Opstart reguliere zorg

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS) gevraagd om een coördinerende rol te spelen bij het borgen van een optimale toegang tot de ziekenhuiszorg voor zowel mensen die besmet zijn met Covid-19 als mensen die een andere (urgente) zorgvraag hebben. De NZa coördineert de opschaling van de reguliere zorg. De opdracht van de NZa omvat de opschaling van zorg in alle sectoren, waaronder de reguliere ziekenhuiszorg.Op verzoek van de NZa nemen de elf Regionale Overleggen Acute Zorg (ROAZ) regio’s het voortouw in het verder opschalen van de reguliere ziekenhuiszorg. Het betreft zorg die normaliter in umc’s, ziekenhuizen of klinieken worden gegeven en de zorg die na de opname is benodigd. Naast de coördinatie van het gefaseerd opstarten van de reguliere zorg, gaan de ROAZ regio’s ook de zorgvraag en het aanbod in een groot deel van de reguliere zorg bij elkaar brengen. Het is het streven dat zij samen met de belangrijkste zorgverzekeraars en de zorgaanbieders in hun regio een plan van aanpak maken om de opstart van de reguliere zorg en de vervolgzorg die nodig is na een ziekenhuisopname verder uit te breiden. De ROAZ regio’s houden hierbij rekening met de draagkracht van de medewerkers in de zorg, het aantal beschikbare bedden en de beschikbare hulpmiddelen, maar ook de zorg die nodig blijft voor coronapatiënten.Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft samen met een brede groep deskundige partijen, op verzoek van het ministerie van VWS, het opschalingsplan COVID-19 opgesteld. Met dit plan beoogt het ministerie van VWS naar een situatie toe te werken waarin zo veel als mogelijk wordt voorkomen dat (acute) reguliere zorg te veel wordt verdrongen als een eventuele tweede golf zich voordoet. Door ook rekening te houden met de benodigde IC-capaciteit voor COVID-zorg en aan te sluiten bij de controlestrategie van het kabinet wordt een goede voorbereiding getroffen die Nederland in staat moet stellen om flexibel op te schalen.

Het LNAZ en de betrokken partijen bevelen een uitbreiding van de klinische, IC- en vervoerscapaciteit aan en omschrijven het belang van sterke regionale en nationale monitoring en samenwerking.

Eén van de aanbevelingen betreft het advies aan het ministerie van VWS om over te gaan tot een structurele uitbreiding van de IC-capaciteit tot 1350 IC-bedden en een flexibele capaciteit van 1700 IC-bedden. Om hiertoe te komen, zijn in deze kamerbrief drie stappen onderscheiden:

  • Stap 1 – 100% structureel beschikbaar maken van (1150 IC-bedden)
  • Stap 2 – 120% structureel beschikbaar maken (1350 IC-bedden)
  • Stap 3 – 150% flexibel beschikbaar maken (1700 IC-bedden)

In de kamerbrief geeft het ministerie van VWS aan dat de realisatie van de stappen één en twee van groot belang zijn voor het kabinet. Met de realisatie van stap twee wordt de controlestrategie van het kabinet namelijk ondersteund. In dit kader hebben de ROAZ aangegeven dat de genoemde uitbreiding naar 1350 IC-bedden gerealiseerd kan worden zonder dat de reguliere zorg afgeschaald hoeft te worden. Bij de uitbreiding naar 1700 IC-bedden flexibel (stap drie), zal de reguliere zorg wel afgeschaald moeten worden. Circa 80% van de reguliere zorg kan doorgang vinden. Dit percentage is voor het ministerie van VWS acceptabel voor een korte periode indien spoed en semi-spoed zorg te allen tijde doorgaat.

De opschaling in drie stappen heeft consequenties voor het vervoeren van patiënten. De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en Ambulancezorg Nederland (AZ) werken aan een verantwoorde opschaling van de IC-vervoerscapaciteit.

Contact

Willeke Bakker

Willeke Bakker

Partner, Consulting Lead, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 089 31 82

Hans Linders

Hans Linders

Senior Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 324 57 07

Volg ons