In een wereldwijd snel veranderend zakelijk landschap is transparantie over de winstbelastingheffing van multinationale ondernemingen (MNO’s) een belangrijk aandachtspunt voor zowel regelgevers als stakeholders. Met de inwerkingtreding per 1 januari 2025 van EU-Richtlijn pCbCR (Richtlijn 2021/2101) is voor de meeste MNO’s die in de EU actief zijn een verplichting geïntroduceerd tot openbare verslaglegging van hun winstbelastingverplichtingen per land waarin zij actief zijn afzonderlijk: ‘public Country-by-Country Reporting’ (pCbCR). De EU-Richtlijn beoogt belastingontwijking verder aan te pakken en transparantie te bevorderen over betalingen van vennootschapsbelasting in landen wereldwijd.
De gevolgen van de nieuwe Europese regelgeving gaan verder dan alleen de introductie van complianceverplichtingen voor het internationale bedrijfsleven. De verschuiving van de traditionele vertrouwelijke landenrapportages richting belastingautoriteiten naar een openbare verslaglegging van winstbelastingverplichtingen raakt in de kern aan de verantwoordelijkheden van individuele ondernemingen richting stakeholders. MNO's zouden de verschuiving naar openbare verslaglegging van belastingverplichtingen moeten meenemen bij de doorontwikkeling van hun bedrijfsstrategieën op het vlak van duurzaamheid en ESG (Environmental, Social and Governance).
In hun EU Gateway-artikel over EU Public Country-by-country Reporting belichten belastingexperts Vassilis Dafnomilis en Maarten de Wilde de basisprincipes van het EU pCbCR-wetgevingskader en onderzoeken ze enige verschillen in de nationale implementatie van de maatregelen in verschillende EU-lidstaten. Daarbij gaan ze in op twee belangrijke aspecten van de nieuwe rapportageverplichting: de filing hub-optie voor MNO's met een hoofdkantoor buiten de EU, en het belang van nauwkeurige data in combinatie met een krachtig narratief in het publieke CbC-rapport.
U kunt het volledige (Engelstalige) artikel hier lezen.