Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

Biodiversiteit is alles, alles is biodiversiteit

Toenemende regelgeving en tanende natuur vereisen actie

Van een waterdruppel tot een worm in de grond en van woestijn tot een bos vol loofbomen - onze aarde is een verzamelplaats van allerlei soorten natuur. Die natuur is onze levenslijn. Voeding, medicijnen en industriële hulpbronnen - bijna alles vindt z’n oorsprong in biodiversiteit. Niet voor niets stellen de Verenigde Naties dat veertig procent van onze wereldeconomie afhankelijk is van biologische hulpbronnen. Nu ongeveer 1 miljoen plant- en diersoorten wereldwijd met uitsterven worden bedreigd staat alles onder druk.

Voor bedrijven betekent dit een nieuwe uitdaging én verantwoordelijkheid. Door toenemende wet- en regelgeving en druk vanuit belanghebbenden wordt de lijst met actiepunten steeds groter. Data verzamelen, rapportages inrichten, strategie formuleren en de transformatie inzetten om een positieve impact te maken op biodiversiteit: hoe doe je dat? Binnen PwC brengen we onze aandacht, kennis en het gehele ecosysteem aan medewerkers, kennispartners als Wageningen University & Research én onze klanten samen om tot oplossingen te komen.

Playback of this video is not currently available

4:12

Biodiversiteit

'We tasten het fundament aan van onze economie, voedselzekerheid, gezondheid en kwaliteit van leven.'

Sir Bob Watson, oud-voorzitter van IPBES

Het herstellen van de biodiversiteit vergt onze aandacht. Nu en in de toekomst

Al menig jaar staat klimaat hoog op de agenda. De zorgelijke staat van de natuur is daarentegen minder vaak onderwerp van gesprek, of actie. Dat moet anders, want de ongekend snelle achteruitgang van de biodiversiteit vormt zo mogelijk een nog grotere bedreiging voor de mensheid dan de opwarming van de aarde. Dat stelt IPBES, het onderzoekspanel voor biodiversiteit en ecosystemen en tegenhanger van het op klimaat gerichte wetenschappelijke panel (IPCC) van de Verenigde Naties.

Ongeveer 1 miljoen plant- en diersoorten wereldwijd worden op dit moment met uitsterven bedreigd. De biodiversiteit is de laatste vijftig jaar met 68 procent afgenomen. De huidige inspanningen zijn onvoldoende om de ongekende achteruitgang van de natuur te stoppen. Daarmee tasten we het fundament aan van onze economie, voedselzekerheid, gezondheid en kwaliteit van leven.

1937

Wereldbevolking: 2,3 miljard
Koolstof in atmosfeer: 280 parts per million
Resterende wildernis: 66%

1978

Wereldbevolking: 4,3 miljard
Koolstof in atmosfeer: 335 parts per million
Resterende wildernis: 55%

2020

Wereldbevolking: 7,8 miljard
Koolstof in atmosfeer: 415 parts per million
Resterende wildernis: 35%

Positieve impact op biodiversiteit, waar te beginnen?

Bedrijven starten de zoektocht naar een minder grote negatieve en uiteindelijk positieve impact op biodiversiteit doorgaans vanuit een basale vraag: waar moeten we beginnen? Dat startpunt is volledig afhankelijk van de plekken waarop een bedrijf actief is en de activiteiten die het daar onderneemt. Verschillende activiteiten zorgen voor verschillende vormen van druk op biodiversiteit.

Landgebruik is daarbij een van de belangrijkste thema’s om naar te kijken. Hoeveel land wordt er gebruikt, op welke manier wordt het land gebruikt en waar ligt het gebruikte land precies? Andere belangrijke factoren die een negatieve impact hebben op biodiversiteit- ook wel drukfactoren genoemd - zijn watergebruik, vervuiling van de omgeving door ecotoxicologie of het onttrekken van natuurlijke hulpbronnen.

Biodiversiteit en regelgeving: de tijd van achterover leunen is voorbij

Gelukkig staan biodiversiteit en natuur steeds hoger op de internationale- en bedrijfsagenda. Dit is terug te zien in de EU Biodiversiteit Strategie 2030, met daarin onder andere het doel om drie miljard bomen te planten en het gebruik van pesticiden met 50 procent te verminderen. Daarnaast speelt biodiversiteit een grote rol in de EU Taxonomie, de Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD) en de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Binnen de SFDR wordt het bijvoorbeeld verplicht te rapporteren over activiteiten die een negatieve invloed hebben op gebieden met een kwetsbare biodiversiteit. De CSRD, de EU-richtlijn die momenteel wordt ontwikkeld zodat organisaties op hetzelfde niveau over niet-financiële informatie rapporteren als over financiële informatie, moet ervoor zorgen dat beide rapportages een gelijk gewicht krijgen in de besluitvorming van bedrijven.

