Inzicht

Data-analyse met uw ERP-systeem voor fiscaal inzicht  

Een systeem voor Enterprise Resource Planning (ERP) dat goed is geïmplementeerd en geconfigureerd, kan dienen als een solide ‘single source of truth’. Zo kan uw ERP-systeem bruikbare inzichten leveren in uw fiscale positie.

Meer en betere inzichten in uw fiscale positie

Hoewel in het verleden de focus vaak lag op het verzamelen van de juiste gegevens en het voorbereiden van de juiste berekeningen en aangiften, kunt u met een goede configuratie van uw ERP-systeem de kwaliteit van deze data sterk verbeteren.  Zo kunt u de betrouwbaarheid van data en cijfers verhogen en uw aandacht verleggen naar het verkrijgen van betere inzichten in uw fiscale positie door data-analyse. Een optimale ERP-configuratie maakt onder meer het volgende mogelijk:

  • Implementatie van tools voor data-analyse die inzichten bieden in uw fiscale positie en bijdragen aan algemene bedrijfsondersteuning, het besluitvormingsproces, detectie van risico's, identificatie van kansen, projecties (bijvoorbeeld om te voldoen aan de IAS 34-vereisten) en scenarioplanning.
  • Door gebruik te maken van gestandaardiseerde ERP-rapportages bespaart u tijd bij het verzamelen en verwerken van gegevens. 
  • Eventuele afwijkingen kunt in eerder opsporen, bijvoorbeeld door tijdig te corrigeren voor aanpassingen in verrekenprijzen.
  • Fiscale prognoses zullen accurater zijn.

Door het inzicht in uw fiscale positie te verbeteren, vergroot u de toegevoegde waarde van uw fiscale afdeling. Wij ondersteunen u graag in het proces naar meer inzicht. 

Indirecte belastingen

Data-analyse biedt mogelijkheden

Er zijn veel manieren om data-analyse te gebruiken voor beter inzicht in, en controle over, de indirecte belastingen zoals btw, voor uw bedrijf. Met behulp van data-analyse kunt u:

  • De toegepaste btw-behandeling op de inkomende en uitgaande transacties verifiëren.
  • De tekortkomingen van de btw-set-up in uw ERP-systeem identificeren.
  • Inzicht krijgen in de supply chain.
  • Mogelijkheden vinden om bedrijfsprocessen te verbeteren.
  • Kwaliteitsverbeteringen van masterdata identificeren. 
  • Cashflow-kansen en btw-besparingen identificeren.
  • Een businesscase bouwen voor de verbetering van de standaard btw-set-up van uw ERP-systeem of voor de implementatie van een ‘tax engine’. 

‘Health-check’ of continue monitoring

Data-analyse kan op twee manieren worden ingezet: (1) als een eenmalige ‘health-check’ of (2) als continue-monitoring-oplossing. In het geval van continue monitoring kan deze data-analyse bijvoorbeeld worden gebruikt als een controle voordat de btw-aangiften bij de belastingdienst worden ingediend. Voorbeelden van controles met data-analyse zijn:

  • De beschikbaarheid van een EU-btw-registratienummer van de afnemer bij een intracommunautaire levering.
  • De btw-behandeling van complexe transacties met meerdere partijen.
  • Valideren van de masterdata door te controleren of voor alle EU-klanten een btw-registratienummer aanwezig is en deze te valideren in de VIES- of andere lokale database.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van data-analyse op het gebied van btw. Afhankelijk van de doelstellingen, kunnen wij uw bedrijf helpen om data-analyse in uw voordeel te gebruiken.

Directe belastingen

Gegevens accuraat en volledig voor data-analyse

Verwacht wordt dat de overgrote meerderheid van de fiscale afdelingen in de toekomst een beroep zal doen op professionele tools voor data-analyse. Daarom is het van groot belang dat de onderliggende gegevens en berekeningen accuraat en volledig zijn. Alleen dan kunnen ondernemingen beter inzicht verkrijgen in de hele fiscale positie. Bovendien kunt u zo borgen dat het proces van verwerking van brongegevens tot de (geconsolideerde) belastingpositie in de jaarrekening en de aangifte beter inzichtelijk wordt. De integratie van fiscale gegevens helpt u om het fiscale boekhoudproces te optimaliseren en levert tijdbesparingen op die gebruikt kunnen worden voor activiteiten zoals gegevensanalyse en -controle.

Realtime rapportage

Omdat de belastingautoriteiten steeds meer nadruk leggen op rapportage in realtime, is het voor bedrijven van het grootste belang om de volledige fiscale positie en de onderliggende fiscaal relevante gegevens onder controle te hebben en centraal zichtbaar te maken. Daarom is het verstandig om bij de implementatie of upgrade van uw ERP-systeem na te denken over eventuele data-analyse-oplossingen om zowel aan externe als managementrapportage-eisen te kunnen voldoen. Voor inzicht in de fiscale positie moeten de onderliggende gegevensopzet en de berekeningsmethodologie goed in het ERP-systeem zijn opgenomen. Wij helpen u daar graag bij.

‘Transfer pricing’

Risico’s beheersen en kansen zien

De fiscale functie doet er bij een ERP-transformatie goed aan vast te stellen welke inzichten rondom ‘transfer pricing’ zij willen hebben om risico's beter te beheersen en kansen te identificeren. Toegang tot ‘transfer pricing’-gegevens alleen is niet genoeg om verbeteringen in uw positie te bewerkstelligen. Gegevens moeten worden omgezet in bruikbare inzichten door data-analyse en visualisatie. Dergelijke analyses stellen de fiscale afdeling in staat trends en afwijkingen te bepalen (bijvoorbeeld door jaar-op-jaar-vergelijkingen te maken) en de juiste vragen te stellen aan de business om potentiële risico’s te mitigeren. 

Passende oplossing voor data-analyse

Welke transfer pricing risico’s wil uw fiscale afdeling kunnen opsporen, en welke gegevens zijn nodig om deze risico's te evalueren? Dit omvat doorgaans de analyses waarmee u de winstmarges gedurende het jaar controleert en waarmee u veranderingen in de stromen tussen de bedrijven signaleert. Vervolgens bepaalt u de frequentie en timing van de analyses (maandelijks, driemaandelijks, enzovoort), rekening houdend met het beleid van de onderneming – zijn bijvoorbeeld alle vereiste gegevens het hele jaar door beschikbaar of alleen op bepaalde tijdstippen? Ten slotte dient u, afhankelijk van de mate van complexiteit, een passende aanpak te kiezen om de gegevens te transformeren en te visualiseren. PwC ondersteunt bedrijven bij de keuze van een passende oplossing voor data-analyse en visualisatie. Vaak is het mogelijk om gebruik te maken van softwarelicenties die al binnen het bedrijf beschikbaar zijn.

Volg ons

Contact

Ron Sperling

Ron Sperling

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 350 24 79

Joanna Gniadecka

Joanna Gniadecka

Senior Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)68 328 49 20

Marleen van Buren

Marleen van Buren

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)68 257 92 77

Hide