De aandacht van politiek en maatschappij voor fiscaliteit is groot. Ondernemingen dienen rekening te houden met tal van internationale ontwikkelingen en initiatieven, fiscaal en niet-fiscaal. De strategische rol die fiscaliteit kan nemen is sterk veranderd en het risico op reputatieschade behoeft aandacht. De fiscale strategie is onderdeel geworden van de license to operate. Daarmee is het niet langer het exclusieve domein van de tax department, maar van een brede stakeholdersgroep en staat het prominent op de bestuursagenda.
Fiscaliteit wordt steeds meer in context geplaatst van de ondernemingsstrategie en de duurzaamheidsdoelstellingen van de onderneming. Gevoed door meerdere stakeholders wordt fiscaliteit daarbij minder gezien als louter een kostenpost, maar ook als bijdrage aan de maatschappij en het behalen van de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties. Bestuurders en toezichthouders nemen hierdoor ook het eigen belastingbeleid onder de loep.
Verder is ook de modernisering van het internationale fiscale systeem in volle gang. Multilaterale richtlijnen dienen onder meer ter voorkoming van belastingontwijking en leiden er tevens toe dat fiscale integriteit en transparantie vergroot wordt. Sommige ondernemingen beperken zich tot de transparantie die wettelijk verplicht is, zoals het delen van een Country-by-Country Report met de Belastingdienst. Andere gaan stappen verder, publiceren online hun fiscale strategie en stellen bijvoorbeeld een analyse van de Total Tax Contribution beschikbaar voor het publiek.
Ondernemingen kiezen vaker voor meer transparantie dan wettelijk gevraagd zodra zij weten dat stakeholders daaraan waarde hechten. Hiertoe treden zij in dialoog met een brede groep belanghebbenden, onder wie commissarissen, investeerders, medewerkers en klanten. Dat past ook in de trend in corporate governance: de bedrijfsdoelstelling van waardecreatie voor aandeelhouders wordt verbreed naar langetermijnwaardecreatie voor alle stakeholders en voor de gemeenschap waarin het bedrijf actief is.
Met tax governance kunnen ondernemingen tot een duurzame aanpak voor fiscaliteit komen. Tax governance beslaat het formuleren van een fiscale langetermijnstrategie, heldere rollen en verantwoordelijkheden en fiscaal risicomanagement. Tot slot worden transparante (verantwoording)rapportages gemaakt waarop door een onafhankelijke partij assurance kan worden verleend om waarde voor stakeholders te vergroten. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.