Reframing tax

De taxfunctie als strategische partner

Om de fiscale functie toekomstbestendig, efficiënt en effectief te maken, is het essentieel om de fiscale implicaties van technologie en transformatie te begrijpen en te integreren in de bedrijfsstrategie. Bedrijfsprocessen leunen tegenwoordig sterk op technologische oplossingen en transformeren daardoor voortdurend. Nieuwe softwareproducten en IT-infrastructuur worden steeds toegankelijker en organisaties implementeren deze om hun processen te verbeteren. De kwaliteit van data ligt daarbij onder een vergrootglas. In de praktijk zien we echter dat de fiscale functie bij het nemen van strategisch belangrijke beslissingen over technologie en transformatie niet wordt meegenomen.

Reframing tax

Wendbaarheid is essentieel

De belastingfunctie staat voor grote veranderingen. Digitalisering, de net zero transitie, de wereldwijde minimum belasting en de hogere ESG-verwachtingen van stakeholders hebben allemaal gevolgen voor uw tax strategie, processen en rapportage. Als tax verantwoordelijke moet u niet alleen reageren op deze veranderingen, maar ook uw organisatie helpen de juiste strategische keuzes te maken. Daarvoor heeft u een wendbare, efficiënte en veerkrachtige taxfunctie nodig. Zo kunt u ook de meerwaarde van uw taxfunctie aantonen aan de andere stakeholders in uw organisatie.

Hoe kan PwC u helpen?

Reframing tax is meer dan een slogan of een mindset. Het is een bewezen aanpak. Een manier van werken, die u helpt om uw taxfunctie naar een hoger niveau te tillen. Hiermee wordt uw taxfunctie getransformeerd tot een strategische partner, een wendbare speler, een efficiënte organisatie en een veerkrachtige afdeling. Met onze integrale aanpak helpen wij uw bedrijf helpen het volledige potentieel van de taxfunctie te benutten. Dit stelt u in staat om met vertrouwen door het complexe fiscale landschap te navigeren en duurzaam zakelijk succes te behalen.

Reframing in de praktijk

In de praktijk werken wij volgens een 5 stappen principe. Met deze aanpak dekken we de brede organisatorische vraagstukken af en spelen we in op de behoeften van de organisatie. Langs de lijnen van organisatie, mensen, processen, data en technologie kunnen wij een plan opstellen om uw taxfunctie toekomstbestendig te maken. Onze aanpak kan als volgt zijn:

We analyseren de bestaande taxfunctie van de organisatie, waarbij we de belangrijkste uitdagingen en kansen in kaart brengen. We vergelijken de taxfunctie met die van vergelijkbare ondernemingen en bepalen de fiscale ambities.

We ontwerpen de toekomstige taxfunctie die specifiek is afgestemd op de behoeften van de onderneming. We definiëren de tax capabilities, operating model, governance en de tax technologie en data. Dit zorgt ervoor dat de taxfunctie efficiënt, effectief en in lijn is met de bedrijfsdoelen.

We maken een business case voor de transformatie en ontwikkelen een roadmap voor de implementatie. Dit stelt de onderneming in staat om de voordelen, kosten en tijdslijn van de verandering te begrijpen, zodat er een gewogen beslissing genomen kan worden.

We begeleiden het implementatieproces, waarbij we de nodige expertise en ondersteuning bieden op het gebied van tax compliance, reporting, risk management, advisory en tax technologie. We zorgen voor een goede communicatie en betrokkenheid van alle relevante partijen.

Met de transformatie voltooid, monitoren en evalueren we voortdurend de resultaten van de nieuwe taxfunctie. Dit helpt ons om verbeterpunten te identificeren en noodzakelijke aanpassingen te maken, zodat de taxfunctie blijft aansluiten bij de veranderende bedrijfsbehoeften.

De taxfunctie als strategische partner

Meer weten?

Wilt u weten wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen op het gebied van Reframing tax? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek of een workshop. Is uw taxfunctie al voorbereid op toekomstige uitdagingen? Neem contact met ons op en ontdek waar u staat!

{{filterContent.facetedTitle}}

{{contentList.dataService.numberHits}} {{contentList.dataService.numberHits == 1 ? 'result' : 'results'}}
{{contentList.loadingText}}
Volg ons

Contact us

Hans van der Leeden

Hans van der Leeden

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 391 41 77

Nikie van Duurling

Nikie van Duurling

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)64 158 78 25

Hide