{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
Digital Operations, of Industrie 4.0, staat op de agenda van productiebedrijven wereldwijd. Toch benutten de meeste managers de kansen en uitdagingen van digitale transformatie nog niet voldoende om zo de conceptuele sprong te kunnen maken.
PwC’s Strategy& heeft 1.155 leidinggevenden geïnterviewd bij productiebedrijven in 26 landen en hen naar hun mening gevraagd over Industrie 4.0. en digital operations. Op basis van de uitkomsten is een digitale volwassenheidsindex ontwikkeld om de rol van voortrekkers - 'Digital Champions' - te onderzoeken en wat hen onderscheidt van hun concurrenten. We hebben gekeken hoe managers binnen de bredere maakindustrie geïntegreerde operations ecosystemen bouwen om end-to-end klantoplossingen te leveren.
Ons onderzoek toont aan dat Aziatische bedrijven een stuk verder zijn dan hun Westerse concurrenten omdat zij digital operations vanaf de basis nieuw opzetten. Denk hierbij aan fabrieksautomatisering, het personeelsbestand en zelfs netwerken voor organisatie-informatietechnologie. Bedrijven die industriële onderdelen produceren blijken het meest geavanceerd. Aan de andere kant zijn de automobiel- (20% Digital Champions) en electronica-industrie (14%) digitaal het meest volwassen.
Naast de analyse naar de status van de digitale transformatie, hebben we gekeken naar de unieke kenmerken van Digital Champions, waaronder de structurele samenstelling van het bedrijf en de vaardigheden die hen onderscheiden. Daarnaast biedt het rapport u zes praktische stappen om uw bedrijf te transformeren tot een echte digitale leider.
Meer weten?
De vierde industriële revolutie (het ‘industriële internet’) – gekenmerkt door steeds verdergaande digitalisering en onderlinge verbondenheid tussen producten, waardeketens en bedrijfsmodellen – heeft de maakindustrie bereikt en biedt daar interessante mogelijkheden. Bij Industrie 4.0 gaat het echter niet alleen om de digitalisering van horizontale en verticale waardeketens, maar om een ware revolutie in de product- en dienstenportefeuille van bedrijven – met als einddoel beter in te kunnen spelen op de wensen van de klant.
Om optimaal te kunnen profiteren van de kansen en mogelijkheden van Industrie 4.0, moeten er nieuwe, vaak disruptieve bedrijfsmodellen worden ingevoerd. Daarbij moet vooral worden ingezet op het vergroten van de voordelen voor de klant door een groeiend assortiment ‘oplossingen’ te bieden (in plaats van producten) en door nauwer met klanten en partners samen te werken. De inzichten die ondernemers nodig hebben voor de juiste transformatiebeslissingen, komen voort uit het gebruik van de steeds grotere hoeveelheid data en de analyse daarvan.
Industriële bedrijven zullen meerdere obstakels moeten overwinnen om tot de kopgroep te blijven behoren. Uit onderzoek blijkt dat ze dit inzien en dat bijna 50% van hun geplande kapitaalinvesteringen is bestemd voor Industrie 4.0-oplossingen. Voor een optimale klanttevredenheid zal er overal in de waardeketen moeten worden geïnvesteerd. Daarnaast zullen bedrijven moeten zorgen dat ze beschikken over voldoende geschoold personeel met nieuwe ‘capabilities’ – vaardigheden om in te kunnen spelen op de behoeften van de digitale wereld.
Vooruitgang met Industrie 4.0 vereist het verwerven en inzetten van digitale ‘capabilities’. Dat is een proces dat tijd kost. Om ‘first mover’-voordeel te behalen of te behouden ten opzichte van concurrenten, moet het topmanagement zich maximaal committeren en bovendien fors investeren.
Industrie 4.0 zal gunstig uitpakken voor bedrijven die echt begrijpen wat dit alles betekent voor hun manier van werken. Dit soort verandering overstijgt de grenzen van uw bedrijf en zal leiden tot een volledige transformatie van uw organisatie.
Op basis van honderden transformatieprojecten bij toonaangevende industriële bedrijven hebben wij zes praktische stappen gedefinieerd die uw bedrijf moet doorlopen om de concurrentie voor te blijven in het digitale landschap van morgen.
Costas Vassiliadis
Senior Director, Supply Chain Analytics, PwC Netherlands
Tel: +31 (0)62 009 53 72