26/09/22
De corona pandemie heeft niet alleen in de gezondheid van vele mensen maar ook in het bedrijfsleven haar sporen nagelaten. Bedrijven moeten vanaf 1 oktober 2022 starten met het aflossen van uitgestelde belastingen, maar voor veel ondernemingen biedt de terugbetalingsregeling niet voldoende lucht. Steeds meer van onze klanten zien wij hiermee worstelen. Maar hoe ga je hier als onderneming mee om? Onze herstructureringspecialisten begeleiden bedrijven om faillissementen te voorkomen en ondernemingen weer levensvatbaar te maken.
De schuldenerfenis van corona
De coronapandemie heeft niet alleen in de gezondheid van vele mensen maar ook in het bedrijfsleven haar sporen nagelaten. Tijdens de crisis kregen veel bedrijven te maken met een grote terugval in de vraag naar haar producten of diensten. Van de reisbranche, tot de transport sector, de bouw en vele andere sectoren. Om deze ondernemingen een helpende hand te bieden heeft de overheid hen gesteund met onder andere de NOW-regeling, waarmee een tegemoetkoming in de loonsom gegeven werd, en het bijzonder uitstel van belasting, waarmee de betaling van verschillende belastingen eenvoudig kon worden uitgesteld.
Van deze maatregelen is dankbaar en op grote schaal gebruik gemaakt, zo blijkt uit cijfers van het UWV en de Rijksoverheid. Er is inmiddels meer dan 20 miljard euro aan NOW-steun uitgekeerd. Daarnaast hebben in totaal hebben meer dan 400.000 ondernemingen voor een bedrag van 47 miljard euro aan belastingbetalingen uitgesteld. Hoewel een groot deel hiervan reeds is terugbetaald, moeten naar schatting rond de 280.000 bedrijven in totaal nog circa 20 miljard euro aan uitgestelde belastingen terugbetalen.
Daarnaast zijn er steeds meer ondernemingen die (een deel van) de NOW-steun moeten terugbetalen omdat zij, zo blijkt achteraf, te veel hebben ontvangen, of toch niet aan alle voorwaarden hebben voldaan. Voor veel ondernemingen komt zo’n schuld aan het UWV als verrassing.
Kortom, de coronapandemie heeft naast een gezondheidscrisis geleid tot een schuldenerfenis bij bedrijven. Zij moeten vanaf 1 oktober 2022 starten met het aflossen van uitgestelde belastingen. Een groot deel van de ondernemingen zal waarschijnlijk voldoende hersteld zijn om deze extra aflossingen te dragen bovenop hun bestaande financieringslasten. Er zijn echter ook bedrijven voor wie deze belastingschuld een impact zal hebben op de levensvatbaarheid van de onderneming op de korte of middellange termijn. Voor veel van deze ondernemingen biedt de terugbetalingsregeling van vijf (en in sommige gevallen zeven) jaar, aangeboden door de Belastingdienst, niet voldoende lucht. Steeds meer van onze klanten zien wij hiermee worstelen. Maar hoe ga je hier als onderneming mee om?
Mogelijke oplossingsrichtingen
Om de nieuwe schuldenerfenis het hoofd te bieden en een faillissement te voorkomen, zijn er verschillende oplossingsrichtingen, zoals:
Het aanpassen van de schuldpositie op de verdiencapaciteit van de onderneming. Voor veel bedrijven in moeilijkheden is dit de enige realistische oplossingsrichting, soms in combinatie met een kapitaalinjectie van (nieuwe) investeerders. In de praktijk betekent dit vaak een schuldreductie naar een niveau dat de kasstromen van de onderneming kunnen dragen. De schuldpositie van de onderneming kan je aanpassen via een consensueel onderhands akkoord met de schuldeisers of via de rechter door middel van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Het consensuele akkoord geniet uiteraard de voorkeur omdat deze sneller en goedkoper is dan de route via de rechter. Echter, in het consensuele akkoord heb je de medewerking nodig van alle betrokken schuldeisers. Bij een akkoord op grond van de WHOA niet. Om de kans op een consensueel akkoord te verhogen, maar tegelijkertijd snel door te kunnen schakelen naar een akkoord op grond van de WHOA wanneer niet alle betrokkenen willen meewerken, helpen wij ondernemingen het consensuele akkoord op te stellen langs de lijnen van de WHOA. Om in korte tijd in te schatten of de WHOA-route voor de onderneming geschikt is en hoe een akkoord langs de lijnen van de WHOA er voor de onderneming uit zou kunnen zien hebben wij de WHOA Quickscan ontwikkeld.
