Covid-19 SDG Barometer #2

Reflecteren op de eerste golf van Covid-19 en de impact op de Sustainable Development Goals (SDG’s) in Nederland

Terwijl Covid-19 de wereld nog steeds in zijn greep heeft en Nederland een tweede Covid-19 golf ondergaat, publiceren wij onze tweede SDG Barometer. Hierin kijken we op basis van periodieke data terug op de maanden van maart tot oktober. Terugkijkend zien we vooral een periode van langzaam herstel en afvlakking van de indicatoren die tijdens het begin van de crisis stijl omlaag gingen. Dit lijkt en is natuurlijk ook goed nieuws. Wat echter de invloed zal zijn van de tweede Covid-19 golf en de huidige partiële lockdown is uiteraard nog onvoorspelbaar.

Download hier de Covid-19 SDG Barometer 2

Wat valt ons op in de periode van de start van Covid-19 tot nu

De overheidsmaatregelen hebben een positief effect gehad. De stijging van de werkloosheid die eerst sterk was, vlakte in de zomer weer af. Het aantal faillissementen was in augustus 2020 het laagst in 21 jaar. Dat roept de vraag op of de overheidssteun in alle gevallen bij alleen gezonde, levensvatbare bedrijven terecht is gekomen.

Nederlanders hebben weinig vertrouwen in hun financiële toekomst

Het consumentenvertrouwen blijft laag. De meeste consumenten zijn pessimistisch over het economisch perspectief en hun financiële toekomst. Huishoudens besteden minder en sparen wordt belangrijker gevonden dan in de afgelopen jaren het geval was. Het ondernemersvertrouwen herstelde enigszins na de eerste intelligente lockdown, maar zal naar verwachting afnemen na de aankondiging van een tweede (gedeeltelijke) lockdown.

Ongelijkheid in Nederland neemt toe

Nu de crisis aanhoudt, wordt het duidelijk dat ongelijkheid toeneemt. De werkloosheid stijgt sterker onder jongeren, mensen met een niet-westerse migratieachtergrond en mensen met een lager opleidingsniveau. De crisis raakt vrouwen hard op twee manieren: zij raken vaker hun baan kwijt en raken vaker besmet met het virus.

Lees hieronder de belangrijkste bevindingen voor Nederland.

SDG 1: De consumptie door huishoudens is na een scherpe daling aan het begin van de coronacrisis licht hersteld. Ook zien we dat werkloosheidseffecten en inkomensverlies deels worden opgevangen door de steunmaatregelen, maar mensen die al onder de armoedegrens zaten, zijn door de crisis hard geraakt. In Amsterdam zagen de voedselbanken in juni een stijging van de vraag met 26%.

SDG 3: De oversterfte is afgevlakt na een piek in de eerste week van de crisis. Het aantal geregistreerde patiënten is vanaf september scherp gestegen. Het ziekteverzuim in de zorg- en welzijnssector is met 6.1% hoger dan ooit door besmetting van zorgpersoneel en mentale problemen als gevolg van de extreme druk op de gezondheidszorg

SDG 5: De werkloosheid is scherper gestegen bij vrouwen dan bij mannen, maar de stijging vlakt sinds juli voor beide groepen af. Van de geregistreerde geïnfecteerde personen is 55% vrouw. Wellicht zijn vrouwen meer blootgesteld aan het virus in werkgerelateerde situaties, omdat ze vaker in sectoren werken waar thuiswerken niet mogelijk is, zoals horeca, onderwijs en zorg.

SDG 8: Belangrijke economische indicatoren zoals de inflatie en werkloosheid blijven zorgelijk. Met de daling van het bbp in de eerste zes maanden van de crisis zijn vijf jaren van economische groei tenietgedaan. Het consumenten- en ondernemersvertrouwen bevindt zich op een historisch laag niveau, hoewel we wel enig herstel zien. Het extreem lage aantal faillissementen doet vermoeden dat de steunmaatregelen ook ongezonde bedrijven overeind houdt.

SDG 10: Naarmate de crisis aanhoudt, wordt duidelijk dat sommige groepen zwaarder worden getroffen. De werkloosheid stijgt sterker onder jongeren, mensen met een niet-westerse migratieachtergrond en mensen met een lager opleidingsniveau.

SDG 13: De CO2-uitstoot van de Nederlandse economie nam in het tweede kwartaal verder af, met name in de luchtvaart- en transportsector. Het auto- en voetgangersverkeer gaat weer richting het niveau van vóór de coronacrisis; het OV-gebruik blijft laag. In april is het aantal passagiers- en vrachtvluchten in Nederland gedaald met 97,9%.

SDG 16: De virusuitbraak zorgde in eerste instantie voor een afname van de criminaliteit, maar het aantal geregistreerde misdrijven ligt inmiddels weer op het niveau van vóór de coronacrisis. Het aantal cybermisdrijven verdubbelde in mei, nam daarna af en ligt inmiddels weer net boven het niveau van vóór de coronacrisis.

SDG 17: In Nederland lijkt men relatief tevreden over de maatregelen van de overheid en de EU om de Covid-19-pandemie te bestrijden. Van de geënquêteerde Nederlanders is  61% tevreden met de door de EU genomen maatregelen, terwijl het EU gemiddelde 49% is.Het coronascepticisme neemt echter toe en en er worden steeds meer vraagtekens gezet bij de proportionaliteit van de maatregelen.et de door de EU genomen maatregelen, terwijl het EU gemiddelde 49% is.

Upskilling en reskilling cruciaal voor gelijke kansen op arbeidsmarkt

Marlou Leenders (Global Sustainability Manager by Randstad) over SDG 10: Ongelijkheid verminderen

Lees hier het interview met Randstad

'De crisis geeft momentum om nu echt met oplossingen te komen. Upskilling en reskilling zijn relevanter dan ooit.’

Marlou Leenders (Global Sustainability Manager bij Randstad)

Contact

Wineke Ploos van Amstel - Haagsma

Wineke Ploos van Amstel - Haagsma

Chief Sustainability Officer, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 170 13 44

Renate de Lange-Snijders

Renate de Lange-Snijders

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 248 81 40

Jan Willem Velthuijsen

Jan Willem Velthuijsen

Chief Economist, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 248 32 93

Volg ons