06/12/22
ESG (Environmental, Social en Governance) speelt een steeds grotere rol in onze dagelijkse activiteiten en bedrijven zien zich steeds vaker onder een maatschappelijk vergrootglas geplaatst. Hoewel zij het vergroten van transparantie over ESG nastreven, is ESG meer dan rapporteren en governance. Voor verzekeraars is de rol van de actuaris cruciaal voor de uitvoering van hun ESG-filosofie. Een vijfstappenplan plaveit de weg naar een succesvolle ESG-transitie van de actuariële processen.
Bij verzekeraars neemt ESG een prominente plaats in binnen de bedrijfsvoering. Maatschappelijke ontwikkelingen, zoals klimaatverandering, schaarste, diversiteit en inclusie, gegevensbeveiliging en transparantie, zorgen ervoor dat zowel klanten als beleggers en investeerders in hun besluitvorming steeds meer waarde hechten aan ESG-overwegingen.
‘Verzekeraars zien net als andere bedrijven in dat de ESG-transitie kansen biedt voor waardecreatie op de lange termijn’, stellen risk modeling-specialisten Lars Janssen, Juliska Tel en Raquel Humphris van PwC. ‘Enerzijds zijn klanten in veel gevallen bereid meer te betalen voor groene en maatschappelijk onderlegde producten. Anderzijds spelen toezichthouders een rol in de vereisten van ESG-activiteiten. Zo maakte De Nederlandsche Bank onlangs bekend dat zij verwacht dat verzekeraars aantonen adequaat te kunnen acteren op de gevolgen van klimaat- en milieurisico's. De rol van de actuaris komt daarmee in de spotlights.’
Het in kaart brengen van ESG-risico’s geeft niet alleen beter zicht op de portefeuille van de verzekeraar, maar kan ook dienen als katalysator voor maatschappelijke ontwikkelingen. ‘De actuaris vervult hierbij een sleutelrol en moet zowel financiële, commerciële als ESG-overwegingen meenemen’, vervolgt Janssen. ‘Deze precaire balans is complex en aan verandering onderhevig. ‘Pricing’ en productontwikkeling behoren tot de belangrijkste knoppen van de verzekeraar. Maar zij moeten doeltreffend ingezet worden om draagvlak en vertrouwen in de maatschappij te behouden.’
‘Voor een succesvolle ESG-transitie is een integrale en coherente aanpak nodig’, vult Tel aan. ‘Door de toenemende mate van beschikbaarheid van data en data-analysetechnieken moeten verzekeraars moderniseren en steeds concreter nadenken over thema’s als actuariële modernisering en de actuaris van de toekomst. Om verzekeraars hierbij te helpen, hebben wij een aanpak in vijf stappen vastgesteld die hen ondersteunt in de voorbereiding en de uitvoering. Dit vijfstappenplan richt zich op het continue 'pricing'-proces van de verzekeraar.’
Om aan te sluiten bij de ESG-doelstelling van de verzekeraar moet ESG deel uitmaken van zowel de technische als de commerciële premie. Op basis van zijn doelstellingen kan een verzekeraar de uiteindelijke commerciële premie anders vaststellen dan de technische premie. Deze vaststelling heeft een direct effect op de karakteristieken van de portefeuille en zorgt voor instroom, uitstroom en/of veranderingen in gedrag van polishouders.
ESG geeft een extra dimensie aan het proces van premiestelling. Het gebruik van de commerciële premie om een stimulans te creëren, kan gunstig zijn voor het milieu, maar ook ongewenste neveneffecten hebben. Omdat een verzekeraar via de premiestelling de ESG-transformatie bij klanten kan stimuleren, is het belangrijk dat een verzekeraar zijn modellen beoordeelt aan de hand van vijf stappen.
Een verzekeraar moet allereerst inzicht krijgen in de ESG-risico’s van de portefeuille: de ESG-gerelateerde ontwikkelingen waaruit schadeclaims kunnen voortvloeien. Dit inzicht verkrijgt de verzekeraar door het uitvoeren van een portefeuille-analyse. Hierbij bepaalt de verzekeraar voor ieder product afzonderlijk het potentiële ESG-risico. Deze stap vergt toegewijde aandacht en een nauwe samenwerking tussen de commerciële en de actuariële afdelingen. Het vormen van een multidisciplinair team heeft de voorkeur.
