Sanctiescreening

Sanctiescreening

De naleving van sancties wordt een steeds urgenter en kritischer onderdeel van de wettelijke verplichtingen van financiële instellingen. Deze ontwikkeling is nauw verbonden met het veranderende geopolitieke klimaat vol internationale spanningen. Denk aan de oorlog in Oekraïne, de situatie in het Midden-Oosten en sancties tegen Rusland en Iran. Dit heeft een stortvloed aan complexe sanctieregimes tot gevolg. 

Tegelijkertijd scherpen wetgevers en toezichthouders op zowel nationaal als Europees niveau hun verwachtingen aan. Financiële instellingen moeten aantoonbaar proactief en systematisch screenen op personen, entiteiten, goederen en transacties die onder sancties vallen. Sanctiescreening blijft daarom een aandachtspunt voor financiële instellingen door de toenemende druk en de snel veranderende aard van de sancties.

Soorten financiële sancties

Het is essentieel om de specifieke verplichtingen van zowel de Europese Unie en de nationale sanctiekaders te begrijpen. Het niet naleven van deze verplichtingen kan leiden tot ernstige juridische, financiële en reputatierisico’s. De verschillende soorten financiële sancties bevatten onder meer:

  • Richtlijnen om de financiële activa van specifieke individuen en organisaties te bevriezen.
  • Verbod om middelen aan deze individuen of organisaties te verstrekken, direct of indirect.
  • Beperkingen of totale verboden op het aanbieden van financiële diensten aan individuen, entiteiten of goederen. 

Deze pagina gaat dieper in op het onderwerp sanctiescreening en hoe wij je organisatie op dit gebied kunnen ondersteunen.

Nationale sanctieregelingen

Onder de Sanctiewet 1977 en Regeling toezicht Sanctiewet 1977 moeten financiële instellingen, zoals banken, verzekeringsmaatschappijen en betalingsdienstverleners (PSP's), altijd detecteren of een van hun zakelijke relaties, goederen en/of transacties onder sancties vallen. Als dit het geval is, moeten zij onmiddellijk de financiële activa bevriezen en verdere verstrekking van financiële activa of diensten voorkomen.

Wat is sanctiescreening?

Met sanctiescreening detecteer je transacties of relaties met individuen of entiteiten op sactielijsten.  Het begrip relatie is een brede definitie en omvat elke betrokken partij bij een financiële dienst of transactie. Effectieve sanctiescreeningtools zijn dus belangrijk voor financiële instellingen om te voldoen aan de geldende sanctieregels.

Sanctiescreening bestaat uit twee primaire methoden:

  • Naamscreening: Het controleren van klantnamen en gerelateerde partijen, bijvoorbeeld wettelijke vertegenwoordigers en Ultimate Beneficial Owners, aan de hand van verplichte nationale en internationale sanctielijsten. Deze zijn bijvoorbeeld uitgegeven door de EU, VN, US/OFAC en de Nederlandse overheid. 
  • Transactiescreening*: Het monitoren van transacties voor het opsporen van mogelijke schendingen van sancties, zoals, maar niet beperkt tot, betalingen aan gesanctioneerde entiteiten. Gesanctioneerde transacties moeten worden geblokkeerd voordat ze worden uitgevoerd.

*Ook wel transactiefiltering of transactiemonitoring voor sanctiedoeleinden genoemd. Transactiescreening is meestal alleen van toepassing op financiële instellingen die transacties uitvoeren. 

Financiële instellingen gebruiken deze vormen van screening om het faciliteren van verboden transacties of het verlenen van diensten aan gesanctioneerde individuen of organisaties te voorkomen.

Effectiviteit van sanctietooling

Systemen van de financiële instelling identificeren gesanctioneerde namen en transacties correct om te voldoen aan de sanctiewet- en regelgeving. Dit is onder andere belangrijk bij gewijzigde watchlists , bij nieuwe klant-onboarding, het uitvoeren van transacties of betalingen aan nieuwe derden.

Exacte matching versus fuzzy matching

Sanctiescreeningtools vertrouwen op algoritmen om namen te vergelijken met sanctielijsten. Twee belangrijke matchingtechnieken worden gelijktijdig gebruikt:

  • Exact matching: Alleen correcte karakterovereenkomsten in spelling tussen de gescreende relatie of transactiedata en de sanctielijst levert een hit op.
  • Fuzzy matching: Gebruikt vergelijkingsalgoritmen om nauwe overeenkomsten te detecteren (bijvoorbeeld ‘Steven’ vs. ‘Stephen’), waardoor valse negatieven verminderen maar valse positieven toenemen. 

Toezichthouders zoals DNB raden aan om fuzzy matching1 te gebruiken met een gekalibreerde drempel om detectienauwkeurigheid en operationele efficiëntie in balans te brengen. Een uitgebreid test- en optimalisatiekader zorgt voorde definitie van optimale drempels en een verbetering van de systeemprestaties. Voor de beoordeling van de effectiviteit van hun sanctietooling, moeten financiële instellingen periodiek effectiviteitstesten van hun sanctietooling uitvoeren.

