Verschuiving in economische macht

De verschuiving in economische macht zal grote impact hebben op waar groeimogelijkheden liggen voor bedrijven, en in welke landen toekomstige investeringen gedaan zullen worden.

Gedreven door sterke groei in opkomende landen vindt een verschuiving van economische macht van het westen naar het oosten plaats. Deze verschuiving is al langer bezig en bereikt rond 2017 een nieuw hoogtepunt als de E7-landen de G7 voorbijgaan in economische macht. Dit zorgt voor grote veranderingen binnen het internationale systeem, aangezien de wereld niet langer gedomineerd zal worden door één sterke (groeps)macht, maar verschillende machtscentra ontstaan.

Economische effecten op Nederland

Naast geopolitieke invloed heeft de trend ook economische effecten. In negatieve zin zorgt de trend voor uitdagingen in thuismarkten. Met de verschuiving van economische macht zal ook het zwaartepunt van bedrijvigheid vanuit ontwikkelde landen naar opkomende landen verplaatsen, wat verregaande gevolgen kan hebben op de competitieve positie van Nederland. Aan de andere kant zal de consumptie in opkomende gebieden verder toenemen, gedreven door de groeiende middenklasse in opkomende markten. Daarmee biedt de verschuiving van economische macht organisaties een veelvoud aan kansen om nieuwe markten te betreden.

Verschuiving in economische macht

Contact

Barbara Baarsma

Barbara Baarsma

Hoofdeconoom, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 420 47 07

Volg ons