Covid-19 Helpdesk voor zelfstandigen, ondernemers en organisaties

Bij PwC staan we klaar om u op weg te helpen bij uw vragen

Houvast in onzekere tijden

Veel mkb-ondernemers, zelfstandige ondernemers, sociaal ondernemers en goededoelenorganisaties zijn de afgelopen periode geraakt door de Covid-19-crisis. Dat brengt onzekerheid. Hoe loods ik mijn bedrijf zo goed mogelijk door deze crisis? Hoe zorg ik voor mijn medewerkers? En kan ik steun krijgen vanuit de overheid? PwC wil deze ondernemers houvast bieden. Wij staan klaar om u op weg te helpen bij uw meest urgente vragen. Kosteloos. We doen ons best om u zo goed en snel mogelijk op weg te helpen.

Voor wie is de Covid-19-Helpdesk bedoeld?

De Helpdesk is speciaal voor het mkb*, zelfstandige ondernemers, sociaal ondernemers** en goede doelen organisaties. Door de noodmaatregelen vanuit de overheid hebben zij vaak minder klanten en is de omzet gedaald. Zij worden geraakt in het hart van hun bestaan.

Bent u er daar één van? 

En hebt u een informatieve vraag over overheidssteun, crisismanagement, personeel, werkkapitaal of fiscale mogelijkheden? Stel dan uw vraag via onze vragenlijst.

Bent u (audit)klant van PwC? Neem dan direct contact op met uw PwC-contactpersoon voor vragen over de gevolgen van de Covid-19-crisis voor uw bedrijf. We kunnen u op die manier beter helpen. 

De helpdesk is gericht op het beantwoorden van vragen voor informatieve doeleinden. We verstrekken in die zin geen advies.

* Ondernemingen met maximaal 250 medewerkers.

** Klik op de link om te zien welke definitie wij hanteren voor sociaal ondernemers. Sociaal ondernemingen komen in aanmerking om ook een beroep te doen op ons voor meer uitgebreid pro-bonoadvies.

Hoe kan PwC u het beste helpen?

Vul hier een korte vragenlijst in:

1. Bent u een mkb-, zelfstandig- of sociaal ondernemer of werkzaam bij een goede doelen organisatie?
JA
NEE
2. Is uw bedrijf geraakt door de Covid-19 crisis?
JA
NEE
3. Hebt u een concrete, informatieve vraag op het gebied van: Fiscale mogelijkheden, Overheidssteun en financiering, Crisismanagement, Personeel en kosten of Werkkapitaal en operationele verbeteringen?
JA
NEE

Stel uw vraag aan het Covid-19 Helpdesk van PwC:

Hebt u vragen over de impact van Covid-19 op uw onderneming? Stel uw vraag aan onze PwC-professionals. Wij doen ons best uw vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Wegens drukte kan dit enige tijd duren.

Required fields are marked with an asterisk(*)

Bij het verstrekken van uw e-mailadres erkent u de privacy statement gelezen te hebben, en gaat u akkoord met het verwerken van de data in overeenkomst met de privacy statement (inclusief internationale gegevensuitwisseling). Mocht u op een bepaald moment van gedachten veranderen over het ontvangen van informatie van ons, dan kunt u ons dit laten weten via het contactformulier.

Welk houvast kan PwC u bieden?

We helpen u bij next steps

Onze medewerker helpen ondernemers met informatieve vragen. Die kunnen bijvoorbeeld gaan over de noodmaatregelen van de overheid en de gevolgen van Covid-19-crisis voor het mkb, zelfstandig ondernemers en sociaal ondernemingen. We richten ons op vijf onderwerpen:

Fiscale mogelijkheden

Vanwege het Covid-19-virus heeft de overheid crisismaatregelen genomen. Getroffen ondernemers kunnen uitstel van betaling van belasting krijgen. Werkgevers kunnen  een beroep doen op de NOW. Wellicht vraagt u zich af of u voor een van de regelingen in aanmerking komt of wilt u weten waar u een aanvraag kunt indienen. Graag helpen wij u met deze en andere vragen op weg.

Steun van de overheid en aanpassingen in bestaande financiering

Door de coronacrisis kan uw liquiditeit snel afnemen. Hoe blijft u toch zorgen voor een goede financiering? Wilt u weten welke regelingen er allemaal zijn en hoe u erachter komt of u hiervoor in aanmerking komt, neemt dan contact op met de helpdesk.