1De DNB heeft onderzoeken uitgevoerd naar de Sanctiewet en aanbevelingen gedaan over fuzzy matching (‘Resultaten van DNB’s onderzoeken naar naleving van sanctieregels’).

Efficiëntie van sanctietooling

Efficiënte en effectieve naleving van sancties is belangrijk. Binnen de financiële instellingen zijn goed gekalibreerde screeningsinstrumenten nodig om het aantal valse positieven te beperken. Tegelijkertijd zorgt de screening voor de detectie van reële risico's, oftewel de echte positieven.

Toolingkalibratie

De kalibratie van de instellingen van tooling is een van de belangrijkste factoren om zowel de effectiviteit als de efficiëntie van het geselecteerde tooling-platform te garanderen. Met goede kalibratie voor sancties is de tooling aantoonbaar af te stemmen op de risicobereidheid van de financiële instelling en op de toepasselijke vereisten vanuit regelgeving. 

Na effectiviteitstests is de kalibratie van bepaalde instellingen altijd aanpasbaar zodat deze uitlijning in de loop van de tijd intact blijft.

Daarnaast moeten instellingen hun screeningmethodologieën en -beslissingen documenteren om de controleerbaarheid en naleving te garanderen.

Sanctiescreening: hoe wij helpen

Met onze ondersteuning op alle gebieden blijft het sanctiescreeningsproces nu en in de toekomst effectief (compliant) en kostenefficiënt.

Onze marktinzichten over de beschikbare leveranciers van sanctiesystemen helpen je je met de keuze voor de meest ideale toolingplatform voor je jouw organisatie.

  • Definiëren van de doel oplossing met gedetailleerde businessvereisten, RFI- en RFP-voorbereiding.
  • Marktinformatie over het leverancierslandschap om relevante leveranciers te identificeren, evenals het identificeren van relevante verschillen tussen leveranciers,
  • Technische evaluatie van een voorstel, scoringsmethodologie en proof of concept

Met onze ervaring in de toolingimplementatie bij enkele van de grootste financiële instellingen in Nederland, begrijpen wij je belangrijkste uitdagingen en hoe deze te overwinnen.

  • Omdat we veel ervaring hebben met veel van de meest gebruikte CRM-systemen, klanten- en derdenadministratiesystemen en case-handlingsystemen leveren we een essentiële bijdrage aan een naadloze integratie van nieuwe sanctiesystemen.
  • Met onze uitgebreide kennis in regelgeving kalibreren we de tools die voldoen aan de behoeften van je organisatie terwijl je aan alle sanctieregelingen voldoet.

Onze datagedreven beoordeling van sanctietooling helpen je de prestaties ervan te identificeren. Dat doen we voor zowel transactiemonitoring/ transactiefiltering voor sanctiedoeleinden als voor naamscreeningsystemen.

  • Gerichte diagnostische beoordelingscapaciteiten:
    • Data-kwaliteitsbeoordeling om te identificeren welke records per ongeluk niet altijd worden gescreend.
    • Effectiviteitsbeoordeling van tooling om te bepalen hoe je naleving van regelgevende vereisten wat betreft exacte matching en fuzzy matching is en de relatieve prestaties ten opzichte van geselecteerde peers te identificeren.
    • Efficiëntiebeoordeling van tooling om potentieel irrelevante waarschuwingen te identificeren die worden gegenereerd door de bestaande configuratie van tools.
  • Snelle implementatie van diagnostiek via automatisering en ervaring. De effectiviteitsbeoordeling van tooling kan bijvoorbeeld binnen een paar weken worden uitgevoerd

Het is belangrijk om onnodige of duidelijk valse positieve sanctiewaarschuwingen te minimaliseren door een kalibratie te garanderen die effectief is, maar die niet ten koste gaat van operationele efficiëntie.

  • Ons topklasse optimalisatiekader focust op het vinden van de juiste balans tussen de compliancekosten en adequate dekking van financiële criminaliteitsrisico’s.
  • Een combinatie van onderwerpdeskundigheid en geavanceerde data-analyse.
  • Onze eigen applicaties, gedreven door geavanceerde analyses, verbeteren en versnellen de optimalisatie-inspanningen.
  • We hebben meerdere banken, verzekeringsmaatschappijen, betalingsinstellingen en andere financiële instellingen in Nederland ondersteund bij het afstemmen van hun exacte matching en fuzzy matching in lijn met de actuele regelgevende vereisten.
  • Met onze optimalisatiemethoden realiseerden we reducties van meer dan 50-60% in valse positieven voor meerdere cliënten in het eerste jaar.

Meer weten over sancties en onze diagnostische of end-to-end implementatiemogelijkheden?

Volg ons

Contact us

Thomas Rijneveld

Thomas Rijneveld

Partner, Financial Sector, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 51 20

Martijn Brack

Martijn Brack

Director Consulting, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 260 90 22

Lean Besseling

Lean Besseling

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 075 32 11

Hide