it's transitioning to clean tech or building the future of mobility, the Netherlands remains a fertile ground for progress and collaboration.
"Mobility is evolving - clean tech, digital innovation, and ecosystem integration are reshaping how we move. Megatrends like AI adoption are pushing value chains redevelopment, with tech companies emerging as potential competitors or collaborators. We empower you to transform and build cross-domain partnerships to create a more connected future.”
Bedrijven die het volle potentieel van het domein Energie opwekken en leveren benutten, zullen in 2035 een voorsprong hebben.
Om een kwantitatief beeld van de toekomst te schetsen, hebben we de groei van het domein Energie leveren en opwekken gemodelleerd aan de hand van drie verschillende scenario's, waarbij we ons vooral hebben gericht op de impact van technologische ontwrichting, vooral door AI en klimaatverandering. Afhankelijk van de aannames kan de omvang van het domein in 2035 variëren van minimaal 6,03 biljoen dollar tot maximaal 6,46 biljoen dollar.
De aard en omvang van de nieuwe zakelijke kansen die zich in het domein Energie opwekken en leveren zullen voordoen,hangen af van de manier waarop adoptie van AI en klimaatactie vorderen. Je strategie moet rekening houden met een reeks mogelijke uitkomsten. Drie scenario's kunnen leiders in het domein Energie opwekken en leveren helpen om na te denken over wat de toekomst mogelijk in petto heeft.
Een wereldwijde coalitie van toonaangevende naties werkt samen om vooruitgang te boeken op het gebied van duurzaamheidsdoelstellingen. De inzet van AI levert effectieve energie-efficiëntiemaatregelen op tot het punt waarop het stijgende energieverbruik zichzelf terugbetaalt en de toegenomen vraag die deze technologieën vereisen compenseert. Er worden wereldwijde mechanismen opgezet om emissiereductie-inspanningen te financieren voor industrieën en landen die daar mogelijk niet de middelen voor hebben.
Een ontwikkelaar van slimme elektriciteitsnetten en energieopslag maakt gebruik van de enorme hoeveelheden kapitaal die beschikbaar zijn voor investeringen in infrastructuur in combinatie met steun van multilaterale ontwikkelingsorganisaties, zoals de VN of de Wereldbank, om de risico's te verlagen. Hij bouwt onderzeese transmissielijnen, die bewaakt worden door AI-gebaseerde IoT-apparaten, die een betere balans in het elektriciteitsnet mogelijk maken tussen Noord-Afrika en Zuid-Europa, tussen Australië en Zuidoost-Azië, en door het Midden-Oosten met aansluiting op het Indiase subcontinent.
Bij gefragmenteerde regelgeving en nationalistisch beleid rond selectieve technologieën, bouwen bedrijven lokale markten op en proberen ze vitale voorraden veilig te stellen via directe grensoverschrijdende relaties. Grotere eindgebruikers nemen steeds meer verantwoordelijkheid voor het opbouwen, beheren en veiligstellen van hun eigen energievoorziening. Overheden voeren prijscontroles uit op transportbrandstof om de sociale stabiliteit te handhaven.
Als reactie op de aanzienlijke regionale verschillen in koolstofreductiemandaten en -stimulansen optimaliseert een wereldwijde olie- en gasproducent de koolstofintensiteit van conventionele bronnen door in sommige regio's koolstof op te vangen en in andere regio's te focussen op brandstoffen met een lagere emissiegraad. Hij sluit rechtstreekse overeenkomsten met fabrikanten om vaste leveringen te leveren, gekoppeld aan energiebeheerdiensten. En het bedrijf vindt een nieuwe business door de technische vaardigheden die het heeft opgedaan door ‘fracking’ toe te passen op koolstofarme oplossingen zoals geothermische energie.
De ongebreidelde groei van AI creëert een stijgende vraag naar elektriciteit, waaraan moeilijk voldaan kan worden. Regelgeving is meer gericht op energiezekerheid en betaalbaarheid dan op duurzaamheid, en zwakkere instellingen leiden tot een afname van milieuhandhaving. De financiering van decarbonisatie in moeilijk te reduceren sectoren komt onder toenemende budgettaire druk te staan, maar de wens om lokale banen en strategische autonomie te beschermen zal voor tegenwicht zorgen.
Een nutsbedrijf werkt samen met een exploitant van datacenters om betrouwbaarheid en efficiëntie te garanderen. Het nutsbedrijf zet AI-gebaseerd voorspellend energiebeheer in om de verwarming en koeling van de faciliteiten te regelen. De datacenterexploitant neemt agressieve maatregelen om de vraag tijdens alle activiteiten te verminderen, om onderbrekingen in de levering te voorkomen, en ontwikkelt tegelijkertijd de flexibiliteit om te schakelen tussen hernieuwbare energiebronnen en conventionele brandstoffen, afhankelijk van wat het goedkoopst is.
Het proces van heruitvinden moet nu beginnen, met een focus op prioriteiten die inspelen op de herstructurering die al aan de gang is. Dit betekent dat er hard moet worden gewerkt aan een reeks innovatievereisten, dat concurrentievoordelen moeten worden veiliggesteld op gebieden als technologie en vertrouwen, en dat hindernissen zoals klimaatbedreigingen moeten worden omgevormd tot factoren die groei mogelijk maken.
Kies een van de negen domeinen hieronder en ontdek hoe die zich ontwikkelen, hoe groot de mogelijkheden zijn en hoe je kunt profiteren van de waarde die in beweging is.
Energy - Utilities - Resources Industry Leader, PwC Netherlands
Tel: +31 (0)61 003 87 14