CEO’s over de overheid

Bedrijfsleven wil bijdragen aan samenleving

Een meerderheid van de Nederlandse bedrijfsbestuurders vindt dat het bedrijfsleven moet bijdragen aan de oplossing van belangrijke maatschappelijke kwesties. 

Dat blijkt uit de uitkomsten van PwC’s 24e CEO Survey. In dit jaarlijkse, wereldwijde onderzoek ondervragen wij CEO’s naar hun verwachtingen voor de economie en hun eigen bedrijf, hun zorgen en plannen. 141 Nederlandse CEO’s hebben dit jaar de enquête ingevuld. 

Een opvallende uitkomst uit de CEO Survey is dat bestuursvoorzitters verantwoordelijkheid willen nemen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van klimaatverandering en het opleiden en gezond houden van mensen. Overigens zien zij dit ook als een belangrijke overheidstaak.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid is in het belang van bedrijven 

‘De overheid kan grote maatschappelijke problemen niet alleen oplossen. Daar ligt een taak voor het bedrijfsleven en andere organisaties’, zegt bestuursvoorzitter Ad van Gils van PwC Nederland. ‘De verantwoordelijkheid die bedrijven voelen, gaat verder dan alleen die voor aandeelhouders. Maar daar zit ook nadrukkelijk een bedrijfsbelang achter. Als bedrijven en organisaties niet bijdragen aan een betere wereld met gelijke kansen, met aandacht voor klimaat en milieu, eerlijke belastingafdracht en veiligheid van informatie, verliezen ze relevantie. Klanten, medewerkers en beleggers lopen dan uiteindelijk weg.’ 

CEO’s gaan ervan uit dat de overheid inzet op ‘groen’ herstel 

Covid-19 loopt als een rode draad door de CEO Survey. De helft van de CEO’s gaat ervan uit dat de overheid, met het oog op de snel oplopende overheidsschuld, de belastingen zal verhogen. 

Bovendien verwacht een ruime meerderheid dat de overheid bij het maken van herstelplannen een balans zoekt tussen economisch herstel en doelstellingen op het gebied van klimaat en milieu. 

PwC’s hoofdeconoom Jan Willem Velthuijsen en voorzitter Richard Goldstein van de groep Publieke Sector verwachten dat de rol van de overheid door de Covid-19-crisis de komende jaren groter wordt. Zij vinden dat de overheid dat momentum moet aangrijpen om enkele grote uitdagingen, zoals de energietransitie, aan te pakken.

Volg ons

Contact

Ad van Gils

Ad van Gils

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 39 30

Jan Willem Velthuijsen

Jan Willem Velthuijsen

Chief economist PwC, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 248 32 93

Hide