Inzicht in toekomstige behoefte personeel

Met behulp van een digitale PwC-tool kreeg de nationale politie inzicht in de toekomstige behoefte aan personeel.

Wat was het probleem?

De nationale politie doet haar werk in een maatschappij waarin de veranderingen elkaar snel opvolgen en waar de organisatie flexibel op moet inspelen om telkens haar bijdrage aan een veilige samenleving te kunnen blijven leveren. Gezien de duur van de politieopleiding (3-4 jaar) en de toekomstige arbeidsmarktsituatie is het cruciaal om elk jaar opnieuw vooruit te blikken en te bekijken wat er gaande is. Welke ontwikkelingen komen op de politie af? Veranderen die het politievak? Welke kennis en vaardigheden zijn nodig om het vak goed te kunnen uitoefenen? De antwoorden op deze vragen bepalen de instroomeisen, oftewel: hoeveel personen met welke achtergrond moeten instromen als starter of specifieke instromer? De politie kan het zich namelijk niet veroorloven dat er te weinig blauw op straat is, of dat de expertise van haar opsporingscapaciteit achterblijft bij nieuwe vormen van criminaliteit.

Nationale politie

Wat was de oplossing?

De nationale politie koos voor de PwC-dienstverlening op het gebied van strategische personeelsplanning. Een digitale tool geeft via historische ‘foto’s’ van de organisatie een film die inzicht geeft in de manier waarop tot dan toe de in- en uitstroom van hun personeel is verlopen, zowel in aantallen als in kosten en opbrengsten. Volgens een zorgvuldig privacybeschermend protocol wordt het huidige aanbod van en de toekomstige behoefte aan personeel bekeken vanuit de (huidige en historische) data van medewerkers.

Wat was het resultaat?

Een belangrijk inzicht dat de politie opdeed, is dat strategische personeelsplanning niet alleen iets is van HR, maar dat het de verschillende kolommen in een organisatie integreert. Voor de politie werd duidelijk hoeveel medewerkers er in de toekomst nodig zijn, welk opleidingsniveau zij moeten hebben en hoe hun inzetbaarheid is. Daarnaast bracht de tool de samenhangende kosten van een beleidskeuze of interventie in beeld.

Met behulp van de tool heeft de politie kunnen doorrekenen en de effecten, in fte’s en kosten, van de verschillende beleidskeuzes en interventies inzichtelijk kunnen maken. Daardoor konden de uiteindelijke beslissingen worden genomen op basis van facts & figures in plaats van op basis van intuïtie.

Contact

Jacques de Swart

Jacques de Swart

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 652 60 58

Volg ons