Sociale Benadering Dementie: meer levenskwaliteit en minder kosten

Sociale Benadering Dementie

Hoe blijf je ‘erbij horen’ als je dementie hebt? En hoe ga je samen met je naasten om met de steeds veranderende mogelijkheden en beperkingen? Tot voor kort bekeken we deze vragen vooral vanuit medisch en zorgperspectief. De Sociale Benadering Dementie verlegt de focus echter van de aandoening zelf naar de leefwereld van de persoon met dementie en diens omgeving. Acht social trials moeten de komende vier jaar leiden tot nieuwe landelijke standaarden die meer levenskwaliteit tegen lagere kosten garanderen.

Het artikel over de Sociale Benadering Dementie is gepubliceerd in de juni-editie van Inzake, PwC's digitale magazine dat zich primair richt op C-level van beursgenoteerde bedrijven, publieke organisaties en familiebedrijven. 

Anne-Mei The, oprichtster van Tao of Care en bijzonder hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie aan de Universiteit van Amsterdam.

Spanning tussen leef- en systeemwereld

‘De Sociale Benadering Dementie is voor mij meer dan een project’, opent initiatiefneemster Anne-Mei The, oprichtster van Tao of Care – een onderzoeks-, advies- en scholingsbureau voor zorg en maatschappelijke vraagstukken – en bijzonder hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Het is een hoopvolle emancipatiebeweging om de stem van kwetsbare mensen zelf te laten klinken en ze zelf te laten vertellen wat zo ontzettend ingewikkeld is in hun leven. Veel te lang is er namelijk óver deze mensen gepraat in plaats van mét deze mensen. Daarmee doen we hen niet alleen tekort, we laten ook hoopvolle oplossingen voor het verbeteren van hun levenskwaliteit liggen. Dat willen we nu doorbreken en toewerken naar nieuwe landelijke standaarden voor mensen met dementie en hun naasten.’

Social Trials

Behalve in Amsterdam vinden er nu al trials plaats in Amstelveen, Den Bosch en Rotterdam. Met partijen in Landgraaf, Roermond en Salland lopen gesprekken. Gemeenschappelijk commitment en inhoudelijk enthousiasme proeft Anne-Mei The in alle regio’s. ‘Als wij in vier jaar tijd antwoord en invulling kunnen geven aan de behoeften die mensen met dementie en hun naasten hebben, zodat we het leed achter de voordeur kunnen verzachten, is de Sociale Benadering Dementie geslaagd’, blikt ze vooruit. ‘Als we de kloof tussen vraag en aanbod dichten, zorgen we ervoor dat mensen met dementie prettiger en langer thuis (kunnen) blijven, zodat uiteindelijk meer levenskwaliteit leidt tot lagere kosten.'

Lees het volledige artikel over de Sociale Benadering Dementie 

Contact

Willeke Bakker

Partner, Consulting Lead, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 089 31 82

Volg ons