De traditionele bedrijfsmodellen van de beheerders van energienetten staan door de effecten van wereldwijde technologische innovaties en de overstap naar duurzame energie zwaar onder druk. Duurzame energie vervangt fossiele brandstoffen en energienetwerken worden van top-down gecentraliseerde systemen omgezet naar veel interactievere, maar ook gedecentraliseerde en gefragmenteerde netwerken.
Netbeheerders krijgen te maken met meer interactiviteit en contact met hun klanten. De energieconsument van de toekomst zal meer betrokken zijn bij hoe en waar zijn energie wordt opgewekt. Het aanleggen van slimme netwerken is in deze context van groot belang voor netbeheerders.
Voor traditionele netbeheerders neemt de concurrentie toe. Huishoudens voorzien in toenemende mate zelf in hun energiebehoefte en nieuwe aanbieders betreden de markt met nieuwe waardevoorstellen en verdienmodellen. Bovendien kunnen netbeheerders (binnen de wettelijke kaders) een belangrijke rol spelen in de energietransitie.
Al deze ontwikkelingen dwingen netbeheerders zich steeds soepeler aan te passen aan een turbulente omgeving.
Met onze kennis van, en ervaring in de sector bieden wij u diensten aan op het gebied van:
Blockchain is een technologie die zogenaamde "peer-to-peer" transacties mogelijk maakt. In de financiële sector is het dankzij de Bitcoin inmiddels een...
Wind op zee kan een significante bijdrage leveren aan de Europese energietransitie, vooral in Noordwest-Europa.
De energie-retail markt is in hoog tempo aan het veranderen, gedreven door een combinatie van technologische ontwikkelingen, nieuwe businessmodellen en...
In New Energy Futures geven we mogelijke toekomstperspectieven om zo inzicht te krijgen in de dynamiek binnen de olie en gas sector.
© 2015 - 2019 PwC. Alle rechten voorbehouden. 'PwC' verwijst naar de juridische entiteiten zoals omschreven in de legal disclaimer. Zie daarvoor onderstaande link.