De rol van de Belastingdienst en het UWV
De positie van de Belastingdienst en het UWV als schuldeisers is bij veel bedrijven als gevolg van de coronapandemie belangrijker geworden dan voorheen. De Belastingdienst en het UWV hebben immers bijgedragen aan de verliesfinanciering gedurende corona. Wanneer je als onderneming af wilt wijken van de algemene terugbetalingsregeling voor de uitgestelde belastingen (in zestig gelijke delen over vijf jaar), kom je bij de Belastingdienst automatisch in het ‘maatwerk’ bakje. Dit geldt ook voor het UWV en terug te betalen NOW-steun. Er zitten hierdoor, naast de gebruikelijke schuldeisers zoals banken, extra partijen aan de onderhandelingstafel wanneer de onderneming tot een akkoord moet komen voor het aanpassen van de schuldpositie. Dit maakt een oplossing vaak moeilijker. Elke oplossing moet immers rekening houden met en recht doen aan de positie van elke betrokken partij; wij kunnen daarbij helpen.
Hierbij hebben wij in recente casussen ervaren dat de Belastingdienst zich constructief opstelt en actief meedenkt in het zoeken naar een oplossing. Een welkome houding in een lastige periode voor de onderneming. Zo hebben wij recent een consensueel akkoord begeleid waarbij de verschillende schuldeisers, inclusief het UWV en de Belastingdienst, na een gedegen proces met een goede informatiebasis, meer dan 80 procent van hun claim hebben kwijtgescholden om de onderneming weer levensvatbaar te maken en een toekomst te geven.
De positieve grondhouding van de Belastingdienst is mede gedreven door de politieke wil om oplossingen te zoeken voor de schulden erfenis die de corona pandemie heeft achtergelaten. Dit blijkt ook uit de verdere versoepelingen rondom de aflossingen van de uitgestelde belastingen die recent bekend gemaakt zijn, zoals het oprekken van de terugbetalingstermijn naar zeven jaar, betaling per kwartaal en het mogen ‘missen’ van een aflossing. Daar komt nog bij het nieuwe beleid van de Belastingdienst om zich soepeler op te stellen bij een akkoord wanneer de schuldenproblematiek het gevolg is van de coronapandemie. Van 1 augustus 2022 tot 1 oktober 2023 neemt de Belastingdienst namelijk genoegen met een relatief lagere uitkering dan voorheen; tijdelijk namelijk eenzelfde percentage als de andere schuldeisers .
Daarnaast merken wij dat het UWV zich beter aan het organiseren is om deel te nemen aan gesprekken over een akkoord. Een goede ontwikkeling gelet op de significante NOW-steun die is uitgekeerd, waarvan een deel terugbetaald moet gaan worden.
Hoe wij ondernemingen kunnen helpen
Om tot een oplossing te komen met alle stakeholders is een gedegen proces en een duidelijke informatiebasis nodig. De praktijk laat zien dat een goed informatieplatform onmisbaar is. Hieruit moet in ieder geval blijken dat, indien er geen akkoord tot stand komt, de onderneming op de korte- of middellange termijn failliet dreigt te gaan. Tevens moet duidelijk gemaakt worden wat, gelet op ieders rechten en positie, een reële afschrijving is voor de verschillende schuldeisers om tot een levensvatbare onderneming te komen. Het informatieplatform is de basis voor de gesprekken met de betrokken partijen en noodzakelijk om het benodigde vertrouwen in en draagvlak voor de oplossing te creëren.
Ons team van herstructureringspecialisten ondersteunt en begeleidt dagelijks ondernemingen bij het komen tot een consensueel of WHOA akkoord met haar stakeholders, het opstellen van een informatieplatform en het managen van de belangrijkste stakeholders.
Hebt u vragen, of advies nodig bij uw individuele casus. Neem dan contact op met ons team van herstructureringspecialisten.
Webcast: Uitgestelde belastingen en continuïteit
Op dinsdag 15 november 2022 van 15.00 - 16.30 uur houden wij in de onze reeks State of Tax, Legal & People webcast serie over dit onderwerp een specifieke webcast.Tijdens de coronapandemie hebben ondernemingen voor hun verschuldigde belastingen gebruik kunnen maken van de regeling bijzonder uitstel van betaling. Dit jaar vervalt deze regeling en zullen ondernemingen hun uitgestelde belastingschulden moeten aflossen. Wat betekent dit in de praktijk en welke oplossingsmogelijkheden zijn er?
U kunt zich hier inschrijven: https://www.pwc.nl/nl/evenementen/webcast-series-state-of-tax.html