Max ten Cate, PwC-expert binnen de Publieke sector: ‘We zien een toename van duurzame strategieën en ambities bij organisaties in de publieke sector. Hoewel de mate van concreetheid nog sterk afhangt van de subsector. Gezien de impact van de publieke sector is het formuleren van sectordoelen en hierover transparant te zijn een belangrijk actiepunt’.
ESG, wat staat voor Environmental, Social, and Governance, is een essentieel concept dat steeds meer erkenning krijgt binnen de publieke sector. Het houdt in dat milieu-, sociale en bestuursfactoren worden geïntegreerd in het beleid en de besluitvorming van overheidsinstanties. Het integreren van ESG-factoren stelt overheidsinstanties in staat om beslissingen te nemen die zowel duurzamer als verantwoordelijker zijn, waardoor ze bijdragen aan een betere toekomst voor zowel het milieu als de samenleving.
Max ten Cate, PwC-expert binnen de Publieke sector
Circulariteit richt zich op het creëren van een duurzame en rendabele economie. Het gaat erom hulpbronnen zo efficiënt mogelijk te gebruiken en afval te minimaliseren door producten en materialen te hergebruiken, te recyclen en te herstellen. De overgang naar een circulaire economie is van cruciaal belang voor het verminderen van de druk op natuurlijke hulpbronnen en het verminderen van de negatieve impact op het milieu. Door te streven naar circulariteit kunnen overheidsinstanties bijdragen aan de energietransitie en de overgang naar hernieuwbare energiebronnen bevorderen.
De energietransitie is een belangrijk onderdeel van de circulaire economie. Het gaat om de verschuiving van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie, windenergie en biomassa. Overheidsinstanties spelen een cruciale rol bij het stimuleren van de energietransitie door het implementeren van beleid en het ondersteunen van initiatieven die gericht zijn op het bevorderen van duurzame energie.
Op sociaal gebied houdt ESG rekening met de impact van overheidsbeleid op de samenleving als geheel. Het gaat om het bevorderen van gelijke kansen, het verminderen van sociale ongelijkheid en het waarborgen van inclusiviteit. Overheidsinstanties streven ernaar om beleid te ontwikkelen en programma's te implementeren die de sociale duurzaamheid bevorderen en de levenskwaliteit van alle burgers verbeteren.
Door aandacht te besteden aan de "S" van ESG in de publieke sector, kan de overheid bijdragen aan een rechtvaardige en inclusieve samenleving, waarin de behoeften van alle burgers worden erkend en vervuld. Daarnaast richt sociale duurzaamheid zich ook op de eigen bedrijfsvoering van overheidsorganisaties.
Of u nu bij een overheidsinstantie, gemeente of instelling werkt, onze trainingen zijn geschikt voor een breed scala aan professionals die in de publieke sector werken.
Playback of this video is not currently available
Neem contact op en ontdek hoe wij u hierbij kunnen helpen
Meld u aan voor onze nieuwsbrief, de PwC Update