Veel mkb-ondernemers, zelfstandige ondernemers, sociaal ondernemers en goededoelenorganisaties zijn de afgelopen periode geraakt door de Covid-19-crisis. Dat brengt onzekerheid. Hoe loods ik mijn bedrijf zo goed mogelijk door deze crisis? Hoe zorg ik voor mijn medewerkers? En kan ik steun krijgen vanuit de overheid? PwC wil deze ondernemers houvast bieden. Wij staan klaar om u op weg te helpen bij uw meest urgente vragen. Kosteloos. We doen ons best om u zo goed en snel mogelijk op weg te helpen.
De Helpdesk is speciaal voor het mkb*, zelfstandige ondernemers, sociaal ondernemers** en goede doelen organisaties. Door de noodmaatregelen vanuit de overheid hebben zij vaak minder klanten en is de omzet gedaald. Zij worden geraakt in het hart van hun bestaan.
En hebt u een informatieve vraag over overheidssteun, crisismanagement, personeel, werkkapitaal of fiscale mogelijkheden? Stel dan uw vraag via onze vragenlijst.
Bent u (audit)klant van PwC? Neem dan direct contact op met uw PwC-contactpersoon voor vragen over de gevolgen van de Covid-19-crisis voor uw bedrijf. We kunnen u op die manier beter helpen.
De helpdesk is gericht op het beantwoorden van vragen voor informatieve doeleinden. We verstrekken in die zin geen advies.
* Ondernemingen met maximaal 250 medewerkers.
** Klik op de link om te zien welke definitie wij hanteren voor sociaal ondernemers. Sociaal ondernemingen komen in aanmerking om ook een beroep te doen op ons voor meer uitgebreid pro-bonoadvies.
1. Bent u een mkb-, zelfstandig- of sociaal ondernemer of werkzaam bij een goede doelen organisatie? | JA NEE |
2. Is uw bedrijf geraakt door de Covid-19 crisis? | JA NEE |
3. Hebt u een concrete, informatieve vraag op het gebied van: Fiscale mogelijkheden, Overheidssteun en financiering, Crisismanagement, Personeel en kosten of Werkkapitaal en operationele verbeteringen? | JA NEE |
Onze medewerker helpen ondernemers met informatieve vragen. Die kunnen bijvoorbeeld gaan over de noodmaatregelen van de overheid en de gevolgen van Covid-19-crisis voor het mkb, zelfstandig ondernemers en sociaal ondernemingen. We richten ons op vijf onderwerpen:
Sociaal ondernemers kunnen ook bij ons terecht voor meer uitgebreide vragen en hulp bij implementatie naar aanleiding van de Covid-19-crisis. Via de helpdesk kunt u worden doorverwezen naar ons Corporate Sustainability team als dit het geval is.
Op 20 mei 2020 heeft het kabinet in de Kamerbrief Noodpakket banen en economie 2.0 meer bekendgemaakt over het tweede steunpakket voor ondernemers in de coronacrisis. Dit steunpakket bevat de verlenging van de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) en andere maatregelen uit het eerste pakket, met in veel gevallen nieuwe voorwaarden. Daarnaast bevat het nieuwe steunmaatregelen, zoals de Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB. Zie ook het bij de Kamerbrief behorende overzicht van alle huidige en nieuwe noodmaatregelen.
Op 28 augustus 2020 presenteerde het kabinet het derde noodpakket in het kader van de coronacrisis. Het kabinet noemt het derde pakket ‘steun- en herstelpakket voor economie en arbeidsmarkt’. Dit is de opvolger van het noodpakket banen en economie (17 maart 2020) en noodpakket 2.0 (20 mei 2020).
Op 9 december 2020 zijn in de ‘Kamerbrief over aanpassingen in het economische steun- en herstelpakket’ uitbreidingen aangekondigd op het derde steun- en herstelpakket. Het kabinet kiest ervoor de steunmaatregelen in het eerste kwartaal van 2021 niet af te bouwen.
Op 21 januari 2021 zijn de nieuwe steunmaatregelen bekendgemaakt.
Een samenvatting van de nieuwe maatregelen staat in een persbericht en een toelichting in een Kamerbrief. Nieuw is onder andere een regeling voor starters. Daarnaast gaat het voor het grootste deel over verlenging van maatregelen of matiging van afbouw. Hierna volgt een overzicht van de belangrijkste (fiscale) maatregelen en subsidies.
In de Kamerbrief van 27 mei 2021 geeft het kabinet aan dat het steun- en herstelpakket ook in het derde kwartaal van 2021 beschikbaar blijft, maar dat het einde ervan in zicht komt: “Naarmate bedrijven weer omzet kunnen maken, zullen ze de komende periode vanzelf uit het steunpakket ‘groeien’.” Tegelijkertijd wordt de kanttekening gemaakt dat “als er zich onverhoopt nieuwe ontwikkelingen voordoen die nopen tot extra contactbeperkende maatregelen, dit ook de afweging over het afbouwen van steun na het derde kwartaal zal beïnvloeden.”
In twee schematische overzicht zijn de maatregelen samengevat: Verlenging steun- en herstelpakket en Steunpakket TVL.
De Covid-19 Helpdesk is kosteloos. PwC zal zich bij het verlenen van deze service baseren op de aan PwC ter beschikking gestelde en reeds bestaande informatie, waarbij zal worden aangenomen dat deze informatie juist, volledig en niet misleidend is. De door ons verleende service is louter bestemd voor informatieve doeleinden en is niet bedoeld voor enig ander gebruik of bestemd voor enig ander doel. Hoewel PwC bij het verlenen van deze service de nodige zorgvuldigheid betracht, verstrekt PwC geen enkele expliciete of impliciete verklaring noch biedt PwC enige garanties. U blijft te allen tijde zelf volledig verantwoordelijk voor eventuele op de services gebaseerde acties en/of beslissing(en).