Compliance
Financiële instellingen moeten voldoen aan geldende wet- en regelgeving. Compliance is echter geen statisch en scherp afgebakend begrip. Het EU Action Plan stoelt in belangrijke mate op het taxonomie-voorstel, een classificatie van duurzame activiteiten. Taxonomie gaat uit van juistheid: een instelling kan bij wijze van spreken flink investeren in bruinkool en toch compliant zijn, tenminste zolang de instelling niet claimt dat dit een duurzame investering is. Maar klanten, investeerders en andere stakeholders verwachten meer. Ook kennen standard setters een steeds groter belang toe aan ESG-criteria in bijvoorbeeld stresstesten, met vragen als 'Is het bedrijfsmodel levensvatbaar als er in de toekomst een verbod op bruinkool of CO2-beprijzing komt?’ en ‘Is het sturen op louter compliance een nauwelijks houdbare strategie?’. Bij financiële instellingen die alleen op compliance sturen, erodeert het verdienmodel en de licence to operate langzaam maar zeker.
Active management
Compliance is noodzakelijk, maar niet voldoende. Een ambitieuzere strategie op het gebied van sustainable finance vereist het actief managen van ESG-elementen en de integratie ervan in de interne organisatie en in de kernprocessen. Deze aanpak heeft aandacht voor de extra commitments die financiële instellingen aan zijn gegaan, zoals het onderschrijven van de UN Principles for Responsible Investment. Hoewel dergelijke commitments vrijwillig zijn - en dus geen wettelijke verplichting - worden ze steeds meer gezien als soft law. Met andere woorden: toezichthouders, kredietbeoordelingsbureaus en klanten verwachten steeds meer dat financiële instellingen zich er wel aan houden.
Active engagement
Active engagement komt binnen bereik als een financiële instelling ESG intern voldoende heeft geïntegreerd om de focus naar buiten te verleggen. Instellingen nemen in hun sustainability-beleid de belangen van externe stakeholders breder mee. In hun externe rapportages leggen ze verantwoording af over dat beleid, bijvoorbeeld door daarbij de richtlijnen van de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) te volgen. Omgekeerd worden klanten en bedrijven waarin geïnvesteerd wordt actief aangesproken op hun ESG-beleid, en maken financiële instellingen gebruik van hun stemrecht op aandeelhoudersvergaderingen om dat beleid te beïnvloeden.
Frontrunner
Koplopers op het gebied van sustainable finance zijn er helemaal op ingericht om via hun investeringsbeleid een positieve ESG-impact te maken. Doing well by doing good is het devies. Ze profileren zich en worden herkend als leiders op dit gebied. Frontrunners zetten de gouden standaard in sustainable finance. Ze gebruiken de meest geavanceerde tools en metrics, zien als eerste nieuwe kansen en mogelijkheden, brengen de risico's daarvan in kaart en nemen investeringsbeslissingen, in de overtuiging dat die op langere termijn tot een betere samenleving leiden en mede daarom ook rendabel zal zijn.