Taxation of the digital economy

De wereld is aan het digitaliseren. Deze transformatie verandert de wijze waarop we zaken doen. Van communicatie tot de manier van werken. Data, AI en applicaties geven vorm aan bedrijven, hun mensen, processen en supply chain. Zowel de jouwe als de onze.

De digitale economie is een feit en breidt zich uit. De wereld is een wereldwijde marktplaats. Deze ontwikkelt zich snel en blijft dat doen. Versneld door de COVID-19-crisis - en nog steeds in een stroomversnelling. Terwijl de technische ontwikkelingen in een rap tempo toenemen, betreedt de industrie 4.0 de industrie 5.0.

Belastingen

Het internationale belastingstelsel is echter nog steeds bezig met een inhaalslag. Er is een internationaal debat gaande over de vraag of digitale bedrijfsmodellen de beperkingen van de traditionele belastingstelsels aantonen. De vraag is hoe en waar de waardevermeerdering binnen de digitale economie moet worden belast. Deze discussie heeft gevolgen voor de huidige en toekomstige nationale belastinginkomsten en unilaterale oplossingen leiden zelfs tot handelsoorlogen.

Het oplossen van het vraagstuk van het belasten van de digitale economie wordt steeds prominenter op de beleidsagenda's in de hele wereld geplaatst. Overheden dringen aan op een beter inzicht in de digitale economie. Zij hebben gegevens nodig van belastingplichtigen en/of platforms (tussenpersonen) om de inzichten te verkrijgen die nodig zijn om een belastbare grondslag vast te stellen. Welke fiscale ontwikkelingen zien we, hoe werken ze op elkaar in, en moeten we daarmee omgaan?

Taxation of the digital economy als paraplu voor fiscale onderwerpen

Onder de paraplu van ‘Taxation of the digital economy’ brengen wij u verschillende fiscale onderwerpen zoals de fiscale impact van de toenemende digitalisering van toeleveringsketens, maar ook de regelgevende ontwikkelingen zoals de OECD Pillar One and Two, Belastingen op digitale diensten, BTW-heffing en e-commerce, EU-richtlijnen DAC7 & DAC8 en nog veel meer.

De (fiscale) waarde van data en platforms

De wereld is een wereldwijde marktplaats geworden. Digitalisering verandert de manier waarop we werken, met elkaar omgaan en communiceren. Het zal de leiders van de toekomst beïnvloeden. Hoe waardeert u uw data en platformen? Zakendoen op een slimmere en efficiëntere manier? Data is een waardevol bezit voor organisaties. PwC helpt u om door al deze onzekerheden te navigeren. Leer hoe we u kunnen helpen en contacteer ons!

Playback of this video is not currently available

0:01:43

5G kan uw bedrijf veiliger en flexibeler maken

5G kan uw bedrijf veiliger, flexibeler en schaalbaarder maken

De digitale transformatie brengt mooie nieuwe mogelijkheden en uitdagingen voor uw branche met zich mee, die van invloed zijn op uw bedrijfs- en belastingmodel (transfer pricing). Met de draadloze digitale economie wordt nieuwe wetgeving geïntroduceerd. 5G, wat gewoon een marketingterm is, zal de draadloze digitale economie naar een hoger niveau tillen.

Ontdek meer over hoe uw bedrijfs- en belastingmodel door 5G wordt beïnvloed in de animatie aan de linkerkant. Wij kunnen u helpen te navigeren door de verschillende fasen en de nieuwe, complexe fiscale omgeving. Let’s talk!!

Volg ons

Contact

Jeroen Peerbooms

Jeroen Peerbooms

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 133 46 77

Bert Middelkoop

Bert Middelkoop

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 218 52 73

Hide