Een succesvolle beursgang

Of uw bedrijf nu op zoek is naar een kapitaalinjectie om verdere groei te financieren, meer naamsbekendheid wil verwerven of verschillende exit strategieën overweegt voor haar bestaande aandeelhouders, een beursgang (IPO) zou een reële optie kunnen zijn.

Een IPO is een mijlpaal voor iedere onderneming en management moet voorbereid zijn om te voldoen aan de extra vereisten die aan beursgenoteerde bedrijven worden gesteld. En hoewel een beursgenoteerd bedrijf meer verantwoording moet afleggen, krijgt het ook toegang tot meer en vaak grotere, bronnen van kapitaal. Hoe ziet zo’n IPO proces eruit? En hoe weet u of dit de juiste keuze is voor uw onderneming?

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een geslaagde beursgang valt of staat met een gedegen voorbereiding en hoe eerder u hiermee begint hoe beter. Allereerst moet het duidelijk zijn waarom uw onderneming een IPO ambieert en wat hiervoor een geschikt moment zou zijn. Vervolgens moet uw bedrijf worden voorbereid op structurele veranderingen om te voldoen aan wettelijke vereisten alsmede de eisen van externe investeerders. Een gedetailleerd actieplan met tijdschema zal worden ontwikkeld om het proces tot een succes te maken.

De IPO is tenslotte slechts de start van een leven als beursgenoteerde onderneming.

Het IPO proces

De keuze van een beurs is een van de eerste en belangrijkste keuzes die een bedrijf dient te maken tijdens het IPO proces. Er zijn verschillende opties, zo kunt u kiezen voor een beursnotering op uw thuismarkt, een buitenlandse beurs of zelfs meerdere beursnoteringen overwegen. Deze keuze zal niet alleen de waardering en interesse van potentiële investeerders ten tijde van de IPO bepalen, maar beïnvloedt ook uw bedrijfsstructuur, processen en strategie wanneer uw onderneming eenmaal beursgenoteerd is. Het is daarom van belang om een weloverwogen besluit te nemen, terwijl u rekening houdt met zowel de korte- als de lange termijn ambities van uw bedrijf.

Wanneer u een IPO overweegt en u weet op welke beurs (of beurzen) u eventueel wilt noteren, dan begint de voorbereiding – en hoe eerder u hiermee begint hoe beter. Uw onderneming dient een solide business plan en bedrijfsstructuur te hebben, alsmede een overtuigende equity story en passende governance. Vanzelfsprekend moeten financiële en IT systemen geschikt zijn voor nu en in de toekomst. De markt zal daarnaast verwachten dat u vanaf dag één in staat bent om te voldoen aan extra verplichtingen omtrent regelgeving, interne controle, financiële rapportage, beloningsstructuur, investor relations en vele andere onderwerpen.

Dit alles zal moeten plaatsvinden terwijl de dagelijkse werkzaamheden gewoon door blijven gaan.

Een succesvolle IPO is het resultaat van een lang en complex proces. De verschillende onderdelen, zoals bedrijfsstrategie, accounting, financiële rapportages, interne controles, corporate governance, fiscaliteit, HR, IT, media- en investor relations moeten op orde zijn voordat de IPO daadwerkelijk kan plaatsvinden. Iedere kapitaalmarkt heeft zo haar eigen regels waaraan voldaan moet worden. Daarom is het van belang om een onafhankelijke adviseur aan uw zijde te hebben, die de juiste mensen en ervaring heeft om uw bedrijf door dit proces te leiden, onafhankelijk van welke beurs of beurzen u heeft gekozen.

De IPO zelf is geenszins het ultieme doel, maar slechts het begin van een leven als een beursgenoteerde onderneming. Wanneer u eenmaal beursgenoteerd bent, zal de markt kritischer dan ooit tevoren naar uw bedrijf kijken, terwijl u verantwoordelijkheid moet afleggen aan een aanzienlijk grotere groep van aandeelhouders en andere stakeholders. Ondertussen dient u ook verschillende nieuwe risico’s en verplichtingen te managen. Een zwak punt in één van uw systemen of het niet (tijdig) voldoen aan regelgeving kan het vertrouwen van investeerders schaden, om het nog maar niet te hebben over reputatieschade en mogelijke financiële claims. Hoe u het ook wendt of keert, de perceptie die de markt heeft van uw bedrijf zal een direct effect hebben op de prijs van uw aandeel. Gelukkig hoeft u er niet alleen voor te staan.

Zo kunnen wij u helpen

Van het plannen en uitvoeren van kapitaalmarkttransacties tot het analyseren en implementeren van veranderende wet- en regelgeving – wij zijn er om u gedurende het gehele proces te ondersteunen.

Ons wereldwijde netwerk van deals- en kapitaalmarktspecialisten heeft de kennis en ervaring om uw (inter)nationale transactie tot een succes te maken, terwijl er gekeken wordt naar de verschillende wet- en regelgeving, accounting standaarden en bedrijfsprocessen. We zullen met u samenwerken en nemen de tijd om uw onderneming te leren kennen. We maken gebruik van technologische oplossingen en onze uitgebreide kapitaalmarkt en project management ervaringen om de maximale waarde te realiseren bij iedere stap van het IPO proces.

Onze dienstverlening

  • Onafhankelijk en deskundig strategisch advies met betrekking tot alle aspecten van een IPO en overige equity gerelateerde transacties. Te denken valt aan het kiezen van de juiste beurs, het selecteren van banken en andere adviseurs, het onderhandelen over adviseurskosten en de underwriting agreement, advies over de equity story, distributiestrategie en het in kaart brengen van relevante investeerders.
  • Professionaliseren van uw onderneming ter voorbereiding van een IPO of alternatieve exit middels het uitvoeren van een IPO/exit readiness scan. 
  • Ondersteuning op gebieden als corporate governance, interne controle, financiële rapportages, HR en beloningsstructuur, fiscaliteit en bedrijfsstructuur, IT, investor relations en treasury.
  • IPO project management om u gedurende het gehele proces bij de verschillende workstreams te ondersteunen.
  • Prospectus werkzaamheden en comfort letter procedures bij het uitvoeren van IPO’s en andere equity of debt gerelateerde transacties.
  • Assistentie door middel van financiële due diligence, due diligence met betrekking KPIs en het opstellen van een werkkapitaalrapport.

Contact

Martin Coenen

Martin Coenen

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 054 96 10

Volg ons