Onderwijs- en onderzoeksinstellingen in het hoger onderwijs (HO) en middelbaar beroepsonderwijs (MBO) spelen een belangrijke rol in het leven lang ontwikkelen (LLO) van de Nederlandse beroepsbevolking. Dit komt mede door de steeds grotere maatschappelijke uitdagingen en snelle veranderingen in de arbeidsmarkt. Daarnaast vragen ook zaken als studentenwelzijn en bredere duurzaamheidsvraagstukken om investeringen. Onderwijsinstellingen zetten hiervoor een mix in van voornamelijk publieke activiteiten, aangevuld met diverse private activiteiten, vaak in een vorm van publiek-private samenwerking (PPS).
Het investeren in private activiteiten biedt meerwaarde maar kent ook aandachtspunten qua wet- en regelgeving op het gebied van onder andere de onderwijswetgeving, fiscaliteit, staatssteun en het mededingingsrecht. De beleidsregel investeren met publieke middelen in private activiteiten van 22 maart 2021 is hierbij voor het HO en MBO zeer relevant maar kent gelijktijdig nog veel onduidelijkheden.
In ons leerprogramma “Investeren in private activiteiten” gaan we in op de kansen die private activiteiten bieden, de relevante aandachtsgebieden op het gebied van de bredere wet- en regelgeving toelichten en aan de hand van casuïstiek met u de diepte ingaan met betrekking tot de toepassing van de voorwaarden die de beleidsregel stelt. Ook praten we u uiteraard bij over de laatste ontwikkelingen en implicaties van de beleidsregel.
Dit leerprogramma maken we voor u op maat, op basis van een voorstel programma die wij al hebben opgesteld. Het is ook mogelijk dit als een blended leerprogramma in te steken. Daarnaast is het mogelijk met een groep van verschillende instellingen samen een op maat gemaakt programma af te nemen.
Dit leerprogramma kan uit verschillende type leerinterventies bestaan. Voorbeelden zijn: kick-off sessie, pre-work, (opgenomen) live online en klassikale sessies. Deze leerinterventies zijn optioneel en samen met u gaan we in gesprek welke leerinterventies passend zijn.
Mogelijke onderdelen van het leerprogramma:
de noodzaak van private activiteiten en de kansen die zij bieden
de strategie en het belang van PPS voor onderwijsinstellingen
de beleidsregel investeren met publieke middelen in private activiteiten
de 7 criteria van de beleidsregel kennen en kunnen toepassen in casuïstiek, inclusief casuïstiek rondom verantwoording
de officiële Q&A en andere relevante achtergrondinformatie
een verdieping op wet-en regelgeving met de link naar PPS (o.a. op het gebied van fiscaal recht, staatssteun en mededingingsrecht)
vragen en discussie
Als u als deelnemer dit leerprogramma heeft gevolgd, dan ...
Deze training focust zich onder andere op bestuurders en finance medewerkers binnen onderwijsinstellingen.
Heeft u interesse in dit onderwerp en wilt u deze training voor uw organisatie op maat laten maken? Wij bespreken graag met u uw leerdoelen, de casuïstiek en de gewenste leerresultaten. Ook de duur, datum en locatie van de training stellen wij in overleg met u vast. Op basis van een voorgesprek maken wij een trainingsvoorstel voor u op maat. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Deze training wordt aangeboden in het Nederlands.
PE-Portfolio accountants (AA en RA)
Deze training kunt u opnemen als leeractiviteit in uw PE-portfolio. Na afloop van de training ontvangt u van ons een deelnamebewijs met het aantal gevolgde lesuren van de training.
PE-punten registercontrollers (RC)
Na afloop van de training ontvangt u van ons een deelnamebewijs met het aantal gevolgde lesuren van de training. U kunt dit zelf registreren op de website van de VRC.