Kapitaal is een essentiële drijfveer voor groei. Hoe dit wordt ingezet, beheerd en verzekerd moet zich, net als de industrieën die het bedient, ontwikkelen.
Industrieën zijn zich aan het reorganiseren rond menselijke behoeften – om zich te verplaatsen, om woon- en werkruimten te bouwen, om voor onze gezondheid te zorgen. Gevestigde bedrijven en nieuwe ondernemingen creëren waarde op innovatieve manieren; ze werken over sectorgrenzen heen om verschillende ideeën en capaciteiten te combineren tot een aanbod voor de groeiende op behoeften gerichte domeinen van de economie.
Deze enorme herstructurering van de sectoren biedt ook nieuwe kansen voor de financiële economie. Het domein Financieren en verzekeren, dat een cruciale rol speelt in andere domeinen, is een vruchtbare voedingsbodem voor sectoroverschrijdende samenwerking tussen niet-traditionele partners. Op die manier kunnen zij nieuwe, efficiëntere modellen voor kapitaalallocatie en financiële diensten ontwikkelen. Het uitvinden van deze modellen betekent dat niet alleen opnieuw moet worden nagedacht over hoe en waar kapitaal wordt ingezet, maar ook over wie het inzet – en dat de toewijzing van kapitaal moet worden gezien als een groeidomein op zich.
Aangezien bedrijven zich binnen domeinen ontwikkelen, kunnen instellingen op de kapitaalmarkten, evenals private-equity- en hoofdinvesteerders, profiteren van nieuwe benaderingen van risico-, taxatie- en portefeuillebeheer. Succesvolle bedrijven zullen hun rol als kapitaalverstrekkers herdefiniëren. Net zoals traditionele banken dat tien jaar geleden deden, toen verzekeraars, vermogensbeheerders, techgiganten en anderen privékredieten begonnen aan te bieden. De herverdeling van het marktaandeel in de financiële dienstverlening zal aanzienlijk zijn: we schatten dat in 2025 604 miljard dollar van eigenaar kan veranderen als gevolg van de heruitvinding van bedrijven in de bank- en kapitaalmarkten, verzekerings- en activa- en vermogensbeheersectoren.
The Move domain is at the heart of transformation in the Netherlands, shaping the way goods and people move across cities, regions, and borders. With a strong foundation in logistics, automotive, and transportation, Dutch businesses are uniquely positioned to lead the charge in reinventing mobility. From the global gateway of the Port of Rotterdam to the advanced infrastructure of Schiphol Airport, our nation’s economy thrives on smart, efficient movement.
As electrification accelerates, Dutch manufacturers in heavy-duty vehicles, cycling subsectors and luxury yachts are rising to the challenge. They are reimagining their operations to align with sustainability goals while pioneering innovation in business models and technology. Whether it's transitioning to clean tech or building the future of mobility, the Netherlands remains a fertile ground for progress and collaboration.
"Mobility is evolving - clean tech, digital innovation, and ecosystem integration are reshaping how we move. Megatrends like AI adoption are pushing value chains redevelopment, with tech companies emerging as potential competitors or collaborators. We empower you to transform and build cross-domain partnerships to create a more connected future.”
Bedrijven die het volle potentieel van het domein Financieren en verzekeren benutten, zullen in 2035 een voorsprong hebben.
Om bedrijfsleiders te helpen zich een beeld te vormen van de mogelijkheden, hebben we de groei van het domein Financieren en verzekeren tot 2035 gemodelleerd, rekening houdend met klimaat- en technologische verstoringen. Het resultaat is een reeks van drie mogelijke scenario's, variërend van 1,3 procent onder de basislijn tot 12,4 procent daarboven.
De aard en omvang van de nieuwe zakelijke kansen die zich in het domein Financieren en verzekeren zullen voordoen, zullen afhangen van de manier waarop adoptie van AI en klimaatactie vorderen. Je strategie moet rekening houden met een reeks mogelijke uitkomsten.
