Volgens PwC’s AI-voorspellingen voor 2025 verschuiven de concurrentieregels snel en ondergaat de arbeidsmarkt een ingrijpende transformatie. Zelfs bedrijven die AI intensief gebruiken en leidend zijn in implementatie, kunnen niet precies voorspellen wat er komen gaat. De impact is zo groot dat niemand alle antwoorden heeft. Wat wél vaststaat: succes in deze transformatieve periode hangt af van de strategische keuzes die leiders maken, hoe zij inspelen op veranderende werkprocessen en in hoeverre zij vertrouwen binnen de organisatie stimuleren. Wat vandaag werkt, biedt morgen geen garantie. Strategische beslissingen draaien nu om snel schakelen, flexibel groeien en innovatie als prioriteit.
AI versnelt alle aspecten van een bedrijf: van inzichten en besluitvorming tot capaciteitsopbouw en organisatieontwikkeling. Bedrijven die snelheid omarmen en medewerkers stimuleren om flexibel te opereren, benutten als eersten de voordelen.
Technologische doorbraken uit het verleden laten zien hoe sterk de impact kan zijn. Tijdens de opkomst van het internet verdubbelde de jaarlijkse arbeidsproductiviteitsgroei in de VS tot 2,8 procent tussen 1995 en 2005. Dit leverde de economie triljoenen op. Na 2010 vlakte deze groei af, met productiviteitsgroei van een bescheiden 1,2 procent tot 2022. AI toont minstens hetzelfde potentieel – en mogelijk een grotere impact – om een nieuwe economische groeigolf aan te jagen.
AI toont minstens hetzelfde potentieel als internet – en mogelijk een grotere impact – om een nieuwe economische groeigolf aan te jagen.
Cumulatief aantal AI-doorbraken van 1950 tot 2025
Bron: PwC-analyse op basis van gegevens van de Europese Commissie en Epoch AI over AI-doorbraken in de loop van de tijd, januari 2025
Een vergelijking met een Formule 1-raceteam illustreert helder hoe AI strategie ondersteunt. Een F1-auto blinkt uit in techniek en precisie, maar de bestuurder bepaalt het succes, ondersteund door een team van experts. Om te kunnen winnen, moet je op alle aspecten absolute topklasse prestaties neerzetten: van techniek en talent tot strategie, efficiënte processen, optimale samenwerking en de nieuwste innovaties. Daarin speelt ook AI nu al een hoofdrol: tijdens een race analyseren AI-systemen in realtime data over concurrenten, prestaties en baanomstandigheden. De coureur en het team nemen AI op in hun strategie, waardoor elke bocht en beslissing slimmer en effectiever uitpakt. Tussen races en seizoenen optimaliseren ze hun aanpak met AI-gestuurde inzichten, zodat ze sneller en succesvoller racen.
Net als een raceteam functioneert een bedrijf als een dynamisch systeem. Snelheid en wendbaarheid maken het verschil. Leiders die AI en data benutten voor marktanalyses, sectorinzichten en bedrijfsprestaties versterken hun concurrentiepositie.
AI biedt een strategisch dashboard met realtime-inzichten in marktbewegingen, sectorontwikkelingen, belasting- en regelgeving en bedrijfsprestaties. Dit helpt bij het herkennen van opkomende trends en optimalisatiekansen.
Bedrijven die AI slim integreren, realiseren nu al tot dertig procent productiviteitsverbetering. Volgens de 28e Global CEO Survey van PwC meldt 56 procent van de CEO’s een efficiënter gebruik van werktijd door generatieve AI. Daarnaast ervaart 32 procent een omzetstijging en ziet 34 procent een hogere winstgevendheid. CEO’s versnellen de AI-adoptie en integreren AI binnen technologische platforms (47 procent), bedrijfsprocessen (41 procent), personeelsontwikkeling (31 procent) en kernstrategieën (24 procent). Een derde verwerkt AI direct in producten en diensten. Generatieve AI maakt hypergepersonaliseerde producten en diensten mogelijk, en nieuwe verdienmodellen.
Alle nieuwe kansen hebben ook gevolgen voor bestaande bedrijven en verdienmodellen. Traditioneel bood schaalgrootte daarbij belangrijk voordeel: die maakte diepere specialisatie mogelijk, grotere technologie-investeringen en lagere productiekosten. AI verandert dit fundamenteel: met AI slagen kleine en middelgrote bedrijven erin om te opereren op het niveau van grote spelers. Ook een klein fintechbedrijf bijvoorbeeld kan met AI kredietwaardigheid beoordelen op basis van honderden variabelen. Dit leidt tot een hoger aantal goedgekeurde leningen en geautomatiseerde processen, waardoor de organisatie sneller groeit en concurrerender wordt.
Voor grotere bedrijven opent AI de deur naar nieuwe manieren van werken. AI-agenten bieden een potentieel onbeperkte productiviteit en ondersteunen medewerkers bij complexe taken. Mens-AI-samenwerking verhoogt de productiviteit en snelheid met vijftig procent, blijkt uit onze analyse van klantcases en interne AI-toepassingen. Dit leidt tot een verschuiving: de traditionele arbeidspiramide evolueert naar een diamantvorm waarin menselijke expertise en AI-gestuurde intelligentie beide een sleutelrol spelen.
Let wel: bij dat alles blijft de mens, en blijven jouw mensen, altijd centraal staan. Zij coördineren AI-agenten, valideren inzichten en zetten AI in om innovatieve producten en efficiëntere processen te ontwikkelen. Dit vraagt niet alleen om technologie en vaardigheden, maar ook om een werkcultuur waarin medewerkers AI beschouwen als een instrument dat hun impact vergroot.
In een tijdperk van continue disruptie is technologische innovatie de belangrijkste succesfactor. Bedrijven die zich heruitvinden met AI-gedreven strategieën zetten de toon in steeds competitievere markten. Steeds meer organisaties herzien hun bedrijfsmodellen radicaal. Veel bedrijven onderzoeken tientallen AI-use-cases en identificeren nieuwe kansen voor kostenbesparing, marktgroei en strategische differentiatie. AI moet een vanzelfsprekend onderdeel vormen van bedrijfsprocessen, producten en klantinteracties. Innovatie ontstaat door AI slim in te zetten om werkprocessen continu te verbeteren. Teams die AI als integraal hulpmiddel zien, bedenken sneller nieuwe toepassingen.