Zorgen dat de medewerkers gezond, goed ondersteund en optimaal gemotiveerd zijn om bij te dragen aan de organisatiedoelen, in overeenstemming met de geldende arbeidswetten, is al lang de verantwoordelijkheid van de HR-functie. Het afstemmen van de Employee Experience op de bedrijfsstrategie is cruciaal om duurzaamheid te waarborgen. Dit houdt in dat interne acties aansluiten bij externe communicatie en omgekeerd.
Duurzaamheid van de workforce is duidelijk relevant vanuit een productiviteitsoogpunt, met betrekking tot talent aantrekken, inzet in gezondheid en welzijn en behoud. Echter, het wordt minder vaak beschouwd vanuit het perspectief van merk, reputatie en toeleveringsketen. De bredere impact op mensen, hetzij via openbaarmaking via zogenaamde "S" in ESG onderwerpen of door actieve ontwikkeling van inclusieve producten, processen en "nieuwe" markten, is een gebied dat rijp is voor verkenning via duurzame bedrijfsontwikkeling.
Een gebrek aan duurzaamheid van de workforce beïnvloedt voornamelijk de prestaties en winstgevendheid van de organisatie door openstaande vacatures, hoog verloop, juridische geschillen, compensatiebetalingen, langdurige afwezigheid en ziekte.
Het ondersteunen van medewerkers in de duurzaamheidsreis van een organisatie is essentieel door het bieden van een duurzame werkplek. Dit draagt bij aan de "E" in ESG (E1 in CSRD) door te zorgen voor duurzame arbeidsomstandigheden en je personeel voor te bereiden op transformaties in organisatiemodel.
De kern van personeelsduurzaamheid ligt echter in het respecteren en verbeteren van mensenrechten zoals vastgelegd in arbeidswetten, ESRS S1 in CSRD en CSDDD.
Werkgevers en HR-professionals worden ondersteund door PwC bij het ontwikkelen van een sociaal duurzame personeelsstrategie, door middel van data, systemen, inzichten, beleidsvorming en het ontwerpen van de Employee Experience op verschillende onderwerpen.
De behoefte van een organisatie aan een sociaal duurzame workforcestrategie kan ontstaan door verschillende triggers.
Wervingsbehoeften: Het ontwikkelen van een waardepropositie voor medewerkers die een duurzame mensen- en bedrijfsstrategie ondersteunt die groener, zorgzamer en/of gelijkwaardiger is, om de juiste kandidaten aan te trekken en te behouden.
Bedrijfsbehoeften: Zorgen voor consistentie door de duurzame richting af te stemmen met een bijpassende Employee Experience.
Wettelijke Verplichtingen: Reageren op de EU Loontransparantie en CSRD-vereisten voor beleidsmaatregelen, actieplannen, doelen en meetindicatoren, zoals eerlijke beloningspraktijken (zoals gelijke beloning of adequate lonen) of de aanstaande CSDDD.
Stapsgewijze benadering van duurzaamheid van de workforce:
Integreer je strategie in de werknemerservaring; hoe jouw interne praktijken, processen, beleid en acties tot leven komen in momenten die ertoe doen. Dit kan variëren van het voorkomen van burn-outs en het vieren van herstel, tot het dichten van de loonkloof of adequate loongelijke bijdragen, tot trots communiceren over het bereiken van bijna nul uitstoot voor het leasewagenpark.
Evalueer je huidige resultaten in onderwerpen rondom personeelsduurzaamheid (of het nu gaat om Gezondheid, Inclusie of Gelijke Beloning) en pas je leerervaringen in deze onderwerpen toe op andere onderwerpen.
Selecteer je prioriteitsonderwerpen, volg je voortgang, acties en herzie je doelen... en zorg ervoor dat ze trots worden gecommuniceerd, en misschien zelfs gerapporteerd.
Een belangrijk aspect van duurzaamheid van de workforce is het welzijn van werknemers. Naast de sociale verantwoordelijkheid van werkgevers om voor werknemers te zorgen, heeft het directe voordelen, aangezien gezonde en betrokken werknemers productiever zijn.
Zorgen voor welzijn van werknemers omvat elementen zoals ongevallenpreventie, zorgen voor een psychologisch veilige omgeving, het faciliteren van een gezonde werk-privébalans, het bieden van een inclusieve werkomgeving, voldoende inkomen, efficiënte interne processen en inspirerend leiderschap. De interventies die deze elementen beïnvloeden hebben directe impact op belangrijke HR-KPI's zoals behoud, ziekte en burn-out percentages, waardoor het voor organisaties belangrijk is welzijn aan te pakken.
