Financieel-economische criminaliteit

Schaal en impact van financieel-economische criminaliteit nemen toe

Financieel-economische criminaliteit (FEC) is een serieus risico voor financiële instellingen. Witwassen, terrorismefinanciering, belastingontduiking en andere vormen van FEC kunnen zowel grote financiële als reputatieschade veroorzaken. Door digitalisering is de impact van financieel-economische criminaliteit sterk toegenomen. Behalve grensoverschrijdend zijn doeltreffende criminele handelingen online eenvoudiger schaalbaar. En de bedreiging van FEC is groter, nu banken, verzekeraars, pensioenfondsen en trustkantoren sterk afhankelijk zijn van digitale systemen.

Financieel-economische criminaliteit

Hoe komt uw financiële instelling tot een efficiënte aanpak van financieel-economische criminaliteit, zonder de compliancekosten uit het oog te verliezen?

loading-player

Playback of this video is not currently available

BriqBank helpt bij digitale identiteit

Banken worden zoals veel organisaties geconfronteerd met enorme veranderingen, zoals digitale transformatie, wet- en regelgeving en cyberaanvallen. We zien ook dat digitale identiteit een sleutelcomponent is in het succesvol navigeren door deze verandering. We hebben BriqBank ontwikkeld, een fictieve bank die organisaties in staat stelt te begrijpen wat een abstract onderwerp als digitale identiteit kan doen om de interactie met hun klanten te verbeteren.

Ontmaskeren van witwassen binnen uw organisatie

Geen bedrijf zit er op te wachten: betrokkenheid bij witwassen. Toch lijkt het aantal witwasincidenten wereldwijd alleen maar toe te nemen. Elk bedrijf kan zonder het te weten gebruikt worden om wit te wassen. Hoe zorgt u dat u hier een goede antenne voor ontwikkelt.

PwC en het Anti-Money Laundering Centre hebben samen een workshop ontwikkeld om kennis en bewustzijn rondom anti-witwassen te vergroten.

Lees hier meer over de anti-witwassenworkshop

‘Effectieve maatregelen tegen FEC vragen om een integrale visie.’

Thomas Rijneveld

Toezichthouders verwachten stevige maatregelen

Door al deze ontwikkelingen is wet- en regelgeving rondom FEC aangescherpt. Toezichthouders verwachten van financiële instellingen stevige maatregelen om FEC tegen te gaan. Hoge boetes in de VS en Europa laten zien dat het de toezichthouders menens is.

Zo kunnen wij u helpen

Ons team heeft ruime ervaring met de implementatie van wet- en regelgeving rondom FEC bij financiële instellingen. Ook ondersteunen wij bij de optimalisatie van bestaande processen, systemen en beleid. Wij helpen bij remediatie, herstel na compliance-incidenten. En wij werken mee aan de ontwikkeling van nieuwe operationele modellen waarmee u effectief en kostenefficiënt aan wet- en regelgeving voldoet – denk aan het outsourcen of juist centraliseren van operationele processen.

Onze FEC-specialisten kunnen u onder andere helpen op de volgende gebieden:

{{filterContent.facetedTitle}}

{{contentList.dataService.numberHits}} {{contentList.dataService.numberHits == 1 ? 'result' : 'results'}}
{{contentList.loadingText}}

Contact

Gerwin Naber

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 63 02

Thomas Rijneveld

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 51 20

Volg ons