Cybersecurity

Van beschermen naar benutten: be transformative met cybersecurity

Door de ontwikkeling van technologie, nieuwe cyberdreigingen en de toegenomen verwachtingen van stakeholders is het belangrijk dat u uw waardevolle digitale activa - zoals klantinformatie, intellectueel eigendom en operationele digitale systemen - voldoende beschermt tegen cyberaanvallen. Zo voorkomt u problemen, niet alleen voor uw organisatie, maar ook voor uw klanten, leveranciers en burgers. Een effectieve aanpak voor cybersecurity en privacyrisico’s is noodzakelijk om vertrouwen op te bouwen en te behouden, en uw voorsprong op de concurrentie uit te bouwen. Een digitale transformatie van uw organisatie is dan ook cruciaal.

PwC helpt u graag slim gebruik te maken van cybersecurity, zodat uw organisatie alle kansen van digitale innovaties gaat benutten.

Cybersecurity en privacy

Optimaliseer uw cybersecurity en creëer nieuwe kansen

Neem contact op en ontdek hoe wij u hierbij kunnen helpen

De 27e PwC CEO Survey: het CEO-gevoel ontcijferd voor de CISO's

In de dynamische zakenwereld biedt de nieuwste editie van de jaarlijkse PwC CEO Survey een kijkje in de hoofden van CEO’s van over de hele wereld. De verschillende inzichten uit dit rapport laten belangrijke veranderingen zien die impact hebben op CISO’s en hun organisaties. Ze laten zien waar zij zich zullen moeten aanpassen om concurrerend en compliant te blijven.

In deze white paper worden vijf veranderingen belicht, die rechtstreeks verband houden met cyberrisico’s en van invloed zijn op de CISO-functie. Nu steeds meer CEO's cyberrisico's als een topprioriteit beschouwen en anticiperen op technologie gedreven veranderingen in een omgeving van toenemende overheidsregulering, hebben CISO-teams een rol te spelen bij de transformatie van hun organisaties.

We gaan verder dan de statistieken. Lees in deze whitepaper onze aanbevelingen over hoe CISO's deze uitdagingen in kansen kunnen omzetten en kunnen gedijen in de huidige dynamische wereld.

Download hier The CISOs’ guide to the 27th PwC CEO Survey

Download (PDF of 463.69kb)

Thema's

Nieuwe cyberdreigingen

Cyberdreigingen zijn er en zullen nooit verdwijnen. De dreigingen worden steeds complexer en breiden zich steeds verder uit. Ook komt het steeds vaker voor dat simpele aanvallers geavanceerde technieken gebruiken. Het is belangrijk dat uw organisatie de mogelijkheden heeft om te begrijpen hoe aanvallers zich ontwikkelen, ze te detecteren en er effectief op te reageren.

Lees meer over cyberdreigingen

Opkomende digitalisering en toegenomen complexiteit

Digitalisering en nieuwe technologieën bieden uw organisatie kansen, maar tegelijk moet u de risico's leren begrijpen. Als uw organisatie dit goed aanpakt, ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Er liggen de komende jaren veel kansen op het gebied van AI, OT, IoT en connected devices, maar u moet goed op de hoogte zijn hoe uw organisatie daar veilig mee kan omgaan. Onder andere IoT, ChatGPT en DALL-E kunnen uw organisatie vooruithelpen met vraagstukken. Daarom is het belangrijk te weten hoe u hiermee moet omgaan.

Lees meer over digitalisering en technologie

Wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving verandert voortdurend. Nieuwe regelgeving, zoals NIS2, DORA, CRA, DSA/DMA, creëren nieuwe uitdagingen binnen uw organisatie. Het is daarom belangrijk dat uw organisatie goed geïnformeerd is en zich continu aanpast aan de veranderende wet- en regelgeving. Met onze expertise kunnen wij u helpen bij het ontwikkelen van een geïntegreerd raamwerk voor governance, risico, controle en compliance. Zo pakt u alle relevante eisen op een flexibele manier aan, waardoor u de effectiviteit en efficiëntie van uw inspanningen verbetert.