Werknemersbetrokkenheid is een belangrijke maatstaf om het welzijnsniveau bij te houden, aangezien het de status van verschillende welzijnsdrijfveren samenvat en dient als een vroege waarschuwingsindicator voor veranderingen in ziekteverzuim en behoudsniveaus.
In elk opzicht is het de moeite waard serieus te investeren in het welzijn van je mensen. Veel organisaties doen dat al. Hoe weet je wat voor jou werkt? PwC’s welzijnsbenadering biedt transparantie en structuur, waardoor je datagestuurde inzichten en resultaten krijgt. Lees meer over welzijn.
Organisaties hebben een inclusieve werkomgeving nodig die de diverse talenten en achtergronden benut om te slagen in een complexe en diverse wereld. Het bereiken van inclusie op de werkvloer, wat diversiteit laat bloeien en zijn potentieel vrijmaakt, brengt veel praktische uitdagingen met zich mee. Gelijkheid is een fundamentele voorwaarde die nodig is voor inclusie, en daarmee voor diversiteit om te gedijen.
Allereerst is het belangrijk om een eerlijke, gelijke en verwelkomende omgeving voor iedereen te creëren en te behouden, waarbij een cultuur van erbij horen vereist is: een verschuiving van bewustwording naar empathie en het tonen van inclusief leiderschap.
Ten tweede is het essentieel om deze visie na te volgen en ervoor te zorgen dat de Employee Experience inclusief, eerlijk en robuust is vanaf sollicitatie tot vertrek.
Begrijp inclusie en mogelijke hiaten in je organisatie
Trek meer divers talent aan
Behoud en ontwikkel divers talent
Identificeer en verminder systematische vooroordelen (zoals genderbias) in beleid en praktijken
Meet en pas eerlijke beloningspraktijken toe.
Inzichten door kwantitatieve en kwalitatieve observaties en aanbevelingen. Op basis van analyse kan jouw organisatie de effectiviteit van bestaande interventies met betrekking tot inclusie en diversiteit begrijpen.
Impact van de interventies, inclusief communicatie rondom de interventies, feedback en ervaringen, verschillen op basis van geslacht, leeftijd en opleiding.
Een DE&I training, bijvoorbeeld de Diversity & Inclusion self-paced learning journey van de Academy bij PwC.
Lees meer over DE&I en inclusie.
Organisaties leggen steeds meer nadruk op ESG-factoren door toenemende druk van belanghebbenden, strengere regelgeving en intrinsieke motivatie om ESG-onderwerpen te omarmen. Als gevolg hiervan nemen ESG-gerelateerde performancemaatstaven in beloning van leidinggevenden en een bredere workforce toe.
Het hebben van geschikte ESG-gerelateerde performancemaatstaven stimuleert gedrag dat in lijn is met de bredere duurzaamheidsstrategie en/of de sociaal duurzame workforce strategie. Het selecteren van geschikte performancemaatstaven geeft een signaal aan de interne en externe organisatie dat ESG een prioriteit is.
Een zorgvuldige overweging is nodig bij het beslissen welke ESG-gerelateerde performancemaatstaven moeten worden aangenomen. Verschillende factoren moeten in aanmerking worden genomen bij het kiezen van ESG-performancemaatstaven.
Het verkrijgen van interne overeenstemming tussen belanghebbenden is cruciaal om het beste uit het performance management framework te halen. Externe afstemming, bijvoorbeeld met belanghebbenden en investeerders, is even belangrijk.
ESG-performancemaatstaven moeten echt relevant zijn voor organisaties om een significante impact te hebben. Ze moeten in lijn zijn met de algehele strategie van organisaties en de duurzaamheidsstrategie.
Net als bij financiële metrics, moeten ESG-performancemaatstaven datagestuurd zijn met duidelijke, meetbare doelen.
ESG-performancemaatstaven moeten voldoende gewogen en uitdagend zijn om impact te creëren, omdat er geen one-size-fits-all-aanpak is.
Interne en mogelijk externe openbaarmaking van maatregelen en prestaties is belangrijk maar delicaat. Als dit correct wordt gedaan, kan het helpen om de duurzaamheidsdoelen van organisaties te bereiken. Het is een manier om betrokkenheid bij ESG-kwesties te tonen.
De omvang van wiens beloning wordt beïnvloed door ESG-prestatiemaatstaven moet worden bepaald: alleen de C-suite of de bredere workforce? Toepassing op de bredere workforce, resulterend in een collectieve inspanning, kan een positief effect hebben op het bereiken van ESG-doelstellingen.
Goed ontworpen, geïmplementeerde, gemeten en gecontroleerde E-gerelateerde ESG- performancemaatstaven kunnen bijdragen aan de sociaal duurzame personeelsstrategie van een bedrijf.