Ability

Waarom Ability?

Het Ability-netwerk is er voor PwC’ers met een arbeidsuitdaging, hun leidinggevenden en ally’s. We gaan samen op zoek naar praktische oplossingen om collega’s met een arbeidsuitdaging succesvol te laten zijn. Openheid en goede communicatie is daarbij de sleutel tot succes. Ability zet zich in om deuren te openen, (digitale) toegankelijkheid te bevorderen, processen voor de aanname van nieuwe collega’s te optimaliseren en bewustwording te creëren. Bij PwC focussen we niet op de beperkingen maar op de kansen en mogelijkheden. Daarom hebben we bewust gekozen voor de naam ‘Ability’. Door andere taal te gebruiken, veranderen we het perspectief en daarmee het gedrag en dat leidt tot meer inclusie.

Maak kennis met Christijn. Een atleet, content creator, creatieveling en solver. Christijn is ook lid van PwC's Ability-netwerk.

'Het gaat niet om hoe je valt, maar om hoe je opstaat'

Christijn Groeneveld

Welke activiteiten organiseert Ability?

Ability organiseert regelmatig activiteiten voor haar leden en andere belangstellenden. Hier kunnen ervaringen worden uitgewisseld om van elkaar te leren. Voorbeelden hiervan zijn activiteiten met de thema’s leiderschap, toegankelijkheid en empowerment. Hiernaast staan we stil bij de verschillende dagen die er jaarlijks zijn om specifieke abilities te adresseren.  Ook helpt het Ability netwerk nieuwe collega’s met een arbeidsuitdaging bij een goede start en bij het verloop van hun carrière.

Wat doet PwC voor mensen met een arbeidsuitdaging?

PwC is geïnteresseerd in het talent en niet in de beperking. We willen geen talent missen, omdat het menselijk kapitaal cruciaal is voor onze organisatie. We zetten ons actief in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen en een duurzame arbeidsplaats binnen onze organisatie te bieden. In de afgelopen jaren zijn verschillende collega’s succesvol duurzaam geplaatst. We blijven ons inzetten om mensen met de gewenste profielen te vinden – hoogopgeleid en ambitieus – en deze te linken met PwC-vacatures. In de loop der jaren hebben we al verschillende rolmodellen gepresenteerd waar we trots op zijn. Zo hebben collega’s met verschillende uitdagingen, van slechtziend tot dyslectie en parkinson, hun inspirerende verhalen gedeeld. Hiernaast hebben we op basis van de PwC values en behoeften van verschillende stakeholders een ability strategie geformuleerd. We zijn ontzettend enthousiast om hier de komende jaren mee aan de slag te gaan!

Belangrijkste initiatieven:

  • Awareness-sessie met nieuwe collega’s. Graag staan we nieuwe collega’s met een arbeidsuitdaging bij voor een prettige start bij de volgende stap in hun carrière.

  • Inclusieve werkomgeving, zowel fysiek als digitaal. In de hulpmiddelen catalogus is een overzicht opgenomen van alle digitale en fysieke tools die binnen PwC beschikbaar zijn. 

  • Rondom International Accessibility Day en International Day for People with Disabilities laten we rolmodellen aan het woord en vragen wij aandacht voor collega’s met een arbeidsuitdaging.

  • In 2023 zijn we begonnen met de uitvraag op het gebied van arbeidsuitdaging op basis van de VN definitie*. PwC is één van de eerste Nederlandse bedrijven die dit doet. Dit doen we naast het uitvragen van etnische achtergrond, genderidentiteit en seksuele oriëntatie. We vragen aan al onze collega’s of ze bereid zijn om op vrijwillige basis aan te geven of ze een arbeidsuitdaging hebben. Dit stelt ons in staat om te meten of we ook daadwerkelijk gelijke kansen bieden.

*= VN definitie: Personen met een handicap omvat personen met langdurige fysieke, mentale, intellectuele of zintuiglijke beperkingen die hen in wisselwerking met diverse drempels kunnen beletten volledig, effectief en op voet van gelijkheid met anderen te participeren in de samenleving.

Contact

Hayat Ihataren

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 73 11

Caspar van den Berg

Caspar van den Berg

Senior Associate Social Return on Investment, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)68 357 69 88

Volg ons