Gestage economische groei en voorspelbare rendementen drijven financiële diensten naar stabiliteit. Door de overheid gesteunde initiatieven en publiek-private partnerschappen zorgen voor verdere ondersteuning en stimuleren langetermijninvesteringen in technologie en groene projecten. Stimuleringsmaatregelen van de overheid stellen bedrijven in staat om te profiteren van kansen in duurzame infrastructuur en andere sociale en milieudoelstellingen, waardoor veerkracht en groei in een veilige economische omgeving worden bevorderd.
Met een overvloed aan stabiele, door de overheid gesteunde infrastructuurprojecten om na te streven, werkt een particuliere kredietverstrekker in Philadelphia samen met een regionale bank en een bureau voor ruimtelijke ordening van de staat Pennsylvania. Samen bieden ze bouwleningen aan met flexibele terugbetalingsstructuren die gekoppeld zijn aan een gemeenschappelijke reeks internationale duurzaamheidsnormen. Een in Berlijn gevestigde softwareontwikkelaar sluit zich aan bij het consortium en levert AI-tools om het klimaatrisico van het project te beoordelen, strategieën voor risicobeperking te volgen en de milieueffecten te controleren.
Geopolitieke spanningen leiden tot politieke en economische fragmentatie. Uiteenlopende regelgeving maakt het moeilijk voor financiële bedrijven om wereldwijde praktijken en technologieën over te nemen. In plaats daarvan ontwikkelen ze flexibele mechanismen om kleinschaligere, regionaal gerichte activiteiten te financieren. Nieuwe infrastructuur wordt cruciaal voor het beheer van risico's voor de nationale veiligheid. Bedrijven positioneren zichzelf als leiders door veerkrachtige industriële systemen te financieren, zoals hoogtechnologische productie- en toeleveringsketens.
Grotere financiële dienstverleners vallen uiteen in onafhankelijke regionale entiteiten. Deze concurreren met opkomende kleinere banken op gebieden waar lokale kennis cruciaal is, zoals gemeenschapsleningen die door nationale economische ontwikkelingsfondsen worden gesubsidieerd. Voor grote ontwikkelingsinspanningen, zoals de verplaatsing van de productie van halfgeleiders, richten consortia van regionale financiële spelers investeringscentra op. Om obstakels voor grensoverschrijdende diensten te overwinnen, schaalt een fintechbedrijf een grensoverschrijdend netwerk op via blockchain.
Uitdagingen door regelgeving en marktvolatiliteit veroorzaken hevige concurrentie, wat leidt tot verstoringen in traditionele financiële sectoren. Flexibele transactiestructuren helpen financiële spelers om met de volatiliteit om te gaan. Sommige bedrijven positioneren zichzelf als pioniers door financiële en operationele ondersteuning te bieden bij het ombuigen van noodlijdende bedrijven, terwijl ze hun eigen blootstelling op lange termijn tot een minimum beperken. Klanten geven ondertussen de voorkeur aan gemak en snelheid boven zekerheid op lange termijn, waardoor bedrijven reageren door prioriteit te geven aan kosteneffectieve en flexibele financiële oplossingen.
Een handvol grote banken creëert een blockchainnetwerk als basis voor een handelsplatform voor cryptovaluta's. Hun aanbod ondersteunt integratie tussen crypto- en fiatvaluta's. Het laat ook kleine tot middelgrote retailers betalingen, leningen en andere financiële diensten aanbieden. Risicotolerante particuliere beleggers financieren alternatieve beurzen en vergroten hun bezit aan cryptovaluta's. Zij die op zoek zijn naar stabielere rendementen kopen infrastructuuractiva, zoals tolwegen, van overheden die krap bij kas zitten.
Het proces van heruitvinden moet nu beginnen, met een focus op prioriteiten die inspelen op de herstructurering die al aan de gang is. Dit betekent dat er hard moet worden gewerkt aan een reeks innovatievereisten, dat concurrentievoordelen moeten worden veiliggesteld op gebieden als technologie en vertrouwen, en dat hindernissen zoals klimaatbedreigingen moeten worden omgevormd tot factoren die groei mogelijk maken.
Kies een van de negen domeinen hieronder en ontdek hoe die zich ontwikkelen, hoe groot de mogelijkheden zijn en hoe je kunt profiteren van de waarde die in beweging is.