Lees meer over wet- en regelgeving

Zo kan PwC u ondersteunen

Wij analyseren, ontwerpen, veranderen en managen de risico’s op verschillende gebieden:

Strategie, risico, compliance en governance

Als organisatie zet u digitale technologie in om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen of op een andere manier te functioneren. Maar is uw organisatie zich altijd bewust van de toenemende digitale dreiging zodra nieuwe systemen geïmplementeerd zijn? In hoeverre bent u goed voorbereid op nieuwe of gewijzigde wet- en regelgeving? En hoe zorgt u ervoor dat uw klanten, leveranciers en werknemers op een efficiënte wijze toegang krijgen tot nieuwe technologie? PwC helpt u met het ontwerpen en uitvoeren van uw strategie, zodat uw digitale veiligheid niet onnodig op het spel komt te staan.

Bent u klaar voor de nieuwe EU cybersecurity regelgeving voor Radio en IoT apparatuur? Download hier de whitepaper en lees hoe u zich kunt voorbereiden op RED.

Download de whitepaper

Dreigings-, incident- en crisismanagement

Een snelle en effectieve reactie op digitale aanvallen is belangrijk. Hebt u hiervoor de plannen op orde? Wij helpen u met een sterkte-zwakteanalyse van uw 'incident response'- en crisisplan en ondersteunen u bij het detecteren van dreigingen. We onderzoeken en herstellen de zwakke plekken in uw systeem voor incidentmanagement. Verder bieden we maatwerk bij specifieke veiligheidsrisico´s en als een incident zich voordoet en begeleiden we uw organisatie bij de voorbereiding op een (cyber)crisis.

Privacy en gegevensbescherming

Als organisatie hebt u te maken met wijzigende wet- en regelgeving voor dataprotectie en privacy. Als u data volgens de regels kunt verzamelen, gebruiken en vernietigen, werkt u op een veilige en effectieve manier. Wij helpen u een privacyprogramma op te zetten dat voldoet aan data- en privacywetgeving, waarmee het vertrouwen van uw klanten toeneemt.

Lees hier meer over

Informatiebescherming en cloudsecurity

Het gemak waarmee accounts worden aangemaakt en data worden gedeeld is een van de vele voordelen van het gebruik van de cloud. Deze flexibiliteit heeft ook een keerzijde, door het beperkte inzicht en de gelimiteerde controle over uw eigen IT-omgeving. Onze ervaring leert dat het voor u als organisatie lastig kan zijn om controle te houden over uw data en het gebruik van uw data, als u gebruikmaakt van de cloud, maar ook bij ‘on prem’. Met mogelijke datalekken, ongeauthoriseerde toegang en het niet voldoen aan bijvoorbeeld exportreguleringen als gevolgen. Wij helpen u met toegangsbeheer, informatiebescherming en cloudsecurity.

Digital Identity (IAM)

Zowel uw medewerkers, uw klanten als uw partners worden geraakt door de digitale transformatie van uw organisatie. Een optimale gebruikersbeleving van deze verschillende stakeholders is hierbij cruciaal voor een succesvolle transformatie. Daarbij komt dat u aan steeds strengere wet- en regelgeving moet voldoen. Tegelijkertijd zijn u, uw klanten en partners steeds vaker slachtoffer van cybercriminaliteit. Het effectief inrichten van ‘identity and access management’ (IAM) processen en technologie helpt deze risico' te beheersen èn de gebruikerservaring te optimaliseren, beide basis ingrediënten voor een succesvolle digitale transformatie. Hiermee is IAM een onmisbaar onderdeel van de bedrijfsstrategie en elk transformatieplan om in onze digitale wereld groei te realiseren, continuïteit te borgen en weerbaar te zijn tegen digitale risico’s.

Lees meer over Digital Identity (IAM)

Red, blue & purple teaming en ransomware resilience

Als uw organisatie proactief technische controles op de security uitvoert, kunt u incidenten steeds meer voorkomen. Wij bieden u inzicht in uw weerbaarheid en detecteren bedreigingen vooraf, zodat u beter bent voorbereid op ongewenste incidenten.

Contact

Angeli Hoekstra

Angeli Hoekstra

Partner Cybersecurity & Privacy, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)63 086 15 22

Gerwin Naber

Gerwin Naber

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 150 75 75

Bram van Tiel

Bram van Tiel

Partner Cybersecurity & Dataprivacy, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 243 29 62

Mimoent Haddouti

Mimoent Haddouti

Cybersecurity Partner, PwC Netherlands

Gerald Horst

Gerald Horst

Digital Identity partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 517 51 51

Ivo van Bennekom

Ivo van Bennekom

Digital Identity partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)63 911 54 02

Volg ons