30/05/24
De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft op 29 mei 2024 geoordeeld dat een ziekenhuis geen btw hoeft te voldoen over de doorbelasting van een deel van de premie voor de aansprakelijkheidsverzekering (WA-premie) aan het Medisch Specialistisch Bedrijf (MSB). Het ziekenhuis had deze premie betaald aan de verzekeraar, die de vrijwaring van het MSB en de medisch specialisten voor schade aan derden op zich had genomen. De rechtbank vond dat het ziekenhuis geen vrijwaringsdienst verleende aan het MSB, maar slechts een bijdrage vroeg in de kosten van de verzekering. Ook vond de rechtbank dat, als er wel sprake zou zijn van een belastbare dienst, deze zou vallen onder de vrijstelling voor handelingen ter zake van verzekeringen.
Deze uitspraak is van belang voor ziekenhuizen die bepaalde verzekeringen doorbelasten aan MSB's. Ziekenhuizen en MSB’s hebben in principe maar een beperkt recht op aftrek van voorbelasting. De btw die het ziekenhuis in rekening brengt over de WA-premie geldt voor het MSB (grotendeels) als een kostenpost.
Mocht u, gedurende deze procedure, bezwaar hebben gemaakt tegen uw eigen aangifte omzetbelasting, dan kunt u de Belastingdienst vragen uitspraak op bezwaar te doen. Wanneer u geen bezwaar hebt gemaakt, dan kunt u vanaf heden WA-premies zonder btw doorbelasten aan het MSB, op voorwaarde dat deze WA-premies qua afspraken vergelijkbaar zijn met de in deze uitspraak genoemde WA-premies.
De Belastingdienst heeft nog wel de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan tegen deze uitspraak van de rechtbank. In dat geval zullen teruggaven (nog) niet gehonoreerd worden en wordt de discussie over dit thema nog vervolgd.
De WA-premie is een verplichte verzekering voor medisch specialisten die in een ziekenhuis werken. Deze verzekering dekt de aansprakelijkheid voor schade die zou kunnen ontstaan bij patiënten of andere derden als gevolg van de uitoefening van hun beroep. Het ziekenhuis is meestal de verzekeringnemer en betaalt de volledige premie aan de verzekeraar. Het MSB en de individuele specialisten zijn medeverzekerden in de polis. Het ziekenhuis belast een deel van de premie daarom door aan het MSB.
De Belastingdienst stelde aanvankelijk dat het ziekenhuis een vrijwaringsdienst verrichtte aan het MSB, waarvoor het een vergoeding ontving in de vorm van de doorbelaste premie. Deze dienst zou volgens de Belastingdienst belast zijn met 21% btw. Het ziekenhuis stelde zich op het standpunt dat er geen sprake was van een belastbare prestatie, aangezien tegenover de betaling van het MSB geen (belastbare) prestatie van het ziekenhuis staat.
De rechtbank oordeelt dat de vrijwaringsdienst aan het MSB wordt verricht door de verzekeraar en niet door het ziekenhuis. Dit brengt volgens de rechtbank met zich mee dat het ziekenhuis de vrijwaringsdienst niet verleent aan het MSB en daarom geen prestatie verricht aan het MSB in ruil voor de betaling van een deel van de verzekeringspremie.
Ten overvloede is de rechtbank van mening dat wanneer er toch sprake is van een belastbare prestatie van het ziekenhuis aan het MSB, deze prestatie een handeling is ter zake van verzekering die is vrijgesteld van btw.
In de conclusie van 17 mei 2024 gaat A-G Ettema in op de voorwaarden waaronder de overdracht van een verhuuronderneming zonder btw kan plaatsvinden.
De conclusie van A-G Rantos bevestigt het bestaande fiscale eenheid btw-regime. Onderlinge prestaties blijven buiten de reikwijdte van de btw.
De A-G is van mening dat een kaartverstrekker in de EV-keten als commissionair elektriciteit levert bij het opladen van een elektrisch voertuig.