Omgevingswet

Belangrijke maatschappelijke effecten realiseren en processen vereenvoudigen door en voor burgers en bedrijfsleven

De belofte van de nieuwe Omgevingswet is dat de lokale overheid met een goede participatie van burgers en bedrijfsleven belangrijke maatschappelijke effecten realiseert. Hierbij kan de inzet van innovatieve technologie de te doorlopen processen eenvoudiger maken. Natuurlijk gaat dit niet vanzelf, dit vraagt om een heldere visie op de omgeving, een slimme manier om participatie te bevorderen en een andere rol van de gemeente en andere spelers in de keten en hun medewerkers. De Omgevingswet treedt naar verwachting op 1 juli 2022 in werking. Dit geeft u een unieke mogelijkheid om de transitie die hiervoor nodig is gedegen in te zetten en af te ronden. In deze transitie zullen belangrijke processen rond visie- en planvorming maar ook in de uitvoering rond VTH (vergunning, toezicht, handhaving) veranderen.

De oorspronkelijke invoeringsdatum van de Omgevingswet is door de Minister opgeschoven omdat de indruk bestaat dat belangrijke onderliggende digitale infrastructuur/systemen meer tijd nodig hebben om er klaar voor te zijn. Het tegendeel is echter waar. Alle technologie is reeds beschikbaar om op een flexibele manier aan de slag te gaan met deze processen en zo een krachtige impuls te geven aan de effecten die u wilt realiseren. Het VTH-proces kan daarmee nu al een katalysator zijn voor doelstellingen op het terrein van een gezonde leefomgeving, mobiliteit, veiligheid (incl. ondermijning) etc.

Wat is er nodig voor een succesvolle invoering?

  • Bestuurlijk betrokkenheid en rolbewustzijn.
  • Heldere visie op participatie en verbinding met gezondheid.
  • Invoeringsstrategie gericht op de bedoeling van de wet in een veilige leeromgeving.
  • Aanpak waarbij de gewenste competenties worden ontwikkeld en geïnternaliseerd.
  • Goed ingericht instrumentarium.
  • Flexibele onderliggende informatievoorziening met ontkoppeling van data met werkprocessen en functionaliteiten.

Samen met de betrokken partijen in de keten zorgen we er in co-creatie voor dat de doelstellingen en ambities die u regionaal en lokaal heeft, met de VTH-applicatie (en wat ons betreft breder: uw Omgevingsvisie) worden waargemaakt. Daarbij hoeft u niet zelf het wiel uit te vinden. U kunt gebruik maken van de ideeën, inrichtingen en koppelingen die gebaseerd zijn op de Common-Ground-beginselen.

Hiertoe configureren wij samen met u een oplossing waarbij de technologie vóór de mensen werkt en de door u gewenste effecten realiseert. Hierbij kunnen wij u als bestuurlijk betrokkene en verantwoordelijke ondersteunen door met u het voortouw te nemen en heldere ambities voor de toekomst te formuleren. Deze ambities worden vervolgens vertaald tot practische criteria die ingezet worden bij een eventuele aanbesteding van de onderliggende informatievoorziening.

Een nieuwe toekomstbestendige totaaloplossing

Als partner in de keten wilt u beschikken over een VTH-oplossing die in gebruik, beheer en doorontwikkeling ‘Omgevingswet- en DSO-proof’ is en zich met uw volwassenheid meeontwikkelt. Hierbij wordt een ‘release’ beleid gehanteerd die gericht is op kort-cyclisch vernieuwend onderhoud waarmee de oplossing altijd up to date is en voorzien van de nieuwste functionele en technische innovaties. Tot slot is de VTH-oplossing pas echt van toegevoegde waarde als draagvlak in de organisatie is geborgd en adoptie gerealiseerd.

Meerjarig partnership

Technologische oplossing

Een technologische oplossing die voldoet aan de huidige en toekomstige stand van de techniek en Common Ground-‘ready’ is.

Het realiseren en implementeren van een duurzame VTH-oplossing die blijvend voldoet aan de nieuwste inzichten rondom visievorming, participatie, vergunningsverlening en handhaving is geen sinecure. Dit vraagt om een platform wat hierop is voorbereid met de nieuwste technieken die keten- en technologiepartijen veilig kan verbinden. Om dit te faciliteren leveren wij een bewezen Common Ground lowcode platform aan dat:

  • Flexibel en eenvoudig is qua inrichting en beheer
  • In een omgeving alle door u gewenste functionaliteiten biedt – Ketenintegratie, Objectregistratie, Procesvolgsysteem, Zaaksysteem en documentmanagement – én koppelt met uw voorkeursystemen
  • Huidige en toekomstige koppelstandaarden ondersteunt
  • In lijn met Common Ground vrij delen van functionaliteiten tussen betrokken partijen mogelijk maakt, zonder dat daar kosten voor worden berekend
  • Continu wordt doorontwikkeld op basis van de laatste markttrends en eenvoudig in gebruik is voor alle rollen door een eenvoudig userinterface
  • ISO27001-gecertificeerd is
  • Door de grootste gemeenten van Nederland al wordt gebruikt voor VTH-gerelateerde processen in het ruimtelijk domein.

