Maatregelen coronacrisis onderwijs

Onderwijs en onderzoek op afstand lijkt het nieuwe normaal

In een tijdsbestek van slechts enkele dagen hebben onderwijsinstellingen in heel Nederland de manier waarop wordt lesgegeven, onderzoek wordt verricht en wordt samengewerkt, drastisch om moeten gooien. Het leren en werken op afstand brengt nieuwe uitdagingen en vraagstukken met zich mee. Hoe kun je op afstand de authenticiteit van de examenkandidaat waarborgen en in hoeverre bieden wet- en regelgeving voldoende ruimte voor andere manieren van (samen)werken. Wij geven u inzicht in een aantal aandachtspunten plus mogelijkheden om zowel veilig als effectief het onderwijs en onderzoek te kunnen continueren. 

Uw mogelijkheden en aandachtspunten

Covid-19 Helpdesk, ook voor ondernemende studenten en startups

Veel alumni en studenten zijn afgelopen jaren vol vertrouwen gestart als zelfstandige ondernemer of sociaal ondernemer en worden nu geraakt door de Covid-19-crisis. De coronacrisis stelt ons voor nieuwe uitdagingen. Vragen als hoe leid ik mijn bedrijf zo goed mogelijk door deze crisis? Hoe zorg ik voor mijn medewerkers? En heb ik recht op steun vanuit de overheid? Voor deze en andere vragen kunt u nu, kosteloos, terecht bij onze Covid-19 Helpdesk. Wij staan klaar om u op weg te helpen bij uw eerste, acute vragen. 

Lees meer over de Covid-19 Helpdesk.

Op afstand samenwerken en lesgeven

Thuiswerken waren veel organisaties en instellingen al gewend maar nog niet in deze mate. Tegelijkertijd is het mooi om te zien met hoeveel kracht en in kort tijdsbestek door de inzet van digitale middelen veranderingen gerealiseerd worden zoals het leren en werken op afstand. Iets wat normaliter 3 jaar duurt, is nu in een paar weken gerealiseerd. 

Verschillende organisaties en instellingen hebben nu het werken met bijvoorbeeld Microsoft Teams versneld uitgerold. Wij hebben een aantal handige tips en tricks voor u op een rij gezet.

Lees meer over slimmer online vergaderen, digitaal samenwerken, verbonden blijven en veilig werken met bestanden.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met Chantalle Wullems-Beister

Cybersecurity risico’s bij digitaal samenwerken, lesgeven en examinering

De uitbraak van het coronavirus (Covid-19) heeft zowel de waarschijnlijkheid als de impact van cyberaanvallen vergroot. Door het digitaal samenwerken, lesgeven en zelfs examens afnemen, ontstaan nieuwe cyberrisico’s. Wij geven u inzicht in hoe Covid-19 nieuwe kansen heeft gecreëerd voor cybercriminelen en de stappen die organisaties en instellingen moeten nemen om deze risico's te beperken. 

Lees meer over het managen van de impact van Covid-19 op cybersecurity.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met Chantalle Wullems-Beister

Aanbestedingen

e acute noodzaak om onderwijs op afstand te faciliteren en ervoor te zorgen dat grote groepen studenten of leerlingen tegelijkertijd interactief kunnen participeren heeft u wellicht meer licenties of nieuwe softwarepakketten nodig. Ook kan het zijn dat u constateert dat het zinvol is om een (interim) helpdesk op te zetten voor ICT vragen van studenten en ouders. Tevens is het belangrijk vooraf na te denken over de financiële rechtmatigheid van uitgaven en de juiste verantwoording daarover. 

De Aanbestedingswet bevat voldoende flexibiliteit voor de impact van de huidige coronacrisis. Het is van belang om de economie draaiende te houden. Als u nu de juiste interne processen doorloopt en aandacht besteedt aan uw inkoop- en aanbestedingsprocessen heeft u daar in de toekomst veel profijt van. 

Fiscale mogelijkheden ondersteuning personeel en studenten

De overheid heeft diverse steunmaatregelen in verband met het coronavirus aangekondigd. Zo kunnen werkgevers een beroep doen op de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) en kan voor diverse belastingen uitstel worden verkregen. Veel onderwijsinstellingen willen ook een ondersteunende rol spelen. Veel vragen die wij krijgen hebben betrekking op de verstrekking van (extra) vergoedingen aan personeel en studenten, bijv. in het kader van repatriëring uit het buitenland, de inrichting van de werkplek thuis of eenmalige uitkeringen. Aan de verstrekking van deze vergoedingen zijn verschillende fiscale gevolgen verbonden. Wij kunnen u helpen om de fiscale consequenties in kaart te brengen, zodat u compliant bent en gebruik kunt maken van de mogelijkheden die de wetgeving biedt. 

Heeft u specifieke vragen? Neem dan contact op met Paul Geurten.

Contact

Robert Loesberg

Robert Loesberg

Partner en sectorvoorzitter Onderwijs., PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 58 93

Paul Geurten

Paul Geurten

Senior Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 15 13

Volg ons