Aandachtspunten op personeelsgebied

De Covid-19-crisis heeft invloed op uw medewerkers en uw HR-beleid. Ook pensioenregelingen en contractuele verplichtingen kunnen onder druk komen te staan. Wilt u op deze onderwerpen op weg worden geholpen, neem dan contact op met de helpdesk.

Goed omgaan met een crisis

Geen enkele crisis is een overzichtelijke gebeurtenis die slechts op één onderdeel van de economie, een keten of een organisatie van invloed is. Dat geldt zeker voor de Covid-19-crisis. Waarop moeten bestuurders letten om de effecten te verzachten? Neem voor deze en andere vragen ten aanzien van crisismanagement contact met de helpdesk op.

Optimalisatie van het werkkapitaal

Als de liquiditeit van uw onderneming onder druk staat, is het zaak om het werkkapitaal en kostenniveau van uw organisatie aan te passen aan de nieuwe situatie. U zult snel en adequaat operationele verbeteringen moeten doorvoeren. Waarop moet u dan letten? Hiermee helpen wij u graag op weg.

Sociaal ondernemers kunnen ook bij ons terecht voor meer uitgebreide vragen en hulp bij implementatie naar aanleiding van de Covid-19-crisis. Via de helpdesk kunt u worden doorverwezen naar ons Corporate Sustainability team als dit het geval is.

Noodpakket 2.0: overzicht maatregelen tweede steunpakket

Op 20 mei 2020 heeft het kabinet in de Kamerbrief Noodpakket banen en economie 2.0 meer bekendgemaakt over het tweede steunpakket voor ondernemers in de coronacrisis. Dit steunpakket bevat de verlenging van de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) en andere maatregelen uit het eerste pakket, met in veel gevallen nieuwe voorwaarden. Daarnaast bevat het nieuwe steunmaatregelen, zoals de Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB. Zie ook het bij de Kamerbrief behorende overzicht van alle huidige en nieuwe noodmaatregelen.

Lees meer over Noodpakket 2.0

Noodpakket 3.0: overzicht maatregelen derde steunpakket

Op 28 augustus 2020 presenteerde het kabinet het derde noodpakket in het kader van de coronacrisis. Het kabinet noemt het derde pakket ‘steun- en herstelpakket voor economie en arbeidsmarkt’. Dit is de opvolger van het noodpakket banen en economie (17 maart 2020) en noodpakket 2.0 (20 mei 2020).

Lees meer over Noodpakket 3.0

Uitbreiding Noodpakket 3.0

Op 9 december 2020 zijn in de ‘Kamerbrief over aanpassingen in het economische steun- en herstelpakket’ uitbreidingen aangekondigd op het derde steun- en herstelpakket. Het kabinet kiest ervoor de steunmaatregelen in het eerste kwartaal van 2021 niet af te bouwen.

Lees meer over uitbreiding Noodpakket 3.0

Noodpakket 3.0

2021 januari steunmaatregelen 

Op 21 januari 2021 zijn de nieuwe steunmaatregelen bekendgemaakt.

Een samenvatting van de nieuwe maatregelen staat in een persbericht en een toelichting in een Kamerbrief. Nieuw is onder andere een regeling voor starters. Daarnaast gaat het voor het grootste deel over verlenging van maatregelen of matiging van afbouw. Hierna volgt een overzicht van de belangrijkste (fiscale) maatregelen en subsidies.

Lees meer over 2021 januari steunmaatregelen

2021 Mei Verlenging steunpakket

In de Kamerbrief van 27 mei 2021 geeft het kabinet aan dat het steun- en herstelpakket ook in het derde kwartaal van 2021 beschikbaar blijft, maar dat het einde ervan in zicht komt: “Naarmate bedrijven weer omzet kunnen maken, zullen ze de komende periode vanzelf uit het steunpakket ‘groeien’.” Tegelijkertijd wordt de kanttekening gemaakt dat “als er zich onverhoopt nieuwe ontwikkelingen voordoen die nopen tot extra contactbeperkende maatregelen, dit ook de afweging over het afbouwen van steun na het derde kwartaal zal beïnvloeden.”

In twee schematische overzicht zijn de maatregelen samengevat: Verlenging steun- en herstelpakket en Steunpakket TVL.

Lees meer over 2021 Mei Verlenging steunpakket

Volg ons