De tijd dat financiële verslaglegging de enige graadmeter is voor de strategie en toekomstige duurzaamheid van een organisatie, is voorbij. Het beheren en interpreteren van duurzaamheidsgegevens wordt steeds meer de verantwoordelijkheid van de financiële afdeling.
Dat komt doordat investeerders meer inzicht in duurzaamheidsrisicobeoordelingen willen. En ook accountants verwachten die eigenaarschap van de financiële afdeling als het gaat om duurzaamheidsgegevens. Nieuwe standaarden en richtlijnen, verscherpte eisen en regelgeving. Dit zijn allemaal zaken waar een bedrijf rekening mee moet houden bij het opstellen van zijn duurzaamheidsrapportage.
Grotere rol voor CFO's bij het implementeren van duurzaamheid in organisaties
CFO's kunnen hun rol in de duurzaamheidsverslaggeving een stap verder brengen. Door duurzaamheidsinformatie niet alleen toe te passen in externe rapporten, maar ook te gebruiken in de interne organisatie. Denk aan de financiële functie die duurzaamheid integreert in prognose- en kostenberekeningsprocessen. De rollen die de CFO kan aannemen om duurzaamheidsrapportage uit te voeren en waarde te creëren voor de organisatie, zijn als volgt:
- De transformationele katalysator
Als transformatiekatalysator kan de CFO helpen om de strategie, organisatie en cultuur van een bedrijf af te stemmen op een gemeenschappelijke duurzaamheidsagenda.
- De strategische visionair
Als strategisch visionair kan de CFO de financiële functie van het bedrijf helpen strategische inzichten te ontdekken. Daarnaast kan een financiële professional helpen bij het bereiken van beoogde doelen, het beheren van risico's en het benutten van kansen.
- De communicator
Als ervaren communicator kan de CFO helpen de relaties tussen duurzaamheid en financiële gegevens uit te leggen. Beginnend bij de naleving en op weg naar geïntegreerde duurzaamheid.
- De samenwerkende integrator
Het samenstellen van een overtuigend duurzaamheidsrapport is complexer dan mensen denken. Het vereist samenwerking en inzichten vanuit het hele bedrijf. Waarbij mensen uit verschillende afdelingen als één team werken aan gemeenschappelijke doelen. Als financiële professional beschikt de CFO over de samenwerkingsvaardigheden die nodig zijn om deze verandering te leiden.
De financiële functie voorbereiden op duurzaamheid
Naast veranderingen in processen, data en systemen moeten financiële functies ook nadenken over veranderingen in het organisatieontwerp en de bestuursstructuur. Ook de manier waarop financiële professionals worden uitgerust met nieuwe vaardigheden is een aandachtspunt.
- Organisatiestructuur
De organisatiestructuur van de financiële functie moet worden aangepast voor duurzaamheidsactiviteiten. Bijvoorbeeld de integratie van de nieuwe activiteiten op het gebied van duurzaam rapporteren in de financiële structuur. In de praktijk zien we verschillende oplossingen:
- Integreer de activiteiten in de bestaande rapportageteams door een subteam voor duurzaamheidsrapportages op te zetten
- Creëer een apart team. Sommige organisaties definiëren zelfs een nieuwe rol. Bijvoorbeeld die van CFO duurzaamheid.
- Bestuursstructuur
De bestuursstructuur moet de groeiende financiële organisatie weerspiegelen. Dit omvat ook de rol van commissies en de vraag of nieuwe commissies nodig zijn. Of neem verantwoordelijkheden op het gebied van duurzaamheid op in het takenpakket van bestaande commissies.
Nieuwe vaardigheden voor financiële professionals
De meeste financiële professionals hebben niet veel ervaring met duurzaamheid. Dus om de nieuwe duurzaamheidsactiviteiten echt te begrijpen, zullen ze kennis moeten vergaren over elk van de onderwerpen binnen ESG. Kennis die waarde toevoegt aan duurzaamheidsactiviteiten en die zorgt voor de juiste kwaliteit van de financiële duurzaamheidsresultaten.
Samengevat zijn de volgende stappen nodig om de organisatie en financiële professionals mee te nemen op de duurzaamheidsreis:
- ontwikkel een visie,
- zet een governancestructuur op,
- creëer capaciteit,
- initiëer verandermanagement,
- start met bijscholing.