Ketensamenwerking

Een oplossing die ketensamenwerking maximaal faciliteert en gekoppeld is aan het DSO-LV

Het DSO-LV is het online loket waarin burgers, ondernemers en organisaties in de toekomst hun VTH-aanvragen starten. Geheel in de geest van de nieuwe Omgevingswet zullen in het toekomstige Vergunningsproces niet alleen de processen van de bestaande spelers in de keten centraal staan. Burgers en bedrijven zullen een nadruikkelijkere rol en inbreng krijgen. Onze ingezette technologie heeft zich op dit moment al bewezen bij andere gemeenten doordat het:

  • Informatieoverdracht tussen het DSO en de gemeentelijke systemen soepel laat verlopen
  • Op een veilige manier ketenpartijen kan aansturen en informeren over activiteiten en taken
  • Voorziet in een mogelijkheid om de actieve participatie van burgers en bedrijven naar wens in te richten
  • Voor gebruikers heldere inzichten geeft in de statussen van objecten en processen die behoren bij aanvragen
  • Voorbereid is op de koppeling en integratie met nieuwe technologie en andere systemen.

Draagvlak en adoptie

Een oplossing die omarmd wordt door gebruikers en aansluit op uw lopende traject en toekomstige ontwikkelingen

Een competentiegericht trainingsprogramma ter ondersteuning van uw medewerkers

Bij de uitvoering van de Omgevingswet wilt u maximaal gebruikmaken van de kracht van de burgers en bedrijven uw gemeente en regio. Een VTH-oplossing die dit alleen technisch functioneel mogelijk maakt volstaat hierbij niet. Voor een succesvolle toepassing van nieuwe technieken moeten de gebruikers hiervan – uw vergunningverleners, handhavers, toezichthouders en juristen – de nieuwe techniek omarmen. Daar zorgen wij voor met ons beproefde methode waarin persona's in de uitvoering en technologie, en ervaringen worden verbonden (BXT-concept). Dit laten wij aansluiten op de transformatie- en opleidingsprogramma's die reeds binnen uw organisatie lopen. Uiteraard dragen wij ook zorg voor de technische trainingen die nodig zijn voor een adequaat gebruik en beheer van de applicatie.

Gerichte trainingsprogramma’s en verandermanagement, inbegrepen in onze inschrijfprijs, die de gebruikers faciliteren om te werken in de geest van de nieuwe Omgevingswet;

  • Trainingen gericht op de bedoeling en toepassing van de Omgevingswet
  • Trainingen gericht op verschillende doelgroepen en persona's
  • Trainingen gericht op het technisch functioneel gebruik van het syteem
  • Trainingen gericht op het technisch functioneel beheer van het syteem
  • Het leren, oefenen en vormgeven van de participatie van burgers en bedrijven.

Kritische vriend

Een toekomstbestendige oplossing die we in co-creatie realiseren

Na een gedegen voorbereidings- en invoeringsfase werken we nauw met u samen aan een VTH-proces dat meegroeit met uw ambities. In de visie van PwC is de klant niet altijd koning echter de relatie wel heilig. Dit houdt in dat wij u op een professionele manier steeds zullen voorzien van adviezen en feedback die uw reis naar uw ambities ten goede komen. Daar hoort ook een weerwoord bij en het uitdagen van elkaar op inhoudelijke argumenten. Door onze gebundelde krachten kunt u rekenen op:

  • Een kritisch partnership en een gebruikersgroep om samen met ons de kwaliteit van de oplossing in co-creatie continu te verbeteren en ‘best-practices’ te delen
  • Een jaarlijkse ‘health-check’ van de inrichting van uw VTH-proces met gerichte adviezen over procesoptimalisatie vanuit het gebruikersperspectief gekoppeld aan een kwaliteitstoets
  • Jaarlijkse adviezen over de door te voeren wijzigingen binnen de VTH-oplossing om in te spelen op de actuele wet- en regelgeving
  • Een gedegen projectmanagementaanpak volgens een bewezen 1o-fasenbenadering, zowel in de invoeringsfase als de meerjarige beheerfase.

Hoe wij u kunnen helpen

PwC werkt samen met Omnimap op het VTH-domein. Omnimap is een VTH-oplossing die technologisch state-of the art is en volledig werkt volgens de principes van Common-Ground en Saas.

Met een optimaal programma-management draagt PwC bij aan de menskant en zet daarbij haar ervaringen met andere transformatie-projecten voor u in. Samen met ons professioneel opleidingsinstituut ‘PwC-Academy’ zorgen wij dat de betrokken gebruikers en beheerders de nieuwe applicatie en de vanuit uw Omgevingsvisie gewenste veranderingen omarmen. Een samenwerking waarin u de regie heeft en waarin wij zorgen voor een effectieve en efficiënte uitvoering.

Volg ons