Future of Finance

CFO spil in digitale transformatie

Als CFO levert u op het juiste moment waardevolle informatie, waarmee u bedrijfsbeslissingen beïnvloedt. Technologieën zoals robotisering, data analytics en machine learning maken dit mogelijk en brengen de financiële functie van de toekomst snel dichterbij.

Transformatie van de financiële functie

Digitalisering verandert onze manier van werken. De vraag is niet of u moet transformeren, maar waar te beginnen. Het startpunt is voor elk bedrijf anders, en wie de toekomst met vertrouwen tegemoet wil treden, moet verder kijken dan technologie. De drie belangrijkste uitdagingen waar een CFO en de financiële functie voor staan zitten op proces, performance en people.

Playback of this video is not currently available

0:01:29

The future of finance is now

De rol van CFO cruciaal bij duurzame rapportages

Een jaarverslag met mooie beelden van de natuur, zijn niet meer voldoende. De markt vraagt om overtuigend bewijs dat bedrijven een duurzaam, economisch model hebben én toekomstbestendig zijn. Duidelijke ESG KPI’s en robuuste data zijn daarvoor nodig. Maar wat zijn die KPI’s en hoe kom je tot heldere ESG-rapportages en inzichten? En wat is de rol van de CFO en de finance functie hierin? Hoe kunnen zij bijdragen aan het behalen van de ESG-doelstellingen. Dit bespreken Alexander Spek en Willem-Jan Dubois, beide werkzaam bij PwC, in deze podcast.


Adequaat reageren op technologische én organisatorische veranderingen

CFO’s moeten sneller dan ooit tevoren anticiperen en reageren op veranderingen in organisaties. Dat vergt parate state-of-the-art kennis, flexibiliteit én durf om gebaande paden te verlaten en nieuwe mogelijkheden te verkennen. CFO’s moeten nieuwe (technische en digitale) vaardigheden opdoen, waarmee ze hun organisaties adequaat op veranderingen kunnen laten inspelen via procesverbeteringen en target operating models. In de financiële functie kan transactieverwerking bijvoorbeeld oneindig veel efficiënter door robotics, cloud ERP-systemen, kunstmatige intelligentie en blockchain. Maar voordat de finance functie met robotics, cloud computing of data analytics aan de slag kan -  en het nieuwe systeem optimaal kan functioneren en renderen - moeten alle data en processen gestandaardiseerd zijn.

Lees meer over proces

Zinvolle informatie destilleren uit grote hoeveelheden data

Waar in het verleden financial reporting en in toenemende mate management reporting belangrijk was, moeten CFO’s tegenwoordig uit grote hoeveelheden data zoveel mogelijk informatie halen. Ook informatie waarvan ze van tevoren nog niet weten dat die zinvol is. De grote, bijna magische belofte van nieuwe technologieën en brute rekenkracht stelt CFO’s tegenwoordig in staat dingen te realiseren die ze een paar jaar geleden nog voor onmogelijk hielden. Enorm krachtige analysetools destilleren panklare en waardevolle informatie uit zeeën van data, waardoor de focus van de financiële functie nog sterker voorwaarts en richtinggevend aan managementbeslissingen kan worden.

Lees meer over performance

Een team samenstellen met de juiste vaardigheden om data en technologische ontwikkelingen optimaal in te zetten

Veel organisaties kampen met niet-geharmoniseerde data en processen, vaak als gevolg van het ontbreken van eigenaarschap over data in die organisaties. Als niemand het hele proces overziet, blijven inconsistente data en processen in stand en komen organisaties niet toe aan het inzetten van geavanceerde data-analysetechnieken. Nieuwe technologieën blijven dan een ‘speeltje’ en leveren niet op wat ze zouden moeten opleveren. Het is daarom verstandig iemand verantwoordelijk te maken voor het stroomlijnen van datastructuren binnen de organisatie. CFO’s moeten een workforce samenstellen die de nieuwe ontwikkelingen kan bijhouden. De traditionele boekhouder zal niet langer de hoofdrol spelen; de financiële functie van de toekomst zal veel meer mensen nodig hebben die grote hoeveelheden data, robotics, analytics en blockchain optimaal kunnen inzetten voor hun bedrijf.

Lees meer over people

Future of Finance podcast

In de podcastserie Future of Finance geven prominente finance professionals hun visie op de toekomst van de financiële functie. Beluister de podcasts nu. 

Abonneer op onze podcast


Innovatie. Snelle resultaten. Gevoed door technologie.

We werken nauw samen met vier cloud-based technologieën van onze Alliance-partners, waarbij we de best practices, versnellers en learnings uit opgedane ervaring gebruiken om onze klanten te begeleiden naar de eindstreep van hun transformatieproces.

Meer over onze Alliances-partners

{{filterContent.facetedTitle}}

{{contentList.dataService.numberHits}} {{contentList.dataService.numberHits == 1 ? 'result' : 'results'}}
{{contentList.loadingText}}

{{filterContent.facetedTitle}}

{{contentList.dataService.numberHits}} {{contentList.dataService.numberHits == 1 ? 'result' : 'results'}}
{{contentList.loadingText}}

Contact

Alexander Staal

Alexander Staal

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 029 05 95

Volg ons