Het (ESG) ‘Omnibus Simplification Package’, gepresenteerd door de Europese Commissie op 26 februari 2025, wil een geconsolideerd duurzaamheidskader creëren en overlappende EU-rapportage- en due diligence-vereisten vereenvoudigen. De belangrijkste doelen zijn:
Het is belangrijk te realiseren dat dit pakket zich nog in de voorstelfase bevindt. Waarschijnlijk zal dit pakket een versnelde wetgevingsprocedure doorlopen en gedurende dit proces mogelijk nog onderhevig zijn aan aanvullende wijzigingen.
Playback of this video is not currently available
“Dit pakket brengt vereenvoudiging en proportionaliteit in de EU-duurzaamheidsregulering. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om zich te richten op de onderwerpen die écht belangrijk zijn voor hun bedrijfsvoering, het milieu en de samenleving.”
Alexander SpekSustainability Lead PwC NederlandDe voorstellen bieden organisaties de mogelijkheid om een meer zorgvuldige benadering van duurzaamheid te hanteren, waarbij strategie voorrang krijgt boven naleving. De extra tijd en de (verwachte) herziene Europese duurzaamheidsrapportagestandaarden (ESRS) bieden proportionaliteit en helpen organisaties hun duurzaamheidsdoelen en uitdagingen te identificeren voordat ze deze extern bekend moeten maken.
Hoewel de ESRS zullen worden herzien, is het essentieel voor organisaties om deze extra tijd verstandig te gebruiken. We delen een aantal overwegingen voor verschillende doelgroepen:
De ESG Omnibus heeft twee hoofdcomponenten, die juridisch gezien een EU-richtlijn zijn. De eerste component behandelt wijzigingen in de inhoud van CSRD, CSDDD en de EU-taxonomie, terwijl de tweede component wijzigingen in de reikwijdte en timing van deze drie wetgevingen omvat.
Bekijk voor gedetailleerde informatie de algemene publicatie van de EU met de laatste uitgebreide updates en de Q&A van de Europese Commissie. Of bekijk het Global viewpoint-document van PwC.
Donderdag 17 april | 10.00 - 11.30 uur
Tijdens dit webinar gaan we in op de volgende onderwerpen:
Deze webcast gaat in op de volgende onderwerpen:
Het ESG Omnibus-voorstel werd gepubliceerd op 26 februari 2025.
De twee componenten van de ESG Omnibus (inhoud en stop-de-klok voorstellen) zullen afzonderlijk worden goedgekeurd:
Het stop-de-klok voorstel heeft een versnelde wetgevingsprocedure doorlopen. Het werd goedgekeurd door het Europees Parlement op 3 april 2025 en door de Raad van de Europese Unie op 14 april 2025. Het trad in werking op 17 april 2025. Lidstaten hebben tot 31 december 2025 de tijd om de wijzigingen in hun nationale wetgeving op te nemen.
Het inhoudsvoorstel moet nog de gewone wetgevingsprocedure doorlopen. Het moet worden goedgekeurd door beide medewetgevers (Europees Parlement en Raad van de EU). De Europese Raad heeft deze instellingen aangemoedigd om het proces voor het einde van het jaar af te ronden, maar veranderingen zijn waarschijnlijk. Zodra het is aangenomen, hebben alle EU-lidstaten een periode van twaalf maanden om de inhoud van de richtlijn in nationale wetgeving om te zetten.
De voorgestelde wijzigingen aan de gedelegeerde handelingen van de EU Taxonomie Verordening hoeven alleen te worden aangenomen door de Europese Commissie. Zodra ze zijn gepubliceerd, worden ze direct van toepassing op alle EU-lidstaten, zonder dat omzetting nodig is.
De Europese Commissie heeft EFRAG opgedragen om zijn technisch advies over de nieuwe ESRS op te stellen vóór 31 oktober 2025. De Commissie streeft ernaar de herziene ESRS uiterlijk zes maanden na de publicatie van de richtlijn in het Publicatieblad van de EU aan te nemen.
Vooruitkijkend bieden het zogenoemde ‘EU Competitiveness Compass’ en 'European Commission Work Programme 2025’ een routekaart voor toekomstige ontwikkelingen van EU-wetgeving. Deze omvatten het volgende: