Indirecte belastingen

Altijd compliant

Wat is relevant voor indirecte belastingen?

Veranderingen en ontwikkelingen in de indirecte belastingwetgeving hebben een directe invloed op uw nationale en grensoverschrijdende transacties en hebben diverse commerciële, financiële en juridische gevolgen. Dit kan resulteren in een mogelijke impact op de marges of een verhoogde compliance en administratieve last. De transformatie van uw organisatie of bedrijf heeft ook gevolgen voor btw. Hoe blijft u compliant gezien al deze veranderende omstandigheden? Dit is waar PwC u graag bij helpt als een echte zakenpartner. Dankzij ons wereldwijde netwerk hebben we toegang tot internationale en lokale expertise om u te helpen bij  al uw fiscale vraagstukken.

Neem contact met ons op als

  • u wilt weten hoe veranderende regelgeving uw indirecte belasting positie zal beïnvloeden.
  • u ondergaat een bedrijfstransformatie, bijvoorbeeld een reorganisatie van uw organisatiestructuur of toeleveringsketen, de introductie van nieuwe producten/lijnen, het betreden van nieuwe markten, een IT- of financiële transformatie.
  • uw ERP-systemen moeten worden geüpdatet of vervangen.
  • u uw fiscale beheersing en -controles wilt versterken zodat zorgen over naleving tot het verleden behoren.
  • u uw indirecte belastingverplichtingen wilt aanpakken met duurzame oplossingen voor de lange termijn.
  • u sectorspecifiek advies wilt over indirecte belastingen. Onze praktijk is georganiseerd in sectoren - we gebruiken onze uitgebreide sectorkennis graag om u specifiek van advies te kunnen voorzien.
  • u ons advies op dagelijkse basis nodig hebt, onze visie op specifieke gevallen of ondersteuning op projectbasis bijvoorbeeld met een boekenonderzoek of een fiscaal dispuut.

Compliance

Indirect tax compliance-vereisten veranderen in een snel tempo. Nieuwe soorten aangiften en rapportageverplichtingen worden continu geïntroduceerd. Dit stelt ons voor een grote uitdaging om bij te blijven en altijd compliant te zijn. Wereldwijd zijn we getuige van een verschuiving naar elektronische naar (near) realtime rapportering. Wij zijn ervan overtuigd dat dit de toekomst is en dat u hiermee rekening moet houden bij het bepalen van uw compliance-strategie.

Bij PwC kennen we het belang van de verplichtingen op het gebied van indirecte belastingen voor elke organisatie die handelt als een btw-ondernemer De toegenomen globalisering heeft geleid tot complexe transactieketens en dito dienstverlening die de aandacht vragen van financiële en fiscale afdelingen. Deze complexiteit heeft invloed op de aangiften voor indirecte belasting. Of u nu inzicht wilt krijgen in de processen en oplossingen die op de markt beschikbaar zijn, hulp nodig hebt bij het optimaliseren van uw interne aangifte processen of overweegt om uw compliance uit te besteden (outsourcing/insourcing), onze professionals helpen u graag. Neem contact met ons op om te zien wat we voor u kunnen doen, of bekijk onze Global Indirect Tax Compliance Solution: EDGE.

Fiscale controle

Fiscaal beleid, processen en controles binnen een organisatievormen een zeer belangrijk onderdeel van het risicoprofiel. In de praktijk zien we dat de belastingautoriteiten zich steeds meer richten op de processen en controles binnen een organisatie, in plaats van dat ze focussen op individuele transacties. Heeft de organisatie een Tax Control Framework, voert het zelf controles en tests uit en wordt toegezien op implementatie van verbeteringen? 

Controle is niet alleen belangrijk voor grotere organisaties. Een intern Tax Control Framework zou altijd aanwezig moeten zijn om de belastingpositie beter te kunnen controleren en bewaken. Wij helpen organisaties bij het definiëren van hun processen en controles, om te bepalen wat de belangrijkste processen zijn en om te begrijpen of er hiaten zijn in de huidige controleomgeving. Op basis hiervan helpen we bij het ontwerpen van een controle- en testplan. Dit kan een handmatige test zijn, maar we geven de voorkeur aan een data enabled testaanpak om de manier van werken verder te standaardiseren en niet afhankelijk te zijn van mensen.

Zorg voor controle en neem contact met ons op!

ERP & fiscaliteit

Indirecte belastingen zijn transactiebelastingen en zijn geïntegreerd in veel bedrijfsprocessen. Om deze verkoop- en inkoopprocessen te beheren, maken de meeste organisaties gebruik van een ERP-systeem. Deze systemen helpen om de kwaliteit te verbeteren en altijd compliant te zijn.

