In de snel veranderende wereld van vandaag ontwikkelt het concept ‘Dubbele Materialiteit’ zich als een cruciaal raamwerk voor het begrijpen van de onderlinge relatie tussen duurzaamheidsimpact en financiële prestaties. De dubbele materialiteitsanalyse onderzoekt zowel de impact van een bedrijf op mens en milieu als de duurzaamheids- kansen en risico’s voor een bedrijf zelf. Echter, vaak zijn traditionele strategieteams niet betrokken bij het uitvoeren van deze analyse.
In deze blog belichten we één van de redenen van de beperkte betrokkenheid van strategieteams bij de uitvoering van de dubbele materialiteitsanalyse. We pleiten voor een verandering waardoor strategieteams mede-eigenaar worden. Alleen op deze manier kan een organisatie het volledige strategische potentieel ervan benutten en waardevolle inzichten opdoen.
De dubbele materialiteitsanalyse vormt het startpunt van de voorbereiding op de CSRD-rapportage, vaak gedreven door financiële en duurzaamheidsafdelingen. Deze afdelingen nemen daarom vaak een leidende rol bij het uitvoeren van de dubbele materialiteitsanalyse. De misvatting dat de analyse enkel gedreven wordt vanuit compliance en rapportage perspectief zorgt voor de kloof tussen de strategieteams en de dubbele materialiteitsanalyse. Dit is een gemiste kans. Vooral omdat veel van de benodigde vaardigheden voor het uitvoeren van de onderliggende robuuste analyses — zoals financiële impactanalyses, het identificeren van markttrends, traditionele SWOT-beoordelingen, benchmarking en klantinzichten — al goed gevestigde kwaliteiten zijn van strategieteams.
Het is een gemiste kans wanneer je strategieteams niet betrekt bij de gesprekken over dubbele materialiteit. Deze teams spelen immers een cruciale rol in het vormgeven van de visie, doelen en belangrijke Key Performance Indicators (KPI's) van een organisatie. Door de afwezigheid van strategieteams, wordt de strategische waarde van duurzaamheid als onderdeel van de commerciële strategie niet erkend. In plaats van enkel een compliancevereiste, biedt de dubbele materialiteitsanalyse essentiële inzichten in de milieu-, sociale en governance (ESG) impacts, risico’s en kansen van een organisatie. Het stelt strategieteams in staat hun doelstellingen af te stemmen op de verwachtingen van stakeholders en externe ontwikkelingen zoals opkomende sociale trends en milieufactoren.
Door de inzichten uit de dubbele materialiteitsanalyse te negeren, lopen strategieteams het risico dat ze met incomplete inzichten werken. Het ontwikkelen van toekomstbestendige strategieën wordt daardoor beperkter. Bovendien wordt strategische autonomie steeds belangrijker door schaarste aan middelen en geopolitieke ontwikkelingen. De integratie van duurzaamheid in strategische besluitvorming is nodig om organisaties te ondersteunen bij het opbouwen van een weerbare organisatie.
Het niet aangrijpen van de kans om duurzaamheid in strategische besluitvorming te integreren, betekent niet alleen het risico om achterop te raken in een tijd waarin duurzaamheid steeds centraler staat in bedrijfsstrategieën, maar het ontneemt ook het senior management waardevolle informatie over innovatie, veerkracht en lange termijn succes. Het niet meenemen van perspectieven van stakeholders en het integreren van de dubbele materialiteitsanalyse in het algemene proces om de bedrijfsstrategie te verbeteren is een gemiste kans. Het leidt namelijk tot een gebrek aan identificatie en beheersing van ESG-risico's, het missen van kansen in opkomende markttrends en het niet onderscheiden van concurrenten die reactief blijven op duurzaamheid.
De effectiviteit van een dubbele materialiteitsanalyse hangt af van de samenwerking tussen ESG-experts, het strategieteam en andere afdelingen zoals finance, legal en risicobeheer (met draagvlak vanuit senior leiders). In een ideale situatie zouden organisaties een robuuste structuur voor dubbele materialiteit opzetten, geleid door strategie en duurzaamheid. Een structuur die silo's doorbreekt en nauwe samenwerking bevordert tussen de teams die betrokken moeten zijn. Deze structuur benut de unieke sterke punten van deze functies — door kennis over risico's en kansen van strategie te combineren met inzichten in duurzaamheid van ESG-experts. Door samen te werken, kunnen de teams een complete visie formuleren om kritische materiële onderwerpen te identificeren die niet alleen voldoen aan regelgevingsvereisten, maar ook resoneren met de waarden van stakeholders en markttrends.
Met deze inzichten kan het strategieteam zijn capaciteiten benutten om de resultaten om te zetten in waardevolle en strategische Key Performance Indicators (KPI’s) die bijdragen aan het succes van de organisatie. Dit proces zorgt ervoor dat duurzaamheidsvraagstukken naadloos worden geïntegreerd in de bredere bedrijfsstrategie. Bovendien bevordert dit organisatiemodel een continue dialoog met het bestuur, waarbij hun input en toezicht gedurende de gehele dubbele materialiteitsanalyse wordt verkregen. Door strategie en duurzaamheid te verbinden, kunnen organisaties een dynamisch ecosysteem creëren dat niet alleen compliance ondersteunt, maar ook lange termijn waardecreatie en veerkracht bevordert in een veranderende wereld.
Terwijl organisaties navigeren door de complexiteit van de huidige markt, helpt de integratie van de dubbele materialiteitsanalyse in strategische raamwerken hen om te voldoen aan regelgeving en het opdoen van inzichten voor succesvolle waardecreatie.
Is je organisatie klaar om haar aanpak te heroverwegen en meer waardevolle inzichten te krijgen uit de dubbele materialiteitsanalyse? Heb je nagedacht over hoe het afstemmen van strategie op duurzaamheid de besluitvorming zou kunnen verbeteren? Reflecteer op deze vragen en overweeg de voordelen die het integreren van dubbele materialiteit zou kunnen hebben bij het herdefiniëren van de strategische richting van jouw organisatie.
Partner, Sustainability, PwC Netherlands
Senior Manager ESG, PwC Netherlands