People analytics

Inzichten uit hr-data als basis voor strategie.

People analytics journey

Bij PwC ondersteunen we klanten in het ‘people analytics’ capability domein van strategie tot uitvoering. Dit betekent dat wij organisaties ondersteunen bij het ontwerpen, ontwikkelen én implementeren van oplossingen voor een verscheidenheid aan use cases op verschillende gebieden van het employee journey of het Hire-To-Retire-proces. Wij stemmen onze ondersteuning en oplossingen af op uw behoeften en houden rekening met de reeds bestaande tools en applicaties, uw analytics maturiteitsniveau en uw algemene people analytics ambitieniveau voor de toekomst. We hebben ervaring met een breed scala aan onderwerpen (waaronder onboarding, retentie, ziekteverzuim, L&D optimalisatie, brede beloningsvraagstukken, D&I, engagement, upskilling), verschillende niveaus van beschikbare data en variërende niveaus van complexiteit van modellen. Waar het op neerkomt is dat we echte bedrijfsuitdagingen koppelen aan praktische oplossingen, die waarde opleveren voor uw bedrijf - waarbij we de zaken zo eenvoudig mogelijk houden en wegblijven van het over compliceren van de oplossing. Bijvoorbeeld, voor organisaties die aan het begin staan van hun people analytics journey, kan het ontwikkelen van inzichtelijke beschrijvende dashboards krachtiger zijn dan het toepassen van complexe machine learning modellen.

Playback of this video is not currently available

Getting people analytics right

Echte waardecreatie door people analytics vereist meer dan 'alleen' dit soort analyses die gedaan worden op - bij voorkeur- hoge kwaliteit data. Het vereist ook diverse vaardigheden in het analyseteam om de boodschap echt over te brengen aan het management in uw organisatie. Technische vaardigheden zijn essentieel om inzichten uit uw data te destilleren, het creëren van duidelijke visuals en het verschil tussen het ‘goed vertellen van verhaal' of het 'goede verhaal vertellen' is een kunst op zich.

People analytics gaat niet (alleen) over HR, het gaat over de business en hoe HR de uitvoering van de bedrijfsstrategie kan ondersteunen en mogelijk maken vanuit een people invalshoek. Het stelt HR in staat om te verschuiven van de traditionele - meer operationele en scorekeeping - functie naar het worden van een strategische business partner.

Veel organisaties halen nog niet genoeg uit hun investeringen op het gebied van 'people analytics'. Terwijl effectieve toepassing hiervan de basis is voor een goede bedrijfstransformatie.

HR analytics bij ziekteverzuim en verloop

Voor welke werknemers is de kans groot dat ze uw organisatie verlaten en hoe kunt u die kans verkleinen? Bij hoog ziekteverzuim en verloop onderzoeken we uw data en hoe die zich verhouden tot die van andere organisaties. We koppelen de cijfers aan gegevens over bijvoorbeeld medewerkerstevredenheid en uw trainingsaanbod. De analyse-inzichten vertalen we samen met u naar concrete preventiemogelijkheden en meetbare doelen.

Diversiteit en strategie voor verandering

Hoe is de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers in uw organisatie? Met onze diversity tool geven wij u inzicht in onderwerpen zoals de gender pay gap en de haalbaarheid van een vrouwenquotum. We visualiseren de verhoudingen en gaan met statistische analyse dieper in op verklaringen voor de verschillen. Na de toevoeging van algoritmes en scenario’s kunt u de toekomstige invloed van interventies bekijken. 

Data-inzichten uit uw salarisadministratie

Onze payroll analysis tool maakt een geautomatiseerde analyse van data uit uw belastingaangiftes. Dit leidt tot een dashboard met informatie over uw personeelsbestand. Wanneer gaat bijvoorbeeld de vergrijzing tot uitstroom leiden? En hoe ziet de inkomensverdeling eruit? De tool voert standaardcontroles uit om uitzonderingen te vinden die om onderzoek vragen. Door machine learning kan de tool onder meer fraudegevallen aan het licht brengen.

Maatwerkvragen en uw eigen HR analytics-functie

Wat moet uw organisatie doen om klaar te zijn voor de toekomst van werk? Met welke mensen bouwt u een high performing team of hoe optimaliseert u het beloningsbeleid zodat het aansluit bij wat mensen echt waarderen? Wij ondersteunen bij deze en andere specifieke vragen. Het beantwoorden ervan maakt de kracht van hr-analyse voor uw bestuur concreet.

Ook kunnen wij u adviseren bij het inrichten van uw eigen HR analytics-functie die de board proactief kan adviseren bij strategische kwesties. Wij bouwen teams waarin behalve data-analyse ook kennis van databeheer, storytelling, IT en uw business is geborgd, en wij upskillen uw huidige medewerkers in HR analytics.

Zo kan PwC u helpen met people analytics

  • Bij specifieke vragen waarbij u met data-analyse tot concrete actie wilt komen in HR;

  • Bij algemene interesse naar welke inzichten u uit uw hr-data kunt halen; 

  • Bij het ontwikkelen van een strategie voor HR analytics en de inbedding in uw organisatie.

  • Met het ontwerpen, ontwikkelen én implementeren van oplossingen voor een verscheidenheid aan use cases op verschillende gebieden tijdens de employee journey of het Hire-To-Retire proces.

  • Met het afstemmen van onze ondersteuning en oplossingen op uw behoeften en rekening houdend met de reeds bestaande tools en applicaties, uw analytics-volwassenheidsniveau en uw algemene people analytics-ambitieniveau voor de toekomst.

In ons exclusieve interview met de heer Dietmar Eidens (Global CHRO bij Merck) en de heer Alexis Saussinan (Global Head of Digital HR Technologies & people analytics bij Merck), deelt Merck de do's en don'ts en de lessen die zijn geleerd uit hun indrukwekkende people analytics en HR Data & Technologie journey. We lanceerden deze white paper rond people analytics strategie best practices, die u hopelijk helpt om een nog krachtigere people analytics capaciteit in uw eigen bedrijf te creëren.

Contact

Bas van de Pas

Bas van de Pas

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 263 83 99

Marlene de Koning

Marlene de Koning

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 273 81 38

Wouter Karman

Wouter Karman

Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)68 355 95 18

Hide