Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

PensionTech

Een fundamentele verandering van het pensioenstelsel

Pensioenfondsen en -uitvoeringsorganisaties zitten al jaren in een overgangsfase naar een fundamentele verandering van het pensioenstelsel. Zij moeten nadenken over strategische opties voor het pensioen van de toekomst. Daarbij blijven de thema’s verlaging van uitvoeringskosten en het persoonlijker maken van de dienstverlening belangrijk en urgent. In deze context zijn technologie en innovatie met stip gestegen naar de top van de managementagenda’s van pensioenfondsen en –uitvoerders. 

PensionTech in pensioenwaardeketen

Bij de uiteindelijke levering van een pensioenproduct zijn verschillende partijen in de pensioenwaardeketen betrokken (zie publicatie). Betrokken partijen zullen technologie-gedreven innovatieprojecten goed moeten afstemmen om PensionTech tot een succes te maken. Dit kan in samenwerkingsverbanden, met externe innovatiepartners en/of in experimenten. Elke partij zit op haar eigen manier ‘in de wedstrijd’, maar de thema’s voor de toekomst en de kansen en risico’s daarbij lopen synchroon voor het hele pensioen ecosysteem.

Bij grote organisaties lijkt radicale innovatie niet haalbaar – daar zijn verbeteringen van bestaande processen realistischer. De doorbraak in innovatie zal komen van big data en data-analytics. Die maken het mogelijk om deelnemers beter te leren kennen en een gepersonaliseerd, relevant aanbod te doen op het juiste moment. Een andere doorbraak is er al op het gebied van beleggingsadvies door robots.

Blockchain technologie kan voor radicale innovatie zorgen, bijvoorbeeld bij waardeoverdracht, gegevens-incasso en bij excasso. Technologie en toepassingen zijn nog niet volwassen, maar bieden veel potentie – zeker ook voor de pensioenwereld. Denk aan volledige transparantie van transacties, het valideren en veilig kunnen delen van data en de goedkeuring van transacties via consensus in het blockchain netwerk.  

Playback of this video is not currently available

DC Governance tool van PwC

Er is een trend zichtbaar naar DC-regelingen. Daarbij dragen werknemers risico’s, maar werkgevers voelen zich ook erg verantwoordelijk en hebben belang bij goed presterende regelingen. Om die doelstellingen te bereiken, is de DC Governance tool van PwC een handig hulpmiddel. Met deze tool houdt u vinger aan de pols of diverse ontwikkelingen in uw bedrijf nog steeds passen bij het gekozen DC product.

Meer weten over de DC Governance tool van PwC

Contact

Matthijs Kortenhorst

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 272 83 07

Volg ons