Privégebruik - Inzicht in uw btw-correctie 2020

10/12/20

Aan het eind van ieder jaar moet u de btw-correctie voor het privégebruik berekenen en in de laatste btw-aangifte van dat boekjaar verwerken. In de publicatie ‘Privégebruik - Inzicht in uw btw-correcties 2020’ beschrijven wij de correcties die zijn opgenomen in de btw wet- en regelgeving.

We hebben dit jaar enkele bijzondere aandachtspunten opgenomen met betrekking tot de gevolgen van COVID-19, zoals de btw-gevolgen van giften en thuiswerken.

In zijn algemeenheid zien wij een ontwikkeling in de jurisprudentie over de btw-correctie voor het privégebruik ten gunste van ondernemers. Dit lijkt erop te duiden dat de Belastingdienst in bepaalde gevallen te snel neigt naar het uitsluiten van aftrek zodra privégenot bij een werknemer gesignaleerd wordt. 

De Hoge Raad kijkt echter vooral naar de noodzaak voor de onderneming. Zeker bij de toegenomen thuiswerkverstrekkingen in de coronacrisis, maar bijvoorbeeld ook bij de verstrekking van bedrijfsbusjes (uiteraard buiten het BUA, maar met dezelfde toets) blijft het wenselijk dat de Belastingdienst primair het ondernemingsbelang in bijzondere situaties voor ogen houdt.

De verschillende correcties zijn op hoofdlijnen beschreven waardoor u een goed inzicht krijgt in de huidige stand van zaken. De volgende correcties komen aan bod: verbod op aftrek van horeca-btw, Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting 1968 (hierna BUA), btw-heffing over fictieve prestaties waaronder privégebruik van de auto van de zaak en privégebruik van zakelijk geëtiketteerde onroerende zaken.

In de praktijk vormt de btw-correctie voor het privégebruik van de auto van de zaak meestal het grootste financiële belang. Wij besteden in deze publicatie daarom extra aandacht aan deze correctie.

Deze publicatie bevat geen uitputtend overzicht van alle relevante regels en jurisprudentie. Wilt u na het lezen van deze publicatie meer informatie over deze btw-correcties en de mogelijkheden voor uw onderneming? Neemt u dan contact op met uw PwC btw-adviseur. Die helpt u graag verder.

Contact

Jochem Kijftenbelt

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)64 801 92 27

Knowledge Centre

Rotterdam, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 43 51

Volg ons