Governance voor familiebedrijven

Efficiënt bestuur is van vitaal belang voor elke organisatie, inclusief familiebedrijven. Wij bieden professionele ondersteuning bij het verbeteren van uw governancestructuren.

Veel familiebedrijven streven naar een professioneel bestuur. Dit kan echter lastig zijn, omdat er geen specifieke richtlijnen zijn voor governance in familiebedrijven. De principes van de Code Tabaksblat, die bedoeld zijn voor beursgenoteerde bedrijven, kunnen vaak wel worden toegepast,maar brengen wel zware administratieve lasten met zich mee. Onze experts zijn bekend met de vraagstukken en uitdagingen die spelen bij familiebedrijven. Wij kunnen uw medewerkers trainen, adviseren over beloningsbeleid en potentiële risico's in kaart brengen en helpen beheersen.

Playback of this video is not currently available

0:01:47

Kernwaarden

Het formuleren van kernwaarden is essentieel voor het bevorderen van gewenst gedrag binnen uw organisatie. Deze waarden worden gevoed door familiewaarden, strategie, merkbeloftes en governance doelstellingen, en vormen een samenspel met uw werknemers, investeerders, de samenleving en andere belanghebbenden. Het doorgeven van uw waarden aan de volgende generatie is ook een van de grootste uitdagingen waar u voor staat. Wij kunnen u helpen bij het waarborgen van de cultuur van uw familiebedrijf voor de toekomst.

Onze dienstverlening

  • Corporate governance-training, zoals communicatie tussen de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur
  • Ontwerp en implementatie van governance-structuren
  • In kaart brengen en beheersen van risico's
  • Onderzoek naar onregelmatigheden
  • Ontwerp van een duidelijk beloningsbeleid
  • Advies over de match tussen commissariaat en persoonlijkheid van de commissaris
  • Formuleren en implementeren van uw kernwaarden
  • Vastlegging afspraken in een familiestatuut.
  • Commissarisopleiding in samenwerking met Tilburg University

Risicomanagement en compliance

Als onderneming is het belangrijk om te voldoen aan verschillende regels en wetten. Bij ons kunt u terecht voor hulp bij het integreren van uw compliance-processen in uw bedrijfsstrategie. Compliance vereist inzet op alle niveaus van uw organisatie. Wilt u efficiëntere processen voor uw jaarrekening en fiscale aangiften. Wat kan automatisering hieraan bijdragen? En hoe zorgt u ervoor dat uw complianceprocessen uw algemene strategie ondersteunen?

Onze deskundige financiële en fiscale specialisten staan klaar om uw vragen te beantwoorden. Wij zien uw business compliance niet als losse processen, maar als een naadloos geïntegreerd geheel. Dit noemen wij de transparante complianceketen.

Governance voor familiebedrijven

De transparante complianceketen voor effectief risicomanagement

Onze integrale benadering zorgt ervoor dat compliance een essentieel onderdeel wordt van uw corporate governance- en risicomanagement. Vanuit onze Tax Compliance aanpak bekijken we elk eindproduct in de keten als een startpunt voor procesverbetering.

Onze expertise om uw complianceketen te versterken

Wij helpen u graag door voortdurende verbetering toe te passen op alle belangrijke schakels in uw complianceketen. Onze diensten omvatten onder andere het beheer van financiële en salarisadministraties, het opstellen van financiële rapportages, jaarrekeningen en publicatiestukken, het maken van prognoses en meerjarenplannen, en het verzorgen van fiscale aangiften.

Volg ons

Contact

Philip Vossenberg

Philip Vossenberg

Tax partner en Family Business Leader, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 295 34 75

Marloes Griffioen

Marloes Griffioen

Single Family Office Leader, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 003 49 88

Hide