Hoe integer handelt uw organisatie? Is zij in staat om een gedragen strategie en doelen te bepalen, of is er weerstand bij de uitvoering van de strategie, doordat deze intern niet (voldoende) begrepen of gedragen wordt? Deze vragen gaan over legitimiteit, geloofwaardigheid en vertrouwen.
De samenleving verwacht van organisaties dat zij transparant communiceren over hun strategie, visie, doelen en waarden (de ‘say’) en dat hun feitelijke acties en gedragingen (de ‘do’) in overeenstemming zijn met de say.
Integer handelen is zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Doet een organisatie dit niet, dan heeft dat een negatief effect op haar legitimiteit, geloofwaardigheid en betrouwbaarheid.
Niet-integer handelen kan ervoor zorgen dat stakeholders zich niet meer identificeren met de organisatie, haar handelen afkeuren of zelfs niet accepteren. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat er geen basis meer is voor de organisatie om haar activiteiten uit te voeren (‘social license to operate’).
Elke organisatie heeft in meer of mindere mate een say-do gap, en deze is continu aan verandering onderhevig. Zo kunnen ontwikkelingen in de organisatie, de samenleving en de sector de strategie en acties van organisaties beïnvloeden. Het is daarom goed om als organisatie rekening te houden met actuele uitdagingen als de transities op het gebied van ESG en digitalisering, en tegelijkertijd zicht te houden op de uitdagingen van morgen. Het is zaak om als organisatie inzicht te hebben in de say en de do, deze met elkaar in verbinding te brengen en te laten voeden door actuele ontwikkelingen. Zo bewaak je de geloofwaardigheid van je handelen en de integriteit van je organisatie.
Playback of this video is not currently available
Organisaties beschikken over veel data. Met gebruik van (bestaande) data kunnen zij de kloof tussen zeggen en doen in beeld brengen. De strategie, het beleid, de waarden en media-uitingen kunnen inzicht bieden in de say. Bronnen voor het meten van de do zijn (geschreven) communicatie vanuit het topmanagement, bestaande medewerkersonderzoeken of feedbackrapporten.
Bepaal eerst een duidelijke norm voor integer handelen. Het gaat hier om wat een organisatie ziet als integer handelen in het algemeen, maar ook om specifieke normen (hoe ziet ‘goed’ eruit?). Denk hierbij aan onderwerpen als een veilige werkomgeving of gewenste gedragingen gekoppeld aan de waarden van een organisatie. Deze ethische normen worden vastgelegd en geoperationaliseerd in strategie, beleid en waarden.
Zodra duidelijk is aan welke norm de organisatie wil voldoen, kan worden geanalyseerd in hoeverre de handelingen van de organisatie daarbij aansluiten. Een hulpmiddel hierbij is de Say-Do Gap Analyser van PwC. Deze tool gebruikt bestaande data om inzicht te geven in onzichtbare drijfveren van gedrag. Dit inzicht vormt een goed startpunt voor de dialoog over mogelijke verschillen tussen de say en do. De Say-Do Gap Analyser maakt specifieke inzichten over gedrag beschikbaar. Dit zorgt ervoor dat er geen grootschalige veranderprogramma’s nodig zijn op het gebied van integer handelen, maar er op een gepaste (en kleinschalige) wijze kan worden bijgestuurd.
De laatste stap is het overbruggen van de kloof tussen zeggen en doen. Hierbij lopen organisaties in de praktijk vaak tegen twee uitdagingen aan:
Het is zaak proactief en sensitief met al deze input om te gaan, om de kloof tussen say en do te beheersen en de integriteit van de organisatie te bevorderen. Er zijn verschillende methodes die organisaties hierbij kunnen toepassen.
Organisaties kunnen op verschillende manieren externe input verzamelen voor de strategie en uitvoering. Te veel informatie kan echter leiden tot conflicterende visies, trage processen en langzame vernieuwing. Om een brede stroom aan externe input goed te kunnen verwerken, is de filter van een sterk intern perspectief noodzakelijk: welke thema’s zijn belangrijk, welke financiële en commerciële risico’s wil je als organisatie nemen en welke stakeholders stem je tevreden?
Iedere organisatie heeft een kloof tussen de strategie, visie, doelen en waarden, en de feitelijke acties en gedragingen van leiders en medewerkers. Inzicht in deze kloof geeft een beeld van de waarden en de ontwikkelpunten van een organisatie. Transparantie over de visie en de eigen ontwikkelpunten ten aanzien van deze kloof kan bijdragen aan het vertrouwen en de geloofwaardigheid van de organisatie.
Het doel is om de say en de do dusdanig vorm te geven, dat deze met elkaar in verbinding blijven. Hieraan kan gewerkt worden door een geïnformeerde visie en strategie te ontwikkelen met behulp van de input vanuit de organisatie en haar bredere stakeholderveld en dit mandaat niet alleen bij het management te leggen. Wanneer de say gebaseerd is op stakeholderinzichten en werknemers betrokken zijn bij het proces, zullen de visie en strategie door alle lagen van de organisatie eenvoudiger gedragen worden.