IFRS in de chemie

Gezien het internationale karakter van de chemiesector is verslaglegging onder IFRS een zeer actueel onderwerp.

Gezien het internationale karakter van de chemiesector is verslaglegging onder International Financial Reporting Standards (IFRS) alomtegenwoordig. Desondanks wordt deze internationale standaard voor financiële verslaglegging veelal als ingewikkeld ervaren.

Advies bij overnames, gevolgen nieuwe standaarden

Wij kunnen u helpen als u voor bijzondere transacties staat zoals een overname waarbij inzicht in IFRS van belang is. Ook onderzoeken we voor u wat de gevolgen zijn van nieuwe IFRS-standaarden voor uw organisatie. Met name drie recente standaarden vergen uw aandacht en voorbereiding: IFRS 15 Revenue from Contracts with Customers, IFRS 16 Leases en IFRS 9 Financial Instruments.

IFRS 15: van omzet naar control-model

IFRS 15 verschuift de verantwoording van omzet naar een ´control´-model, met een focus op het identificeren van afzonderlijke leveringsverplichtingen. Omzet wordt verantwoord op het moment dat afzonderlijke leveringsverplichtingen zijn voldaan. IFRS 15 is van kracht vanaf 2018.

IFRS 16: impact op alle ondernemingen

IFRS 16 heeft impact op zo goed als alle ondernemingen. Voor ´lessees´ verdwijnt de classificering van operational leases waardoor de activa en gerelateerde verplichting op de balans wordt gepresenteerd. IFRS 16 is van kracht vanaf 2019.

IFRS 9: gewijzigde verslaglegging financiële instrumenten

IFRS 9 leidt tot een ingrijpende verandering van de verslaglegging van financiële instrumenten. Hoewel financiële instellingen het meest zullen worden geraakt, kan deze standaard ook voor uw bedrijf van belang zijn. Bijzondere waardeverminderingen zullen worden berekend op basis van het ´expected loss model´, regels voor ´hedge accounting´ worden versoepeld en er zijn minder categorieën financiële activa. IFRS 9 is van kracht vanaf 2018.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Wij adviseren u graag over IFRS in uw organisatie vanuit onze kennis en praktische ervaring binnen de sector. Wilt u meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op, of lees meer over IFRS.

Contact

Martin Verbeek

Senior Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)63 038 27 24

Volg ons