European Economic Outlook 2021

Vanuit het economisch bureau van PwC brengen we regelmatig de macro-economische ontwikkelingen in Europa in kaart. In deze nieuwe Europe Economic Outlook blikken we vooruit op 2021.

Betere vooruitzichten

Het nieuwe jaar begint met betere vooruitzichten dan we enkele maanden geleden konden voorzien. Met de introductie van vaccins groeit de hoop dat de coronapandemie tot een einde kan komen in de tweede helft van dit jaar. Verder is de uitslag van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten duidelijk en ligt er een brexit-deal. Hindernissen voor groei, waarmee we vorig jaar werden geconfronteerd, zijn hiermee verwijderd of tenminste minder groot in 2021.

We verwachten een indrukwekkende economische groei in veel landen en in een historische context. De briljante groeicijfers verhullen echter de aanzienlijk lagere niveaus van economische activiteit. Onderdrukte comsumptie zal een belangrijke groeidrijver zijn, maar tegelijkertijd zijn we benieuwd naar de gevolgen van het opschorten van de steunprogramma's van overheden.

Verder belichten we in onze European Economic Outlook 2021 hoe lockdowns de economie beïnvloeden. Wat was bepalender: de striktheid of de duur van de lockdowns? En hoe ziet de economische groei er in de komende kwartalen uit op basis van drie lockdownscenario’s?

{{filterContent.facetedTitle}}

Contact

Jan Willem Velthuijsen

Jan Willem Velthuijsen

Chief economist PwC, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 248 32 93

Volg ons