Voor uitgevers is het de hoogste tijd om de krachten te bundelen, de behoeften van consumenten opnieuw te bekijken en hun bedrijfsplannen aan te passen. Op die manier kunnen ze zich beter wapenen tegen de groeiende concurrentie en hun positie in de bredere entertainment- en media de komende jaren enigszins behouden.
Door Wouter Poot – PwC-expert op het gebied van entertainment en media
Bij het zien van het Boekenbal, de traditionele opening van de Boekenweek, moest ik toch ook even denken aan de dalende verkoopcijfers waarmee uitgevers al jaren worden geconfronteerd. Vroeger stopten we voordat we op vakantie gingen nog enkele boeken in onze koffer, maar tegenwoordig staan ook iPads en laptops op de lijst. Aan het zwembad of in het skichalet kunnen we dan spelletjes spelen en onze favoriete Netflix-series of YouTube-video's bekijken. Er bestaan tegenwoordig zoveel manieren om je vrije tijd in te vullen en lezen is er daar maar één van. Hierdoor moeten uitgevers nu de concurrentie aangaan met een veel grotere groep bedrijven binnen de sector.
Om in de toekomst op de inpaklijstjes van vakantiegangers blijven staan, moeten uitgevers uit hun comfortzone stappen. Investeren in productinnovatie vormt daarbij een essentieel onderdeel. Uitgevers moeten hun producten en diensten afstemmen op de veranderende behoeften en gewoonten van consumenten. Daarvoor moeten ze zich open opstellen en buiten de gebaande paden treden.
De moderne consument heeft een korte spanningsboog en wil slechts een beperkt deel van zijn tijd aan lezen besteden. Daarom moeten uitgevers niet blijven vasthouden aan het traditionele boek. Boeken moeten toegankelijker en korter worden om aantrekkelijk te blijven voor toekomstige lezers. En net dat vormt een teer punt bij cultuurminnende uitgevers en redacteuren. Maar als zij overeind willen blijven in deze veranderende markt, is het onvermijdelijk dat ze hun bedrijfsmodel aanpassen en zich richten op wat de consument écht wil. Slagen ze er uiteindelijk in de omzet te doen stijgen, dan kunnen ze ook de publicatie van traditionele literaire werken financieren.
Digitalisering is onvermijdelijk in de huidige markt. Wat dat betreft lopen uitgevers van educatieve boeken voorop, aangezien zij de omschakeling naar de behoeften en verwachtingen van de jongere generatie al gemaakt hebben. Inspelend op de trend van digitalisering zouden uitgevers ook een platform kunnen opzetten waarop alle verschillende soorten content samenkomen. Dit wordt ook gedaan in de muziekindustrie. Apple Music, Spotify en Google Play Music bieden vrijwel alle beschikbare muziek aan op één platform dat gemakkelijk toegankelijk en gebruiksvriendelijk is.
Wat het bedrijfsplan betreft, gaat het niet alleen om digitalisering en efficiënter en winstgevender publiceren; het gaat ook om het doorbreken van de traditionele werkwijze. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop wordt onderhandeld over uitgeefovereenkomsten of aan de gewoonte om aanzienlijke voorschotten uit te betalen. In feite moet de relatie tussen auteur en uitgever opnieuw worden vormgegeven.
Ik ben er oprecht van overtuigd dat de uitgeverij zich kan transformeren om voorbereid te zijn op de toekomst. Maar de toekomst begint nu en uitgevers moeten zo snel mogelijk in actie komen. Mijn advies is: stop met navelstaren en kijk verder dan de grenzen van de traditionele uitgeverij.
Wij begrijpen de Media & Entertainment branche en helpen bedrijven bij het ontwikkelen van een nieuwe strategie en de implementatie daarvan, vanuit Assurance,...
Digitaliseren is inmiddels de gewoonste zaak van de wereld. En het is vanzelfsprekend dat u meegaat. PwC helpt u daarbij. Wij kijken niet alleen naar...