Op basis van de vastgestelde ESG-risico’s en klantprofielen moet een verzekeraar besluiten nemen over bestaande producten, uit te breiden producten en nieuwe producten. Om daarmee de ESG-risico’s voor zichzelf zo veel mogelijk te mitigeren. Dit biedt kansen voor zowel het vormgeven van bestaande producten als het ontwikkelen van nieuwe producten die beter aansluiten bij de huidige maatschappelijke ontwikkelingen.
Een van de belangrijke uitdagingen voor een verzekeraar is de beschikbaarheid van bruikbare data voor de prijsstelling van producten. Hier komt de behoefte aan ESG-indicatoren tot stand. De verzekeraar moet inzicht krijgen in de beschikbare hoeveelheid data. Daarbij moet hij rekening houden met de toegankelijkheid en de opslag zodat hij de data efficiënt kan gebruiken in het prijsmodel.
Om tot een technische premie te komen, combineert de verzekeraar de verkregen inzichten uit de voorgaande fases. Hij beoordeelt en vertaalt de beschikbare data zodanig dat deze geschikt zijn voor het gebruik als ESG-variabelen. De uitdaging schuilt hier niet alleen in bruikbaarheid, maar ook in besluitvorming. Het is aan de actuaris alle informatie te beoordelen op een manier die wellicht anders is dan in het gevestigde prijsmodel. Hij moet hierbij een mening vormen over het huidige prijsmodel en de gehanteerde methodiek. Dit kan leiden tot conclusies over de granulariteit van het model, de toepasbaarheid van de geïdentificeerde ESG-risico’s in het model en de kwaliteit van de uitkomsten. Afhankelijk van het huidige prijsmodel kunnen de gevolgen variëren van beperkte aanpassingen tot de ontwikkeling en de implementatie van nieuwe prijsmodellen.
De verzekeraar stelt de commerciële premie vast op basis van de technische premie en alle doelen en vrijheidsgraden rondom de ESG-filosofie. Hij inventariseert en weegt de impact van de ESG-risico's op de technische premie af tegen de ESG-doelstelling. Hierbij is het belangrijk inzicht te hebben in de ESG-risico’s die hij wel of niet meeneemt in het bepalen van de commerciële premie. Ook hier ligt een uitdaging voor de verzekeraar. Er is extra aandacht nodig voor het identificeren van ESG-doelen die passen in de filosofie van de verzekeraar. Welke stimulansen of ontmoedigingen wil de verzekeraar op basis daarvan bewerkstelligen? En welke mogelijke wenselijke én onwenselijke gevolgen heeft dit voor zijn markt- en maatschappelijke positie?
Een voorbeeld waar een verzekeraar het vijfstappenplan kan toepassen, is de overgang naar een geëlektrificeerd wagenpark vanuit ESG-doelstellingen en wet- en regelgeving. De elektrificatie van het wagenpark creëert nieuwe kansen voor verzekeraars. Zij kunnen door premiestelling de markt bewegen milieuvriendelijker te rijden.
Inzicht in de dynamiek van een elektrificerende vloot is essentieel om de bijbehorende risico's en kansen te begrijpen en te prijzen. Bij het vaststellen van de commerciële premie komt de verzekeraar voor een uitdaging te staan. Het verlagen van deze premie ten opzichte van de technische premie kan voor een stimulans in elektrisch rijden zorgen. Tegelijkertijd bestaat er indirecte maatschappelijke uitsluiting doordat de aanschaf van een elektrisch voertuig kostbaar kan zijn en een deel van de maatschappij niet kan profiteren van deze stimulans.
Om deze discussie te faciliteren, onderzocht PwC wat de impact is van de elektrische vloot op de hoogte en de frequentie van schadeclaims. ‘We zien bijvoorbeeld dat de frequentie van de claims van elektrische auto’s vergelijkbaar is met die van auto's op fossiele brandstoffen, maar we constateren dat elektrische voertuigen een ander risicoprofiel hebben. Hierdoor vallen de claims gemiddeld hoger uit, wat zich vertaalt in een stijgende technische premie. De commerciële premie kan ingezet worden om maatschappelijk gewenst gedrag te stimuleren in de aanschaf van elektrische auto’s. Dit onderzoek toont aan dat het - ondanks databeperkingen - haalbaar is datagedreven beslissingen te maken over het opnemen van ESG-componenten in de prijzing. Verzekeraars kunnen eenzelfde onderzoek uitvoeren voor het verkrijgen van inzicht in de ESG-effecten binnen de markt’, concludeert Janssen.