De biodiversiteit is wereldwijd de laatste vijftig jaar met 68 procent afgenomen.

Living Planet Report 2020

Daarnaast staat in 2022 de COP15 gepland, de VN-top die zich volledig richt op biodiversiteit en qua belang vergelijkbaar moet worden met de klimaatconferentie van Parijs in 2015. De doelstellingen voor dit decennium op het gebied van biodiversiteit worden hier bepaald en vertaald in concrete richtlijnen.

Strategische slagkracht

Steeds meer bedrijven en organisaties zijn op zoek naar hulp bij het begrijpen van de strategische vraagstukken op het gebied van biodiversiteit. Zo heeft een havenbedrijf te kampen met illegale handel in beschermde wilde dieren en planten en zoekt een manier dit te bestrijden. Een bank vraagt hoe om te gaan met het risico dat leningen verschaft worden aan klanten die bijdragen aan ontbossing. En een energiebedrijf wil bij de ontwikkeling van nieuwe energieprojecten geen negatieve impact hebben op de lokale omgeving, maar hoe zorg je daarvoor?

Kennis van biodiversiteit en een geïntegreerde aanpak op het gebied van klimaat en natuur is essentieel voor een positieve impact op milieugebied. Bedrijven die op grote schaal bomen aanplanten om hun CO2-vervuiling te compenseren en zo hun negatieve impact op het klimaat verkleinen gaan vaak voorbij aan het belang van biodiversiteit. Het aanplanten van een grote hoeveelheid dezelfde bomen kan namelijk een negatief effect hebben op het lokale ecosysteem. Daarom is samenwerking van een ESG-team waar verschillende invalshoeken nieuwe perspectieven brengen zo belangrijk. Van bioloog tot accountant en van strategie-expert tot transformatiespecialist - samen werken we aan strategische oplossingen op het gebied van biodiversiteit.

Rapportage, strategie én transformatie

Sociaal bewogen consumenten, aandeelhouders, kredietbeoordelaars en investeerders - bedrijven worden door een grote groep aan belanghebbenden en door nieuwe wet- en regelgeving gedwongen op het gebied van ESG (Environmental, Social en Governance) stappen te maken. Bedrijven moeten zich voorbereiden op fundamentele veranderingen in vrijwel alle aspecten van hun organisatie. Deze aspecten verdelen we onder in wat we de drie dimensies van de ESG-revolutie noemen: een nieuwe kijk op reporting, strategische heroriëntaties en grootschalige bedrijfstransformaties.

Op het gebied van biodiversiteit is het essentieel om te werken met mensen die alles van biodiversiteit weten. Daarom werken we binnen het ESG-team niet alleen met accountants en strategieconsultants, maar ook met experts op het gebied van biologie en klimaat. We helpen bij het stellen van stevige ambities, het formuleren van een robuuste strategie, het meten van kpi’s op het gebied van biodiversiteit, het opzetten van de juiste rapportage, het organiseren van de data én het meenemen van alle medewerkers in de organisatie. Want alleen samen komen we tot echte impact voor een meer duurzame wereld.

PwC-Experience Center twee weken in teken van biodiversiteit

Samen komen we tot nieuwe ideeën en creëren we oplossingen voor belangrijke problemen. Het leven op aarde en de tanende natuur verdient onze aandacht én creativiteit. Met onze klanten, kennispartners als Wageningen University én PwC-experts uit andere landen komen we daarom geregeld samen om tot nieuwe ideeën en oplossingen te komen op het gebied van biodiversiteit.

Twee weken lang stond het PwC-Experience Center in Amsterdam volledig in het teken van biodiversiteit. Een groot en breed onderwerp, dat voor veel klanten nog ongrijpbaar kan aanvoelen. Onze missie? Biodiversiteit klein en tastbaar maken. Wat is de rol van water? Hoe kunnen we de gezondheid van de grond bepalen? Waar bestaan ecosystemen uit? En, uiteraard, hoe kunnen we helpen de negatieve impact van onze klanten te verkleinen en de positieve impact op biodiversiteit te vergroten? Het is een reis die we samen moeten maken. Er is geen andere weg dan de gezamenlijke weg. Van kleine stappen naar oplossingen voor grote problemen. 

Contact

Alexander Spek

Alexander Spek

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 039 89 82

Thijs IJsbrandij

Thijs IJsbrandij

Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 19 67

Volg ons