De implementatie van een nieuw ERP-systeem of een upgrade van een bestaand ERP-systeem biedt een unieke kans om ervoor te zorgen dat het de indirecte belastingprocessen van uw organisatie optimaal ondersteunt. Onze specialisten brengen een breed scala aan expertise in om u te ondersteunen in dit gehele end-to-end proces, van het intern betrekken van indirecte belastingen bij de discussie tot het uitvoeren van een soepel en succesvol systeemtransformatieproject, wat leidt tot een geoptimaliseerde indirecte belastingpositie binnen uw organisatie.

Lees hier alles over ERP en fiscaliteit

Data analytics

Data analytics is een steeds veranderende discipline die steeds belangrijker wordt op alle gebieden. Belasting en in het algemeen en de btw in het bijzonder zijn daarop geen uitzondering. Zowel bedrijven als belastingdiensten streven steeds meer een volledig en accuraat beeld van uw fiscale positie na. Data-analyse is dan ook een onmisbare oplossing om relevante inzichten te verwerven en te zien of u uw indirecte belastingspositie onder controle hebt.

PwC helpt uw organisatie  met het navigeren door dit snel veranderende landschap en om de kracht en het potentieel van data volledig te benutten en inzichten te verwerven in uw positie, zodat u hier meer controle over krijgt. 

ESG

Duurzaamheid is een belangrijke drijfveer voor snelle veranderingen in bedrijfsmodellen en wetgeving. 'ESG' - Environmental, Social & Governance - zal ook een impact hebben op de waardeketen van uw organisatie in de breedste zin van het woord. Met name vanuit het oogpunt van indirecte belastingen is het identificeren van de implicaties als gevolg van ESG-gedreven bedrijfsbeslissingen, zoals de introductie van nieuwe bedrijfsmodellen en veranderingen in de huidige waardeketen, een van de belangrijkste gebieden waarin PwC u kan helpen.

Ook kan PwC u ondersteunen bij het identificeren van de impact van ESG-gedreven indirecte belastingen, heffingen en aan indirecte belastingen gelieerde initiatieven op EU- of lokaal niveau, zoals het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), (plastic) verpakkingsbelastingen, energiebelastingen inclusief accijnzen, het EU Emission Trading System (ETS) en ontbossing. 

Lees hier meer over ESG

Waardecreatie

Gezien de marktsituatie kijken meer bedrijven naar het vergroten van de waarde van hun organisatie. Een van de manieren om dit te doen is door integratie, in de meeste gevallen na een overname of splitsing. Wat de prioriteiten van uw organisatie ook zijn, het is van cruciaal belang om nieuwe manieren te vinden om waarde te creëren met het oog op toekomstige duurzame groei. PwC ondersteunt dagelijks bedrijven om hun waarde te maximaliseren en strategische doelen op dit gebied te bereiken. Tijdens alle fasen van de deal dienen fiscale overwegingen niet te worden onderschat Een goede beoordeling van uw indirecte belastingpositie het onderzoeken van de overwegingen en optimalisatiemogelijkheden kunnen een grote rol spelen in het verhogen van de waarde van een deal en het ontsluiten van fiscale synergieën. 

Lees hier meer over deals en belastingen

Btw in het digitale tijdperk (ViDA)

Landen over de hele wereld voeren veranderingen door in hun belastingstelsels om de belastingheffing in de digitale wereld vorm te geven. Belastingdiensten zien platforms als de belangrijkste middelen om belastingen te innen en informatie te verzamelen over de digitale economie.

Naast de wereldwijde trends zijn volgens de Europese Commissie de 30 jaar oude btw-regels voor grensoverschrijdende handel binnen Europa niet aangepast aan zakendoen in het digitale tijdperk. Daarom moeten ze worden aangepast door technologie. Dit verlaagt de administratieve lasten en bijbehorende kosten voor bedrijven. Tegelijkertijd bestrijdt het belastingfraude. In dat opzicht kunnen we drie belangrijke veranderingen verwachten: de invoering van digitale rapportageverplichtingen, het aanpakken van de uitdagingen van de platformeconomie en 3) de invoering van één btw-registratie.

Lees alles over Taxation of the digital economy en btw in het digitale tijdperk. Wij plannen graag een gesprek in met u om de impact van deze veranderingen in kaart te brengen voor uw organisatie!

{{filterContent.facetedTitle}}

{{contentList.dataService.numberHits}} {{contentList.dataService.numberHits == 1 ? 'result' : 'results'}}
{{contentList.loadingText}}
Volg ons

Contact

Saskia Hadewegg Scheffer

Saskia Hadewegg Scheffer

Tax Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 385 71 93

Ron Sperling

Ron Sperling

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 350 24 79

Hide