Purpose and Values (Doel en waarden)

De kern van de organisatie

De purpose en values (doel en waarden) van een familiebedrijf vormen de kern van de organisatie. Ze geven richting aan de bedrijfsstrategie, de cultuur en de manier waarop het bedrijf zich positioneert in de markt.

De purpose van een familiebedrijf gaat verder dan alleen winst maken. Het gaat om het definiëren van het hogere doel van het bedrijf, de reden van bestaan en de impact die het wil hebben op de samenleving. Values, of waarden, zijn de principes en overtuigingen die de bedrijfscultuur vormgeven en de manier waarop het bedrijf opereert.

Playback of this video is not currently available

0:02:27

Het behoud van de purpose & values

De druk op Purpose en Values binnen het familiebedrijf komt van meerdere kanten. Zo is er de externe druk vanuit economische en geopolitieke ontwikkelingen. Er is de druk vanuit de familie zelf om de familiewaarden en het doel ‘waarmee het ooit allemaal begonnen is’ te behouden (hier zien we ook verschillen tussen de diverse generaties binnen het bedrijf). Dan is er de druk die komt kijken bij de groei van het bedrijf - zowel organisch als door acquisities. Hoe behoud je de waarden als je niet iedere medewerker persoonlijk kent of delen van de onderneming in het buitenland zitten?

Enerzijds is er de externe druk vanuit de samenleving en de markt om een duidelijke purpose te hebben en ethische waarden te hanteren. Anderzijds is er de interne druk vanuit de familie zelf om de legacy en familiewaarden te behouden en door te geven aan de volgende generaties.

Wendbaarheid

Ook familiebedrijven worden geacht in te spelen en te reageren op actuele ontwikkelingen zoals inflatie, de krapte op de arbeidsmarkt, verduurzaming en veranderende wet- en regelgeving. Door de kenmerkende wendbaarheid binnen familiebedrijven hebben zij de mogelijkheid om deze uitdagingen het hoofd te bieden en zelfs aan te grijpen als kans. Korte lijnen betekent dat zij snel kunnen reageren en de actualiteit ook aangrijpen om de samenleving en de markt te laten zien waar zij mee bezig zijn en wat hun purpose & values zijn.

Volg ons

Contact

Philip Vossenberg

Philip Vossenberg

Tax partner en Family Business Leader, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 295 34 75

Marloes Griffioen

Marloes Griffioen

Single Family Office Leader, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 003 49 88

Hide