Tegelijkertijd scherpen wetgevers en toezichthouders op zowel nationaal als Europees niveau hun verwachtingen aan. Financiële instellingen moeten aantoonbaar proactief en systematisch screenen op personen, entiteiten, goederen en transacties die onder sancties vallen. Sanctiescreening blijft daarom een aandachtspunt voor financiële instellingen door de toenemende druk en de snel veranderende aard van de sancties.
Het is essentieel om de specifieke verplichtingen van zowel de Europese Unie en de nationale sanctiekaders te begrijpen. Het niet naleven van deze verplichtingen kan leiden tot ernstige juridische, financiële en reputatierisico’s. De verschillende soorten financiële sancties bevatten onder meer:
Deze pagina gaat dieper in op het onderwerp sanctiescreening en hoe wij je organisatie op dit gebied kunnen ondersteunen.
Onder de Sanctiewet 1977 en Regeling toezicht Sanctiewet 1977 moeten financiële instellingen, zoals banken, verzekeringsmaatschappijen en betalingsdienstverleners (PSP's), altijd detecteren of een van hun zakelijke relaties, goederen en/of transacties onder sancties vallen. Als dit het geval is, moeten zij onmiddellijk de financiële activa bevriezen en verdere verstrekking van financiële activa of diensten voorkomen.
Met sanctiescreening detecteer je transacties of relaties met individuen of entiteiten op sactielijsten. Het begrip relatie is een brede definitie en omvat elke betrokken partij bij een financiële dienst of transactie. Effectieve sanctiescreeningtools zijn dus belangrijk voor financiële instellingen om te voldoen aan de geldende sanctieregels.
*Ook wel transactiefiltering of transactiemonitoring voor sanctiedoeleinden genoemd. Transactiescreening is meestal alleen van toepassing op financiële instellingen die transacties uitvoeren.
Financiële instellingen gebruiken deze vormen van screening om het faciliteren van verboden transacties of het verlenen van diensten aan gesanctioneerde individuen of organisaties te voorkomen.
Systemen van de financiële instelling identificeren gesanctioneerde namen en transacties correct om te voldoen aan de sanctiewet- en regelgeving. Dit is onder andere belangrijk bij gewijzigde watchlists , bij nieuwe klant-onboarding, het uitvoeren van transacties of betalingen aan nieuwe derden.
Sanctiescreeningtools vertrouwen op algoritmen om namen te vergelijken met sanctielijsten. Twee belangrijke matchingtechnieken worden gelijktijdig gebruikt:
Toezichthouders zoals DNB raden aan om fuzzy matching1 te gebruiken met een gekalibreerde drempel om detectienauwkeurigheid en operationele efficiëntie in balans te brengen. Een uitgebreid test- en optimalisatiekader zorgt voorde definitie van optimale drempels en een verbetering van de systeemprestaties. Voor de beoordeling van de effectiviteit van hun sanctietooling, moeten financiële instellingen periodiek effectiviteitstesten van hun sanctietooling uitvoeren.
1De DNB heeft onderzoeken uitgevoerd naar de Sanctiewet en aanbevelingen gedaan over fuzzy matching (‘Resultaten van DNB’s onderzoeken naar naleving van sanctieregels’).
Efficiënte en effectieve naleving van sancties is belangrijk. Binnen de financiële instellingen zijn goed gekalibreerde screeningsinstrumenten nodig om het aantal valse positieven te beperken. Tegelijkertijd zorgt de screening voor de detectie van reële risico's, oftewel de echte positieven.
De kalibratie van de instellingen van tooling is een van de belangrijkste factoren om zowel de effectiviteit als de efficiëntie van het geselecteerde tooling-platform te garanderen. Met goede kalibratie voor sancties is de tooling aantoonbaar af te stemmen op de risicobereidheid van de financiële instelling en op de toepasselijke vereisten vanuit regelgeving.
Na effectiviteitstests is de kalibratie van bepaalde instellingen altijd aanpasbaar zodat deze uitlijning in de loop van de tijd intact blijft.
Daarnaast moeten instellingen hun screeningmethodologieën en -beslissingen documenteren om de controleerbaarheid en naleving te garanderen.
Met onze ondersteuning op alle gebieden blijft het sanctiescreeningsproces nu en in de toekomst effectief (compliant) en kostenefficiënt.