De nieuwe norm: verantwoordelijke transparantie

Start adding items to your reading lists:
or
Save this item to:
This item has been saved to your reading list.

Bouwen aan vertrouwen en reputatie

Communicatie over fiscaal beleid en fiscale posities moeten juist, duidelijk en relevant zijn. De informatie en gebruikte terminologie moet door zoveel mogelijk 'stakeholders' begrepen kunnen worden. Het gaat hierbij over het verschaffen van inzicht in het beleid alsmede toelichtingen op specifieke posities die voor de objectieve buitenstaander verduidelijking behoeven, zoals bijvoorbeeld een significant van het nominale tarief afwijkende effectieve belastingdruk. 

Fiscale transparantie gaat niet alleen over het geven van technische details, cijfers en prestaties. Er is informatie nodig over de bredere kijk van de onderneming op fiscaliteit, het fiscaal beleid en risicobeheersing.

De nieuwe norm: verantwoordelijke transparantie

71% van de CEO's is zich bewust van de invloed die het belastingbeleid en transparantie hebben op de reputatie van de onderneming

19th CEO Survey

Multinationals steeds transparanter over belastingbeleid

Tax Transparency Benchmark 2016

Driekwart van de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven heeft een transparant belastingbeleid geformuleerd en gepubliceerd. Dat blijkt uit onderzoek dat door PwC en de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) is uitgevoerd onder 68 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

In 2013 communiceerde slechts 16 procent van de onderzochte bedrijven over hun fiscale strategie. Binnen een relatief korte periode van twee jaar is dit met meer dan 50 procent toegenomen. 

DSM Winnaar Tax Transparency Benchmark 2016

DSM is winnaar geworden van de Tax Transparency Benchmark 2016. Van de onderzochte bedrijven geeft DSM volgens de onafhankelijke vakjury het meest helder en duidelijk inzicht in zijn fiscale beleid en belastingafdrachten.

Sustainable Tax Policy
Delen

'Ondernemingen nemen wel degelijk notie van het publieke en politieke debat over fiscaliteit. Het belang van een transparante fiscale strategie is onmiskenbaar tot de bestuurskamer doorgedrongen.'

Marc Diepstraten

Contact

Marc Diepstraten
Partner, PwC Netherlands
Tel: +31 (0)88 792 63 58
E-mailadres

Eelco van der Enden
Partner, PwC Netherlands
Tel: +31 (0)88 792 51 38
E-mailadres

Volg ons