Renseignering: nu rapporteren of mogelijkheid tot uitstel

25/01/23

De Belastingdienst heeft in zijn gegevensportaal meer informatie over de renseigneringsverplichting gepubliceerd. Hieronder bespreken wij de meest opvallende zaken uit het gegevensportaal, waaronder de mogelijkheid tot uitstel en de rapportage als er gegevens ontbreken. Ten slotte staan wij nog stil bij een onduidelijkheid indien u diensten of werkzaamheden heeft afgenomen van een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 4 april 2023.

Lever gegevens aan vóór de deadline of onderzoek mogelijkheid tot uitstel

U heeft tot en met 31 januari 2023 de tijd om de gegevens over de Uitbetaalde Bedragen aan Derden (‘UBD’) in 2022 aan te leveren aan de Belastingdienst. U kunt dit op twee manieren doen:

  1. U kunt de gegevens aanleveren via het gegevensportaal van de Belastingdienst. U gebruikt dan of het webformulier, het sjabloon UBD of u maakt een XML gegevensbestand welke u uploadt in het gegevensportaal.
  2. U levert de gegevens aan via Digipoort. U maakt een XML gegevensbestand welke u uploadt in Digipoort.

Het is mogelijk dat er bij u nog onduidelijkheden bestaan over de aan te leveren gegevens. Wij verwijzen ook naar de kopjes hieronder ‘Standpunt omzetbelasting’ en ‘Organisaties zonder rechtspersoonlijkheid’. In dat licht merken wij graag op dat er een mogelijkheid is om (onder vermelding van reden) uitstel te vragen bij de inspecteur van het belastingkantoor waar u (de aanleveraar) onder valt. Ook wordt aangegeven dat u contact op zou kunnen nemen met de Belastingtelefoon voor assistentie.

Meerdere uitbetalingen 

Op het gegevensportaal van de Belastingdienst staat inmiddels onder andere een vraag en antwoord document. Uit de beantwoording van de vragen valt op dat als u meerdere bedragen hebt uitbetaald aan één derde, u deze bedragen bij elkaar op mag tellen. 

Daarnaast moet u de datum van uitbetaling opgeven. Bij meerdere betalingen mag u de datum van de laatste betaling opgeven. U mag ook 31 december 2022 invullen als datum van betaling.

U wilt rapporteren maar er ontbreken een aantal gegevens

Mocht het zo zijn dat u ondanks (herhaaldelijk) verzoek geen bsn, of geen (volledige) naam, adres of geboortedatum heeft verkregen van uw opdrachtnemer, dan moet u toch verplicht een aantal rubrieken invullen en aanleveren in de UBD-opgave. 

De Belastingdienst heeft in het vraag en antwoord document beschreven wat u dan kunt invullen. Zo kunt u bij het ontbreken van een bsn de 9-cijferige code ‘222222220’ aanhouden. 

Standpunt omzetbelasting

Inhoudingsplichtigen voor de loonheffingen hoeven geen gegevens bij de Belastingdienst aan te leveren over betalingen aan natuurlijke personen voor werkzaamheden en diensten waarvoor een factuur is uitgereikt als bedoeld in de Wet op de omzetbelasting 1968 waarop de omzetbelasting is vermeld. 

Zoals besproken in ons eerdere PwC Belastingnieuws artikel: ‘Verduidelijking: renseigneringsverplichting btw-vrijstelling’, is er over deze uitzondering veel discussie ontstaan. De Belastingdienst had daarna al verduidelijkt dat een inhoudingsplichtige bij btw-vrijgestelde prestaties, ongeacht of er sprake is van een factuur, de persoonlijke gegevens van de betreffende ondernemer aan moet leveren. In het vraag en antwoord document stelt de Belastingdienst dat het op de factuur vermelden van € 0 aan btw of helemaal geen btw voor deze regeling gelijkgesteld is. Naar onze mening zou er geen renseigneringsverplichting moeten zijn in het geval een derde 0% btw berekent en vermeldt op de factuur, maar enkel een renseigneringsverplichting indien sprake is van een btw-vrijgestelde prestatie.

Organisaties zonder rechtspersoonlijkheid

De renseigneringsverplichting geldt bij betalingen aan natuurlijke personen voor werkzaamheden en diensten. Er bestond onduidelijkheid in de markt over de vraag of de renseigneringsverplichting geldt bij betalingen aan organisaties zonder rechtspersoonlijkheid. Uit de eerste versie van het Handboek Loonheffingen 2023 blijkt dat er geen gegevens aangeleverd hoeven te worden bij betalingen/verstrekkingen aan een vof of een maatschap. Net als bij betalingen/verstrekkingen aan een stichting, vereniging of vennootschap is volgens de Belastingdienst namelijk sprake van betalingen aan niet-natuurlijke personen. Daarnaast blijkt uit een Vragen en Antwoorden document dat er geen specifieke sectoren (zoals zorgaanbieders) worden uitgesloten van de renseigneringsverplichting.

Wat betekent dit voor uw organisatie?

Zorg ervoor dat u voldoet aan uw verplichtingen door de vereiste gegevens aan te leveren vóór 1 februari 2023. Hierbij is het van belang om een goede administratie op te zetten, rekening houdend met het van toepassing zijnde BTW-tarief. Ook adviseren wij de derde te informeren dat u de melding over de betreffende betaling heeft gedaan. 

Mogelijk is er nog iets onduidelijk voor u: misschien heeft u diensten afgenomen van natuurlijke personen die daarbij een factuur hebben uitgereikt waarop 0% btw wordt vermeld, of diensten of werkzaamheden afgenomen van rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid met een factuur zonder btw. In deze situaties kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met de inspecteur van het belastingkantoor waar u (de aanleveraar) onder valt om uitstel aan te vragen.

Mocht u vragen hebben over de renseigneringsverplichting of twijfels hebben bij een specifieke situatie, neem dan contact op met uw PwC-adviseur. 

Achtergrond

De renseigneringsverplichting is ingegaan vanaf 1 januari 2022. Dat betekent dat u tot en met 31 januari de tijd hebt om gegevens over 2022 aan te leveren bij de Belastingdienst. Dit komt omdat u - in ieder geval voor 2022 - pas rapporteert over uw UBD na afloop van het desbetreffende kalenderjaar. 

Deze verplichting is van toepassing op twee groepen administratieplichtigen:

  1. De inhoudingsplichtigen voor de loonheffingen;

  2. Voor betalingen aan rechthebbenden door collectieve beheersorganisaties (cbo’s).

In principe moet u als inhoudingsplichtige of als cbo gegevens rapporteren (zoals het BSN, adresgegevens en uitbetaalde bedragen) over betalingen die u doet aan natuurlijke personen voor werkzaamheden en diensten of betalingen aan rechthebbenden. Er bestaat een aantal uitzonderingen, zo hoeft u niet te rapporteren over betalingen gedaan aan uw werknemers. 

Zie voor meer informatie over alle uitzonderingen ons eerdere PwC belastingnieuws artikelen: ‘Nieuwe renseigneringsverplichting vanaf 1 januari 2022’ en ‘Verduidelijking: renseigneringsverplichting btw-vrijstelling’.

 

Contact

Daniël Sternfeld

Daniël Sternfeld

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 089 28 89

Volg ons